Veicinās brīvprātīgā darba attīstību Latvijā • IR.lv

Veicinās brīvprātīgā darba attīstību Latvijā

23
Līču dzīvnieku patversmes sakopšanas talka Palīdzēsim.lv Labo darbu nedēļas ietvaros. foto: Andrejs Strokins, f64

 Eiropas Savienībā šogad īpašu uzmanību veltīs brīvprātīgo darbam

 

Šodien Izglītības un zinātnes ministrijā tika atklāts Eiropas Brīvprātīgā darba gads (EBDG), ziņo BNS. Tā mērķis ir informēt sabiedrību par brīvprātīgo darbu un sekmēt tā atzīšanu.

Lai sekmīgi attīstītu brīvprātīgo darbu, nepieciešams veikt pētījumu par brīvprātīgā darba ieguldīju tautsaimniecībā. Gandrīz pusē Eiropas valstu šādi pētījumi ir veikti un ir zināms kādu ieguldījumu šāds darbs dod iekšzemes kopproduktā.

"Mums ir jāpanāk, lai brīvprātīgo darbs iegūst lielāku politisko atbalstu," teica Eiropas Komisijas pārstāvniecības vadītāja Iveta Šulca.

Brīvprātīgo darbā visvairāk iesaistās cilvēki vecumā no 15 – 30 gadiem. Šis darbs dod pieredzi, ļauj noskaidrot, kāds darbs vedās vislabāk un gūt gandarījumu no labi paveikta darba. Saskaņā ar "Eurobarometer" veiktajiem pētījumiem 2007.gadā, brīvprātīgo darbā Latvijā iesaistās 20% līdz 29% sabiedrības locekļu.

Visa gada garumā EBDG rīkos dažādus pasākumus un seminārus, notiks diskusijas, projektu konkursi, izbraukumi uz reģioniem, tiks sniegta informācija par brīvprātīgā darba lietderību un organizēšanu.

Komentāri (23)

payddaz 21.01.2011. 09.43

Brīvprātīgais darbs jau nav tikai naivs altruisms vien, tas ir tik populārs Rietumvalstīs daudz praktiskāku iemeslu dēļ – jo tā ir iespēja ātri un vienkārši iegūt nepieciešamo profesionālo pieredzi. Kuram tikko augstskolu beigušajam jaunajam grāmatvedim, žurnālistam vai projektu vadītājam bez oficiāla darba pieredzes uzņēmums dos priekšroku – kādam, kurš nāks ar baltu lapu, vai tam, kurš to būs pierakstījis pilnu ar realizētām idejām? Tas pats attiecas uz tiem, kas šobrīd meklē darbu un piesakās vakancei kopā ar vēl 100 citiem – potenciālais darba devējs taču redz, vai tu pēdējos mēnešus esi tikai žēli sēdējis, vai tomēr izmantojis šo laiku lai spodrinātu savu CV. Nemaz nerunājot par to, ka tiešām labā ārvalstu universitātē var nemaz necerēt tikt bez brīvprātīgā darba pieredzes, tādēļ tas ir īpaši populāri jauniešu vidū.

Tas jau viss ir psiholoģisks jautājums – var jau, protams, pieņemt, ka par brīvu strādā tikai komunisti un neviens saprātīgs cilvēks to nekad nedarīs. Un tad rāpties pa algotā darba karjeras kāpnītēm – 250ls pirmajā darbā, varbūt pēc trīs gadiem tev mazliet pacels algu, ja tiešām paveiksies – pēc astoņiem gadiem saņemsi 500Ls. Vai arī tu vari savus studiju gadus pastrādāt bez maksas un uzreiz dabūt darbu ar 500ls algu. Atšķirība ir, jautājums tikai, vai mēs esam gatavi kļūt par Rietumeiropiešiem arī savos uzskatos, ne tikai prasībās pret algas vai pabalstu līmeni.

+7
-1
Atbildēt

0

Una Grinberga 21.01.2011. 08.56

Neviens no augstākminētajiem komentētājiem tā arī nesaprot, kas ir brīvprātīgais darbs – tādēļ šāda iniciatīva ir tikai apsveicama. Jāsaka gan, ka tā lielā naudaskāre un egoisms varētu būt šķērslis, lai gūtu lielu atsaucību. Pie mums jau ierasts gaidīt pabalstus vai kad kāds darbu atnesīs uz mājām, bet cilvēkus, kuri nesavtīgi palīdz apkārtējiem, – par naivuļiem vai nedaudz pajukušiem.

+5
-1
Atbildēt

0

www.vecamate.lv 21.01.2011. 06.11

Vēl jau derētu pāris pētījumus un smalkas konferences no sērijas : Nabadzībai sakam stingru- Nē, Pilns puncis- Eiropai,vai vienkārši- a kas teica, ka par darbu vispār jāmaksā? :)

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu