“Vienotība” vienojas par amatu sadali • IR.lv

“Vienotība” vienojas par amatu sadali

159
"Vienotības" valdes sēdē. Autors - Kaspars Krafts, F64
Indra Sprance

Tielietu ministrija tiek Štokenbergam, Kultūras ministrija – Ēlertei

Apvienības “Vienotība” valde ceturtdien vakarā vienojās par amatu sadalījumu jaunajā valdībā, strīdīgajam tieslietu ministra amatam virzot “Sabiedrības citai politikai” (SCP) līderi Aigaru Štokenbergu, bet kultūras ministra amatam – “Pilsoniskās savienības”  (PS) biedri Sarmīti Ēlerti.

Aizsardzības ministra amatam tiks virzīts SCP deputāts, bijušais ārlietu ministrs Artis Pabriks, savukārt ārlietu ministra amatam – PS un “Vienotības” priekšsēdētājs, bijušais aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis.

Ekonomikas ministra pienākumus turpinās pildīt Artis Kampars (JL), bet iekšlietu ministra pienākumus – līdzšinējā ministre Linda Mūrniece (JL).

Finanšu ministra amatam tiks virzīts PS biedrs, premjera padomnieks Andris Vilks.

Uz jautājumu, kādēļ ministru amatos notikusi rokāde un bijušais ārlietu ministrs turpmāk būs aizsardzības ministrs, bet bijušais aizsardzības ministrs pieņēmis ārlietu portfeli, Štokenbergs atbildēja, ka “mēs esam pārliecināti, ka abi mūsu kandidāti ir ārkārtīgi kompetenti jautājumos, kas skar Latvijas ārējo drošību un Latvijas ārpolitiku”. Savukārt JL priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa atzīmēja, ka “sfēras ir ļoti tuvas un, manuprāt, pretēji amati to varētu pilnveidot, jo cilvēki nāks ar jaunu skatījumu.”

Savukārt Kristovskis uzsvēra, ka Saeima tiek ievēlēta uz četriem gadiem. “Arī valdība darbojas kādu konkrētu periodu un pat vislabākajiem ministriem nav garantēta kontinuitāte tur, kur viņi ir bijuši un sevi labi parādījuši.” Ir.lv iepriekš rakstīja, ka PS varētu būt tik nopietni iebildumi pret Štokenberga virzīšanu tieslietu ministra amatā.

Ēlerte savukārt uzsvēra, ka “tā komanda, ko piedāvā “Vienotība”, ir tiešām stipra, tā spēs strādāt kā komanda (…) ir ļoti svarīgi atcerēties, ka ministra amats nav darbs, tā nav darba vieta, tas ir politisks amats un tas, ka ministri mainās, tas, ka ministri rotē, ļoti labi apliecina to, ka ministrijas nedrīkst būt dzimtmuižas kā tas diemžēl bieži vien Latvijas politikā līdz šim ir bijis.”

Uz jautājumu, vai turpmāk “Vienotība” būs vienotāka, Āboltiņa atbildēja: “Protams, mums joprojām būs dažādi viedokļi. Mums joprojām nav neviena saimnieka, kas mūsu vietā izlemtu. Mēs strīdēsimies kabinetos. Ja kādas no šīm ziņām iznāks ārā, oficiālās un tās ziņas, kurām piekrītam mēs, ir tās, ar kurām mēs nākam visi kopīgi. Ir dažādas spekulācijas, kas kuram patīk un kas nē. Mēs nācām kopā strādāt, nevis viens otram patikt.”

Premjers Valdis Dombrovskis „Vienotības” valdes sēdē nepiedalījās.

Jau vēstīts, ka pārējie seši amati būs Zaļo un Zemnieku savienības pārziņā. Zemkopības ministriju varētu vadīt Jānis Dūklavs, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju – Raimonds Vējonis (ZZS), Labklājības ministriju – iespējams, esošais ministrs Uldis Augulis (ZZS). Apvienība virzīs savus kandidātus arī veselības, satiksmes un izglītības un zinātnes ministru amatiem.

Komentāri (159)

buchamona 28.10.2010. 17.13

Un pilniigi pie ~ kaajas~ , ka kultuuras ljaudis luudza atljaut Dalderim turpinaat darbu, un, ka Lieghis bija mums aizsardziibas ministrs, kuru paziist NATO struktuuraas. Tam ir maza noziime – iepretii patiesiibai, ka Schtokijam, Pabrikam, Elertei utt ir vajadziigi kreesli :)

Ja Vienotiibas spice cer, ka shitaas cuucibas, kuras tika sastraadaatas peedejo nedelju laikaa, aatri aizmirsiisies – par visiem nerunaashu, par sevi varu teikt noteikti, neaizmirsiisies

+44
-14
Atbildēt

5

    andris > buchamona 28.10.2010. 19.02

    Nevarētu aizmirst arī par mūrnieces palikšanu :(

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    Arcijs > buchamona 28.10.2010. 20.15

    Varbūt šoreiz var ieklausīties:
    Solvita Āboltiņa atzīmēja, ka “sfēras ir ļoti tuvas un, manuprāt, pretēji amati to varētu pilnveidot, jo cilvēki nāks ar jaunu skatījumu.” (Par Pabrika un Kristovska rokādi.) Reiz viens BBC komentētājs sacīja, ka Izraēlas un Palestīnas kašķis beigsies tad, kad Izraēlas prezidents būs palestīnietis un PAO vadīs izraēlietis.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    P_Dancis > buchamona 28.10.2010. 18.18

    Kopš kura laika kultūru pārstāv tikai mūziķi? Tas par Dāldera atbalsta vēstuli. Cik zinu, vizuālo mākslu un muzeju cilvēki nebūt nav tik optimistiski par šo kandidatūru. Ēlerte var nepatikt, bet viņai atšķirībā no Helēnas cilvēka Dāldera ir vismaz principi.

    +11
    -4
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 28.10.2010. 18.26

    riņķī apkārt – es gan te neredzu iemeslu satraukumam, viss OK, izņemot to Kristovska un Pabrika rotāciju.

    +12
    -4
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > buchamona 28.10.2010. 17.43

    Es uz to tik viennozīmīgi neskatītos – domājams, ka Dālderim būs rezervēta stabilāka vieta KM vadībā, savukārt Lieģis varētu ieņemt kādu augstu amatu saistībā ar NATO. Ēlerte nav tas sliktākais variants – viņa ir godkārīga un līdz ar to lielāku atbalstu varētu saņemt kultūras pasākumi/iestādes reģionos, kas jau labu laiku ir pamestas novārtā. Savukārt Kristovskis varētu daudz spītīgāk turēties pie nacionālās pozīcijas, atkal pabojājot attiecības ar Krieviju, bet stiprinot saites ar lielajām Eiropas valstīm un ASV.

    +15
    -5
    Atbildēt

    0

mjantons 28.10.2010. 17.53

Lieģa demobilizācija ir zaudējums Latvijai. Jāšuj jauna maršala uniforma…
Bet visvairāk ir jāpārdzīvo un jātur īkšķus par finansu, ekonomikas, transporta un lauksaimnieku bloku. Tie ir tie, kuri ienes naudu un gaida veselus, izglītotus un kulturu alkstošus cilvēkus. Tad nu velkat kopīgi bez kurnēšanas. Lai mums visiem veicas!

+22
-1
Atbildēt

0

Igors Daņiļēvičs 28.10.2010. 17.12

Domāju, ka te var būt tikai viens komentārs – Nu, johaidī ar’ arā!

+22
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu