“Vienotība” sola tautsaimniecības izaugsmi par 20% • IR.lv

“Vienotība” sola tautsaimniecības izaugsmi par 20%

48
Lauris Nagliņš, F64
Indra Sprance

Valstī ir atsākusies stabila attīstība. Mums tā jāsaglabā, teikts programmā

Apvienība “Vienotība” izvirzījusi par mērķi tuvākajos četros gados sasniegt tautsaimniecības izaugsmi par 20%, nodrošināt 1,1 miljonus darba vietu, kā arī sagatavot Latviju iestājai eirozonā, liecina Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) iesniegtā apvienības "Vienotība" programma .

Programmā “Vienotība” atzīmē premjera Valda Dombrovska (JL) veikumu un sola saglabāt “stabilu attīstību”.  “Pēc „trekno gadu” politikas izraisītās ekonomiskās, politiskās un morālās krīzes Valda Dombrovska valdība izglāba valsti no bankrota un atjauno Latvijas labo vārdu pasaulē. Valstī ir atsākusies stabila attīstība. Mums tā jāsaglabā,” teikts programmā.

“Vienotības” valdības programmas galvenie virzieni būs sekmēt tautsaimniecības attīstību – četros gados ieguldīt trīs miljardus latu, lai izveidotu vismaz vienu ražotni katrā novadā. Īpaša uzmanība attīstībai ārpus Rīgas, sola “Vienotība”. Tāpat apvienība sola nodokļu sistēmas progresīvu reformu,  “lai nodokļus maksātu visi, lai par darbu, bērniem, izglītību, veselību un videi draudzīgu dzīvesveidu būtu mazāki nodokļi nekā par patēriņu, īpašumiem un piesārņojumu.”

Tāpat “Vienotības” programmā pausta gatavība ieviest īpašumu sākumdeklarēšanu, nodrošināt ikvienam pieejamu veslības aprūpi, aizsargāt latviešu valodu, kā arī īstenot politisko reformu, “lai deputāti būtu tuvāk vēlētājiem”, skaidri gan nepaskaidrojot, kādā veidā to nodrošināt. Tāpat programmā ir virkne citu priekšlikumu, kas skar izglītības politiku, ekonomiku, ārpolitiku, pretkorupcijas pasākumus u.c.

Īstenojot šo programmu, “Vienotība” sola samazināt ienākumu nevienlīdzības indeksu līdz vidējam Eiropā, samazināt priekšlaicīgu mirstību par 20%, panākt dzimstības pieauguma atjaunošano,  pacelt izglītības kvalitātes līmeni virs Eiropas vidējā, pilnībā sabalansēt valsts ienākumus un izdevumus, uz pusi samazināt ēnu ekonomiku, palielināt privātuzņēmēju skaitu par 50%.

Rīgas vēlēšanu apgabalā saraksta līderis ir “Vienotības” priekšsēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis (PS), ar otro kārtas numuru startē iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL), bet trešā ir ģimenes ārste Sarmīte Veide. Šajā sarakstā startē arī kultūras ministrs Ints Dālderis (JL), aizsardzības ministrs Imants Lieģis (PS), vairāki Saeimas un pašvaldību deputāti, kā arī tā dēvētās “lietussargu grupas” pārstāvji.

Vidzemes vēlēšanu apgabala līderis ir premjers Valdis Dombrovskis (JL), otrais – Saeimas deputāts Artis Pabriks (SCP), bet trešā – Saeimas deputāte Ilma Čepāne (PS). Arī šajā sarakstā startē Saeimas un pašvaldību deputāti, kā arī uzņēmēji.

Latgalē “Vienotības” saraksta līderis ir bijušais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks Aleksejs Loskutovs (SCP), otrā – Rēzeknes novada domes deputāte Līvija Pļavinska, bet trešā – Saeimas deputāte Sarmīte Ķikuste (JL).

Zemgales vēlēšanu apgabalā pirmais numurs ir bijušajai laikraksta “Diena”galvenajai redaktorei Sarmītei Ēlertei (PS), otrais – ekonomikas ministram Artis Kampars (JL), trešais – Saeimas deputātam Dzintaram Zaķim (JL). Arī šajā sarakstā startē vairāki Saeimas un pašvaldību deputāti, kā arī sociāldemokrāts Atis Lejiņš.

Kurzemes vēlēšanu apgabala līdere ir “Jaunā laika” priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, otrā – Saeimas deputāte Silva Bendrāte (JL), bet trešā – deputāte Janīna Kursīte (PS). Tāpat kā citos arī šajā sarakstā startē vairāki parlamentārieši un pašvaldību pārstāvji.

Komentāri (48)

snjuu 27.07.2010. 15.13

:) 20%, kā skaitlis, liekas liels un it kā velk uz “populismu” un kaitina, bet tā kā 20% ir 4 gados, tad tautsaimniecības (IKP) pieaugums gadā sanāk 4,5%, kas ir saprātīgs un ssniedzams līmenis īpaši pēc pamatīga kritiena.

+21
-3
Atbildēt

1

    Ziemelnieks > snjuu 02.08.2010. 10.23

    Esmu šokā, sazinoties ar “Vienotība” biroju, man dāma atļaujas atbildēt ar tādiem vārdiem kā “Davaj”, “Tu” …. smieklīgi!

    0
    0
    Atbildēt

    0

janis_znotins 27.07.2010. 15.32

1,1 miljons darbavietu Latvijā nozīmē atgriezties vismaz pirmskrīzes līmenī, kad valstī bija augstākajā punktā bija 1,12 miljoni strādājošo.

+21
-5
Atbildēt

5

    varbūt ka tā > janis_znotins 27.07.2010. 22.09

    vari droši norēķināt tos, kuri aizbrauca krīzes laikā pelnīties uz ārzemēm un tas 1,1 būs tikai burbulis

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    putekliic > janis_znotins 27.07.2010. 15.46

    Tiešām, ja dzimstības un emigrācijas un imigrācijas dinamika saglabāsies šajā līmenī, tad trekno gadu nodarbinātību apsolūtajos skaitļos varam nesasniegt vairs nekad.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Tane-Dane > janis_znotins 03.08.2010. 22.59

    Vai tad var nesolīt?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    snjuu > janis_znotins 27.07.2010. 15.37

    =kad valstī bija augstākajā punktā bija 1,12 miljoni strādājošo=
    ===
    un gabaliņš brīvu darbavietu piedevām… Ir gan jāņem vērā, ka pirms krīzes liela darbavietu pīrāga daļa bija būvniecībā, kam tāds apjoms visdrīzāk nav gaidāms vairs nekad, ja vien atkal nepūtīsim burbuļus.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > janis_znotins 27.07.2010. 15.48

    Precizitātes dēļ vajadzētu tomēr vēl kādus tūkstošus pierēķināt – arī toreiz cilvēki strādāja bez nodokļu grāmatiņām, neredzami statistiskiem datiem.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Bebrs 27.07.2010. 17.10

Domāju, ka Dombrovskis ir pati nopietnība savos aprēķinos un solījumos. Mani tie pārliecina. Bet PLL lai mērkaķojas- tāds jau viņu darbs!

+15
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu