Veldre iekārtots darbā Meļņika firmā • IR.lv

Veldre iekārtots darbā Meļņika firmā

53
Reinis Hofmanis, F64

Veldre, būdams aizsardzības ministrs, bez konkursa parakstīja līgumu par patruļkuģu būvi Meļņika vadītajā Rīgas kuģu būvētavā

Bijušais aizsardzības ministrs Vinets Veldre (TP) kļuvis par uzņēmēja Vasīlija Meļņika dibinātās firmas "Baltijas marka" vadītāju, ceturtdien raksta žurnāls Ir.

Veldre žurnālam stāsta, ka viņa uzdevums ir izveidot pārtikas preču grozu ar Baltijas valstīs ražotiem produktiem, lai pēc tam šo sortimentu piedāvātu lielveikalu ķēdēm Ukrainā, Baltkrievijā un Krievijā. Kā norādīts žurnālā, tās ir valstīs, ar kurām Meļņiks, būdams premjera un preizdenta padomnieks, veido Latvijas attiecības.

Ir atgādina, ka tieši Veldre, būdams aizsardzības ministrs, 2007.gadā bez konkursa parakstīja 38 miljonus latu vērtu līgumu par piecu modernu patruļkuģu būvi Meļņika vadītajā Rīgas kuģu būvētavā. Veldre gan skaidro, ka Baltijas markā darbojas kā «desmit gadu ar pārtiku saistīts» eksperts, taču no malas šis amats bez darba palikušajam eksministram vairāk gan izskatās pēc dāsna «paldies». Jau pēc miljonus vērtā līguma noslēgšana pie Meļņika Rīgas kuģu būvētavā sāka strādāt arī bijušais Nacionālo bruņoto spēku komandieris Gaidis Zeibots, kurš arī iepriekš piedalījās lemšanā par patruļkuģu būvi.

Ingas Spriņģes pētījumu par premjera un arī prezidenta padomnieku Vasīliju Meļņiku “Maskavas atslēgu turētājs” lasiet ceturtdienas žurnālā Ir.

Komentāri (53)

oktanvis 10.06.2010. 09.06

Wow, kāds patīkams pārsteigums! Citādi likās, ka Veldres lēmumi ir balstīti uz stulbumu, nekompetenci. Vismaz skaidri redzams iemesls un viss sastājas savās vietās. Arī tajā zirgu aviācijas lietā kundziņš ne tikai par valsts aizsardzības spēju domāja.

+24
0
Atbildēt

0

putekliic 10.06.2010. 08.40

Nu, ja Šrēders varēja līdzīgi, tad kāpēc mūsu bāleliņi nē?! Un mūsu sabiedrības vairākumam, diemžēl, uz to ir dziļi nospļauties, jo šis sabiedrības vairākums (vēlreiz diemžēl) nav spējīgi (citi pat nevēlas)saskatīt kopsakarības šādu un līdzīgu koruptīvu “darījumu” tiešo saistību ar šīs valsts, un tātad arī viņu pašu, atrašanos tajā ķermeņa vietā, kur beidzas mugura un sākas kājas. Turpiniet vien balsot par škēlveidīgajiem un šleserveidīgajiem un pieredzēsim ne to vien….

+15
0
Atbildēt

8

    Inguss Kudiņš > putekliic 10.06.2010. 09.05

    To cilvēku ģimenēm, kas pie to kuģu būvēšanas strādās vienalga, kādā veidā šis lobijs tiek apmaksāts. Tā notiek visā pasaulē un bez korporatīviem sakariem var burbuļus vannā laist, nevis kuģus būvēt. Paldies, ka ir šādi krievu uzņēmēji un atsevišķi drosmīgi politiķi, kas uzliek mīksto skandināvu un jeņķu pakaļu laizīšanai, bet kaut ko dara, lai šis zemes pleķis nepārvērstos par brīvdabas muzeju uz 64tk km2.

    0
    -18
    Atbildēt

    0

    Inguss Kudiņš > putekliic 10.06.2010. 09.54

    Latvija jau nav jauna meita, kas visiem jāmīl. Paskaties reāli, kas tad ir latviešu nacionālā rūpniecība- ziepes un šprotes. Latvieši pēc savas dabas nav rūpnieki, bet gan kalpi un svešu armiju karotāji, bet ja vēl kāds aizjūru barons par vagaru ieceļ, tad laime pilnīga.

    0
    -12
    Atbildēt

    0

    Inguss Kudiņš > putekliic 10.06.2010. 10.15

    Varēji minēt kā piemēru VUGD specializētā transporta konkursu, kur cirvis aprīkojumā maksā 85Ls, darba cimdi 7Ls utt.? Atceries tādu? Tas, kur Aknīstes DEPO priekšnieks M.Ozoliņš uzrakstīja vēstuli vadībai un ministrei. Tikai viņš nabags nebija informēts, ka konkursu vinnēja Solvitas vīrs un tāpēc labāk būtu paklusējis, jo Linda taču Solvitas draudzene. Šitas taču arī der kā piemērs, tikai tad gaišie mediji mutes turēja, jo savējos nenodod.

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    putekliic > putekliic 10.06.2010. 11.07

    Nu, re ku’ jauki – sāc jau kaut ko saprast! Bet par šo piemēru – jā tas ir tas pats, ja tā vien ir taisnība! Vienīgi jāsaprot, ka visa specializētā tehnika un inventārs maksā dārgāk nekā parasts cirvis k-rautā (nekatoties uz to, ka arī ugunsdzēsēju cirvis izskatās gluži parasts). Tāpēc te par cenām nevar uzreiz izdarīt viennozīmīgus secinājumus. Bet draugu būšana protams rada aizdomas.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Jânis Bankoviès > putekliic 10.06.2010. 11.02

    He,he,he,he kur ta tos LV militārās flotes kuģus ,mīklasgabal ar sieru, būvēja praksē? Vecmīlgrāvī vai? Vai tomēr pie tiem pašiem ļaunajiem jeņķu sabiedrotajiem -fričiem? Un tikai otkatiņš LV orandžajiem palika, a strādžam kā metināja vecos kuģus tā metina un nekāds labums no LV militārā pasūtījuma. Info pārbaudīt vajag, he,he,he, petriots atradies. Ja Te zviedri, ES,SVF negrūstu savu naudu tad te jau 2008.11. būtu Gobi tuksnesis, pēc orandžo vīriņu saimniekošanas, kuri skatās kā Kremlinu vīriņi darbojas un ņem piemēru, tikai apstākļi ta citi, un resursu pietika tikai ~18 gadiem.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    putekliic > putekliic 10.06.2010. 10.02

    Vai vēl viens piemērs – lai vēl tev skaidrāk būtu. Tu brauc pa šoseju un nejauši iebrauc bedrē un sabojā savu auto. Šoseja gluži jauna. Kur problēma? A problēma iekš tā, ka firmiņa, lai dabūja pasūtījumu, samaksāja otkatiņu kādai vai kādām amatpersonām no naudiņas, kas bija paredzēta asfaltam (vai vēl ļaunāk – mākslīgi sadārdzinot iepirkumu un pēc tam vēl nozogot), līdz ar to asfalta (un ne tikai) kāriņa sanāca plānāka un rezultātā radās bedre, kurā Tu iebrauci un tagad šosejas malā gaidi evakuatoru, kurš nogādās tavu auto servisā, kurā tu samaksāsi par remontu. Nu kā Tev patīk šāds scenārijs?

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > putekliic 10.06.2010. 09.26

    Šausmīgi nesavtiģi aiz Latvijas mīlestības tie krievu uzņēmēji to dara, atsakoties no paša nepiecišamākā, dzīvojot drausmīgā trūkumā – ka tik Latvijai kāds labums, ka tikai cilvēkiem darbs būtu.
    Kamēr KNAB vadīs tādi Vilnīši mums arī uz priekšu būs tādi bezkonkursa valsts pasūtījumi.

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

    putekliic > putekliic 10.06.2010. 09.36

    Nu, Tu dod – drosmīgs poltiiķis! :) Pavisam vienkāršs piemērs. Tu taču nodokļus maksā, vai ne? Nu vismaz PVN noteikti. Vai Tev tiešām vienalga ka par dažādiem valsts pasūtījumiem tiek pārmaksāts krietni, ka lielas summas aiziet visādos “otkatos”, ka tiek ierobežota godīga konkurence (netiek rīkoti konkursi), kuras rezultāts ir, ka maksājam nesamērīgu cenu par nekvalitatīvu produktu vai pat par produkutu, kurš vispār navienam nav vajadzīgs (galvenais, ka nauda “apgūta”)??? Tev ir vienalga kā valsts izlieto to naudu, kas ir arī Tev personīgi “atrauta”?? Man nē!

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

Anita Brauna 10.06.2010. 15.45

Darba ņēmējs Veldre
Ne vienmēr pasaules alga ir nepateicība. Uzņēmējs Vasilijs Meļņiks, kas sabijis vairāku valsts augstāko amatpersonu padomnieka (pašlaik – Valsts prezidenta ārštata padomnieks) ādā, martā kļuva par firmas “Baltijas marka” (BM) līdzdibinātāju. Tagad tās vadīšana uzticēta Vinetam Veldrem (TP), kas Ivara Godmaņa (LPP/LC) valdībā ieņēma aizsardzības ministra amatu, bet pirms tam guva ievērību kā labs PVD vadītājs.
Īpašnieks var izvēlēties, kam piedāvāt darbu uzņēmumā. Notikušais droši vien neizpelnītos uzmanību, nebijis vismaz divu, kā mīl teikt Godmanis, “bet”. Mazāk nozīmīgais saistīts ar biznesa risku – BM paredz “zem vienas šiltes” eksportēt uz Krieviju Latvijā ražotas pārtikas preces. Izskanējis, ka BM paredz turpināt Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) bīdīt sākto ieceri, kļūstot par “Rīgas markas” (RM), ja tā var teikt, mantinieci. RM preču zīme reģistrēta uz Rīgas domes vārda, un aplēsts, ka tās sekmīgai palaišanai (lai būtu atpazīstamība) Krievzemes plašumos nepieciešams aptuveni pusmiljons latu. Tā tautsaimniecībai grūtā laikā nav maza nauda, turklāt nav dzirdēts, ka pašvaldība grasītos atteikties no sava projekta.
Varētu mierīgi teikt – Meļņika nauda, kā grib, tā tērē. Tas ja neaplūkojam otro “bet”. Tas saistīts ar dažus gadus veciem notikumiem, kad Veldre ieņēma aizsardzības ministra amatu. Uzvirmoja un tad pamazām pārklājās ar putekļu kārtu jūras spēku patruļkuģu iepirkšanas skandāls.
Tiesības sagādāt piecus kuģīšus tika Meļņika “Rīgas kuģu būvētavai” (RKB). Projekta izmaksas – 38 miljoni latu. No konkursa nebija ne miņas. Vēl Aigara Kalvīša (TP) valdības akceptētā kuģu iepirkšanas lēmuma parakstīšana bija viens no Aizsardzības ministrijas vadībā nonākušā Veldres pirmajiem darbiņiem.
Ar šo lietu saistītais kādreizējais Nacionālo bruņoto spēku komandieris admirālis Gaidis Zeibots pēc atvaļināšanās itin drīz atrada jaunu maizes darbu. Kļuva par RKB padomes locekli. Nule kā pie, jādomā taču, laba roba ticis Veldre. Vai nejaušības?

+10
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu