Te nāca karaļi un prezidenti, bet tagad pie durvīm klauvē vējš. Reportāža no leģendārā Rīgas restorāna pēdējās dienas
Restorāna Vincents pēdējā darbadienā, 26. augustā, stundu pirms restorāna atvēršanas darbinieku pusdienās uz galda jau salikts viss liekais, kas virtuvē vairs nebūs vajadzīgs. «Mārtiņa mīļākais vārds — furšets,» kāds no personāla pajoko. Voka nūdeles, chilli con carne, salāti… Papildus atnesti mājās cepti pīrādziņi, ar aukliņu pārsieta Staburadzes torte.
Sēru runām nav laika, visiem tūdaļ jāsteidzas darbos. Pēdējās trīs nedēļas pirms aizvēršanas restorāns Elizabetes ielā 19 bijis pilnībā rezervēts. Nākuši gan vecie klienti, kas grib pakavēties atmiņās, gan tādi, kas vēl nekad nav ēduši Vincentā, tomēr vēlas paspēt ielikt ķeksīti savā gastronomiskajā biogrāfijā.
No Vincenta ekskluzīvajām ēdienkartēm, par ko Rīgā stāstīja leģendas, uzsverot, cik tas ir dārgi, līdz pēdējai dienai piedāvājumā aizķērušies klientu iecienītie «komforta ēdieni» — zosu aknu foie gras tortelīni un divreiz cepti frī kartupeļi. «Mēs tos saucam par Mārtiņa kartupeļiem,» bilst šefpavārs Kristaps Liepiņš. Viņš īsu brīdi vēl paspējis pastrādāt ar leģendāro šefpavāru Mārtiņu Rītiņu (1949—2022), pēc tam ar Michelin restorānos skoloto Uvi Janičenko, kas brīdi pirms Vincenta slēgšanas jau devies prom. Puisis atzīstas, ka, ierodoties te pirms trim gadiem, nebūtu ticējis, ka viss tik strauji mainīsies un arī viņš tiks pie slavenā restorāna stūres.
No Vincenta zelta laiku komandas, kurā iekļūt bija daudzu sapnis, palikusi tikai trauku mazgātāja un apkopēja. Un arī viņas restorānam nepievienojās tā dibināšanas laikā 1994. gadā, bet gan attiecīgi 2002. un 2008. gadā.
Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:
Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.