Desmit stāsti par pieaugšanu un piedošanu • IR.lv

Desmit stāsti par pieaugšanu un piedošanu

Publicitātes foto
Jānis Žilde, žurnālists un mūzikas kritiķis

Jaunās dziedātājas Loretas Reides albums ir pārliecinošs pieteikums Latvijas populārajā mūzikā

Vārdu salikumu vers libre literatūrzinātnē lieto, lai apzīmētu brīvas, atvērtas dzejas stilu, kas ļauj nepieturēties konkrēta ritma un struktūras rāmim. Šādu nosaukumu debijas albumam devusi arī talantīgā dziedātāja un dziesmu rakstniece Loreta Reide (18). Savu domu viņa precizē: vers libre nozīmē impulsīvus, nejaušus domu gājienus. «Dziesmas albumā ir kā mazi, impulsīvi uzplaiksnījumi,» paskaidro dziedātāja.

Loreta kļuva pazīstama pirms trim gadiem, pašā pandēmijas jucekļa sākumā, kad klajā nāca viņas četru dziesmu EP Ieroči. Tobrīd 15 gadus vecā dziedātāja radiostacijas iekaroja ar ironisko singlu Zāles, ko viņai palīdzēja ieskaņot Triānas parka soliste Agnese Rakovska, kas bija uzņēmusies šefību pār jauno dziedātāju, un pieredzējušais producents Kaspars Ansons, kurš dziesmas konstruēšanā izmantoja vienu no saviem muzikālā piegriezuma šabloniem.

Nu jau pāris gadus Loreta pati kļuvusi par pilntiesīgu producenti. Kopš 16 gadu vecuma viņa dzīvo starp Rīgu un Berlīni, kur bakalaura līmenī (radošo industriju un tehnoloģiju institūtā Catalyst) apgūst skaņu inženiera prasmes un jaunās dziesmas ir gan sacerējusi, gan ieskaņojusi, gan miksējusi. Muzikālie pamati dziedātājas izglītībā ielikti jau Rīgā, Loreta mācījusies klavierspēli Jāzepa Mediņa skolā un dziedājusi popmūziku bērnu vokālajā studijā Rasa. Būdama pavisam maza meitene, piedalījusies televīzijas raidījumā Kas te? Es te!, kurā kopā ar Pukšu (Jāni Apeini) skanīgi nodziedāja latviešu tautasdziesmu Sijā auzas, tautu meita.

Loreta atzīst, ka izraušanās no Latvijas viņai bija nepieciešamība. «Berlīne man iedeva brīvības sajūtu — radīt to, ko pati vēlos,» viņa saka. Mērķis bija izpētīt tehnisko pusi — spēt pašai no A līdz Z ierakstīt savu mūziku. «Tādā veidā klausītāji var sadzirdēt manu autentiskumu un to, ko vēlos pateikt.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu