Mazāk mēslu • IR.lv

Mazāk mēslu

Ilustrācija — Shutterstock
Monta Kaiva Konovalova

Vidēji viens Latvijas iedzīvotājs saražo 459 kilogramus atkritumu gadā, tātad gandrīz viens miljards kilogramu uz iedzīvotāju kopskaitu. Ko darīt, lai uz atkritumu poligonu nosūtītu pēc iespējas mazāk gružu?

Viena atbilde — šķirot. Taču svarīgāk par šķirošanu vispirms būtu pakāpties soli atpakaļ un padomāt, ko varētu darīt, lai vispār nerastos atkritumi, kas vēlāk jāšķiro, iesaka Diāna Stendzeniece, vides speciāliste ar daudzu gadu pieredzi.

1. Iepērkoties izmantojiet savu iepakojumu!
«Nepērc lieku, nāc ar savu!» — tā sauc pavisam nesen sākto vides izglītības iniciatīvu Liepājā. Vēju pilsētā un arī citviet iedzīvotāji aicināti samazināt vienreizlietojamo trauku patēriņu ikdienā. Viena no iniciatīvas autorēm ir arī Diāna. Piemēram, apmeklējot tirgu, iegādājies olas no zemniekiem un tukšās kārbas aiznes atpakaļ!

2. «Maks, telefons, atslēgas, termokrūze» mantra
Ja plānojat doties pastaigā pa mežu, parku vai gar jūru, pārbaudiet ne tikai, vai līdzi paņemts maks, telefons un atslēgas, bet arī — vai līdzi ir atkārtoti lietojama termokrūze kafijai un pusdienu kārbiņa! It īpaši, ja plānots iegādāties maltīti līdzņemšanai. Protams, sākotnēji tas var šķist neērti, jāstaipa līdzi, un kārbiņa somā aizņem vietu, tomēr ar laiku pie šīm neērtībām var pierast.

3. Dzeriet krāna ūdeni!
Dzeramais ūdens Rīgā atbilst visiem veselības un higiēnas standartiem — to apliecina Rīgas Ūdens veiktie pētījumi. Var droši uzpildīt arī krāna ūdeni pudelē. Turklāt Latvijā ūdenim īpaši raksturīga dabīgi paaugstināta dzelzs savienojumu koncentrācija.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu