Jānis Kažociņš: Mēs skatāmies uz izšķirošu brīdi pasaules vēsturē • IR.lv

Jānis Kažociņš: Mēs skatāmies uz izšķirošu brīdi pasaules vēsturē

Jānis Kažociņš. Foto: Edmunds Brencis

Atvaļinātais ģenerālis Jānis Kažociņš intervijā žurnālam Ir par Krievijas sākto karu Ukrainā un to, kā mēs varam saprast, kas tur notiek, saka: “Ir tiešām ļoti interesanti, ka ASV un «piecas acis» (ASV, Lielbritānija, Kanāda, Austrālija un Jaunzēlande) varēja pareģot ne tikai to, ka tāds uzbrukums būs, bet apmēram kurā datumā. Tas nozīmē, ka viņiem noteikti ir spējas redzēt, kas reāli notiek.” Saprast, kas Ukrainā notiek, var dažādos veidos, neesot tieši klāt, saka ģenerālis. Ir moderni veidi, kā uzzināt informāciju gan no ētera, gan skatoties ļoti tālu ar īpašām ierīcēm. “Tāpēc man liekas, ka viņiem ir sajēga par to visu.”

Kažociņš par karu Ukrainā secina – mēs skatāmies uz izšķirošu brīdi Eiropas un varbūt pat pasaules vēsturē. Vaicāts, kas varētu notikt tālāk šajā karā, viņš atbild: “Ļoti grūti prognozēt, vai tās mocības turpināsies ilgstoši, vai būs pēkšņs Krievijas sabrukums. Kad bruņotajos spēkos morāle sāk iet uz leju, karavīri ļoti ātri to pamana. Ja tas ir ieperinājies, izkļūt laukā ir ļoti grūti. Mēs brīnāmies, ka trīs ģenerālmajori ir krituši. Tas nav tipiski. Tas varētu tiešām būt tāpēc, ka viņi mēģinājuši atgūt tempu un iedvesmot karavīrus. Var gadīties, ka tas tik viegli nav. Tas ir viens scenārijs. Otrs — ka tās mocības varētu turpināties ilgi. Bet Rietumu valstis, tajā skaitā NATO un arī Latvija, ir apņēmības pilnas turpināt palīdzēt Ukrainai, cik mēs varam, tajā skaitā ar militāro ekipējumu, un arī pastiprināt sankcijas. Tas rada spiedienu, kas varētu kļūt nepanesams Krievijai.”

Kažociņš prognozē, ka karu Ukrainā var izbeigt varas maiņa Krievijā: “Jautājums — cik tālu Krievija varētu atkāpties? Jo viņiem ir ļoti tālu jāatkāpjas. Ko tas nozīmē varas vertikālei? Ja viņiem nav konkrēta veiksmes stāsta, ko pasniegt mājās, tas varētu būt Putina režīma gals. Tad ir jautājums, kas notiek tālāk? Tie, kas dzīvo varas vertikālē, diez vai būs ar mieru vienkārši noiet malā un atstāt kaut kādiem navaļnijiem vai pilnīgi nezināmiem valsts vadīšanu.”

Viņš paredz, ka tas tik viegli nenotiks un tad tas nozīmē, “ka ieiesim ļoti bīstamā periodā Krievijas vēsturē. Jautājums, vai tur būs kaut kāda veida pilsoņu karš, kādi spēki izveidosies, un cik ilgs laiks paies, pirms viņi nonāks pie kaut kādas demokrātiskas sistēmas”. Taču Kažociņš ir optimists un domā, ka tas ir pilnīgi iespējams.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu