Kamanas uz zvaigznēm • IR.lv

Kamanas uz zvaigznēm

Vietējais pamatiedzīvotājs Aslaks Allass ar ģimeni. Ziemeļbriežu kopējs uztraucas, ka kosmosa raķešu troksnis aizbaidīs viņa ganāmpulku. Foto — The New York Times
Tomass Erdbrinks un Kristina Andersone, © The New York Times News Service

Zviedrijas ziemeļos aiz polārā loka veca izpētes bāze tiek pārbūvēta par modernu satelītu palaišanas centru. Pamatiedzīvotāji sāmi un ziemeļbrieži par to nebūs laimīgi

Ceļā uz savām pavasara mājām ziemeļbriežu gans šķērsoja četrus aizsalušus ezerus un neskaitāmas sniegotas kalnu virsotnes. Kad viņš ieradās savā galamērķī, viegli sniga. Aslaks Allass izslēdza snovmobili. Pār apkārtni atkal nolaidās Zviedrijas arktisko apgabalu klusums.

Taču nekur nebija redzams neviens ziemeļbriedis. «Viņi ļoti baidās no trokšņa,» paskaidroja Allass, pamājot uz savu braucamrīku. Tad norādīja uz tālumā redzamiem, ar bērziem apaugušiem kalniem — siltajā saulē jau sākuši briest to lapu pumpuri. «Tagad troksnis nāks no turienes, un tas būs kaut kas vēl nebijis,» nopūtās vīrietis. 

Paredzams, ka šis troksnis sāksies nākamajā gadā, kad Zviedrija plāno pabeigt raķešu palaišanas kompleksu. Tas top mūžīgā sasaluma zonā uz ziemeļiem no polārā loka. Zviedrija ir nolēmusi mesties komerciālo kosmosa lidojumu sacensībās un šajā ziņā būs pirmā valsts Eiropā. 

Satelītu bums

Arktiskās nakts kristāldzidrajā gaisā ar pieklājīgu teleskopu var ātri pamanīt dažus no tūkstošiem kurpju kastes izmēra komerciālajiem mākslīgajiem pavadoņiem, kas jau šobrīd riņķo ap Zemi. Nākamajā desmitgadē to skaits piedzīvos īstu bumu, jo palaišana notiks ar vieglām un atkārtoti lietojamām raķetēm, kuras izstrādā tādas inovatīvas amerikāņu kompānijas kā Īlona Maska SpaceX. Viņš un vairāki konkurenti plāno tuvākajos gados kosmosā palaist līdz pat 50 000 šādu pavadoņu. Salīdzinājumam — šobrīd orbītā riņķo mazāk nekā 3000.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu