Ziedojumi briesmās! • IR.lv

Ziedojumi briesmās!

Romana Vitkovska karikatūra
Romans Vitkovskis, Latvijas Izglītības fonda valdes loceklis

Otrā lasījumā pieņemti Augstskolu likuma grozījumi, kas ar izglītības ministres Ilgas Šuplinskas (JKP) uzstājīgu gādību ietver padomes ar visai plašām pilnvarām, kas ļauj tām arī lemt par augstskolas līdzekļu izmantošanu, kā arī par tās struktūrvienību likvidāciju. Turpretīm tika noraidīts Latvijas Izglītības fonda priekšlikums, kas liktu padomei solidāri atlīdzināt zaudējumus, kas var rasties ar ziedojumu (arī testamentāro) izmantošanu pretēji ziedojumu mērķiem.

Šajā sakarā rodas bažas par precedentu, kas ļauj ziedojumus izmantot citiem mērķiem, jo padomei kā tādai (arī tās locekļiem) nav noteikta nekāda atbildība par tās darbības rezultātiem.

IZM virzītos likuma grozījumos tiek izmantots tieši menedžējošas padomes modelis ar bezatbildību, kas pieder tīri padomdevējas padomes modelim. Menedžējošam padomes modelim ir paredzēta padomes atbildība par pieņemtiem lēmumiem.

Precedents var rosināt dažādu institūciju ierēdņus izstrādāt un pieņemt citus likumus dažādām ziedojumus saņemošām organizācijām, lai to ieceltās padomes varētu brīvi rīkoties ar ziedotiem līdzekļiem, piemēram, ziedojumu kājas operācijai novirzīt fasādes remontam.

Teiktais izskatās visai absurdi, bet, ja ir precedents, tad var visu ko sagaidīt. Ziedojumi jau tāpat ir apsīkuši, un šādi lēmumi ziedojumu vājo straumīti vispār var pārtraukt.

Par Izglītības un zinātnes ministrijas mērķi esot izvēlēta izglītības kvalitāte, bet pastāv lielas šaubas vai ar menedžējošas versijas padomēm būs kāds rezultāts. Ir jau gadījumi Lielbritānijā, kad padome lemj par kādas struktūrvienības likvidāciju citas struktūrvienības attīstībai, bet neaizdomājas, ka likvidētā struktūrvienība ir vitāli nepieciešama attīstāmajai. Augstskolās jau darbojās padomdevējas padomes (dažādi nosauktas), bet lemtais par ziedojumiem rāda, ka ir vēlme nekontrolēti rīkoties ar līdzekļiem.

Ziedojumus saņemošām organizācijām tagad būs rūpīgi jāseko visām tās skarošo likumu izmaiņām, lai tās nekļūtu par ziedotāju pievīlējām, un ziedotājiem būs pirms ziedošanas trīs reizes jāpārlasa visi normatīvie akti, kas nosaka ziedojumu izmantošanu ziedojumus vācošajai organizācijai. Tā varam drīz sagaidīt šādas frāzes: “Es ziedoju tam slimajam bērnam 20 eiro, bet politiķu stiķu rezultātā nauda tiek iegrūsta …!”

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu