Mentora uzdevums – iedrošināt un iedvesmot • IR.lv

Mentora uzdevums – iedrošināt un iedvesmot

Foto: spiikiizi.com
Āris Birze

Jauniešus nereti iztaujā par to, kā viņi redz savu nākotni. Tomēr uz to atbildēt nav vienkārši. Bieži vien problēmas sagādā gan mērķu noteikšana, gan uzdevumu definēšana, lai spētu tos sasniegt.

Talkā var nākt mentors, kas arī Latvijā pēdējo gadu laikā kļūst arvien populārāka izvēle gan universitāšu, gan jauno uzņēmēju vidū. Bieži iegūt zināšanas un pieredzi ar mentora palīdzību izvēlas uzņēmīgi jaunieši. Nereti viņi ir “iedegušies” par savu ideju, bet, iespējams, baidās no kritikas vai atraidījuma. Cilvēks, kas jau ir kādas noteiktas profesijas speciālists, var palīdzēt tikt pāri emocijām un iedvesmot neapstāties pie iecerētā. Tieši tā iemesla dēļ starp mentoru un pašizaugsmes treneri (life coach) nav liekama vienādības zīme, jo pirmais pārsvarā ir jau noteiktas profesijas speciālists, kas ir gatavs dalīties ar savām zināšanām un spēs dot konkrētus padomus.

Ņemot vērā, ka tikai ar ieskicētu nākotnes vīziju nebūs gana, lai veiksmīgi kāptu pa karjeras kāpnēm, piedāvā daudzas un dažādas mentoringa programmas, kurās gūt atbalstu, lai neapmulstu iespēju un darāmo darbu gūzmā. Nereti šādas programmas sniedz iespēju jauniešiem satikties ar veiksmīgiem uzņēmējiem, savas nozares speciālistiem.

Viņi sniedz ieskatu biznesa attīstības procesā un ieskicē, kā sasniegt mērķus un no kā vēlams izvairīties.

Arī tagad līdz pat novembrim, apvienojot vairāk nekā desmit jauniešus no visas Latvijas, rit projekts “Mācies. Dari. Pelni”, kur viens no uzdevumiem jauniešiem – sameklēt savu mentoru.

Kā atrast savējo

Ir skaidrs, ka vairākumā gadījumu iespēju iepazīties ar mentoru izmanto tie, kas jau uzstādījuši nākotnes mērķus, jo šādas tikšanās ar izvēlētiem mentoriem tiek izmantotas labprātīgi, ziedojot brīvo laiku.

Izvēlēties īsto mentoru ir līdzīgi kā izvēlēties ārstu vai frizieri.

Katram ir sava gaume, vēlmes un vīzijas par to, ko vēlamies gūt un sniegt citiem. Tāpēc, pirms izvēlamies mentoru, kas sniegs palīdzību attīstībā, skaidri jādefinē mērķi un jāsaprot, ko tieši vēlamies gūt no sarunu biedra.

Tiesa, svarīgi atrast atbilstošas nozares pārstāvi, taču nedrīkst aizmirst par elementārām lietām, kas uzlabotu sadarbību – cieņa ņemt vērā mentora sniegto informāciju un nekļūt par slogu otram. Tikai ar atvērtu un pozitīvu attieksmi būs iespēja smelties zināšanas no pieredzējušiem cilvēkiem.

Lai gūtu plašāku ieskatu par nozares darbu, jālūkojas uz personām, kas jau uzkrājušas zināšanu bāzi. Tas nozīmē, ka plašāku izpratni par konkrētu virzienu vai profesiju spēs sniegt uzņēmējs, speciālists, kam darba pieredze ir vismaz piecus gadus lielāka nekā jaunietim, kas nāk pēc padoma.

Nemest plinti krūmos

Ja pēc pirmās tikšanās savstarpējā komunikācija nav bijusi tāda, kā cerēts, nevajag par varēm turpināt sadarbību. Svarīgi atcerēties – jomas eksperts nebūt nenozīmē, ka savstarpējā sadarbība un komunikācija būs labākais piemērs.

Šādos gadījumus labāk ir painteresēties par citu mentoru, nevis apmeklēt tikšanās tikai tāpēc, ka tā vajag un ir sarunāts. Arī tad, ja ar pirmo reizi neizdodas atrast piemērotāko mentoru, nevajag mest plinti krūmos, jo mēs katrs esam dažādi un mūsu skatījums uz lietām atšķiras. Cilvēki, kas ir piekrituši kļūt par mentoru, lielākoties to dara tāpēc, ka vēlas dalīties ar zināšanām un pieredzi, lai palīdzētu topošajiem speciālistiem sasniegt izvirzītos mērķus.

Veiksmīgas sarunas atslēga ir atklātība un tiešums, jo tikai tā var iegūt atbildes uz svarīgiem jautājumiem.

Personai, kas izvēlējusies mentora palīdzību, jāņem vērā, ka parasti sarunas laikā vairāk runā mentors, aptuveni 80% sarunas iepazīstinot ar savu pieredzi un secinājumiem, savukārt tas, kas izvēlējies šo palīdzību, piedalās tikai tik daudz, lai definētu svarīgos jautājumus.

Solis pretī panākumiem ir pārkāpšana savām bailēm. Tā mēs varam iemācīties būt neatlaidīgi un drosmīgi. Mēs visi varam apgūt nepieciešamās iemaņas, taču tas viss nāk ar laiku. Tāpēc aicinu nepadoties arī tad, kad saņemts atteikums. Tieši pretēji, to izmanto kā motivācijas avotu rīkoties un attīstīt līdera prasmes, lai gūtu gandarījumu par ieguldīto darbu un novērtētu gala rezultātu.

Āris Birze ir SPIIKIIZI izaugsmes kafejnīcas vadītājs.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu