Rīgas centrā atgriežas dzīvība: arvien pieprasītāki dzīvokļi galvaspilsētas sirdī • IR.lv

Rīgas centrā atgriežas dzīvība: arvien pieprasītāki dzīvokļi galvaspilsētas sirdī

2
Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Inese Zaķīte

Vēl pavisam nesen dzīvokļa iegāde vai tā īre pašā Rīgas centrā bija iespējama tikai luksusa klases dzīvesveida piekritējiem, jo cenu līmenis labākajos un sakoptākajos centra namos pēdējo gadu laikā ir bijis nemainīgi augsts. Tagad, tirgus tendenču maiņas rezultātā, dzīve galvaspilsētas sirdī kļūst pieejamāka un piesaista vairāk vietējos pircējus, t.s., premium segmenta klientus.

Līdz ar pieprasījuma pieaugumu audzis arī piedāvājums: arvien vairāk vēsturisko dzīvokļu namu tiek renovēti, bet brīvajos zemes gabalos top jauni dzīvokļu namu projekti, kas spēj apmierināt dažādu gaumju un finansiālo iespēju klientus. Pieprasījums pēc labiem, kvalitatīviem mājokļiem Rīgas centrā nemazināsies arī turpmāk.

Dzīvoklis galvaspilsētas centrā allaž būs pieprasīts 

Rīga ar katru gadu kļūst skaistāka, sakoptāka, uzlabojas infrastruktūra, arī aktīvās atpūtas un kultūras dzīves piedāvājums paplašinās. Projektu attīstītāji arī cenšas domāt par apkārtējo vidi, lai tā būtu ērta un saistoša iedzīvotajiem. Līdztekus vēsturisko namu renovētajām fasādēm tiek sakārtoti arī iekšpagalmi ar zaļajām zonām,  veidojas dažādu, interesantu kvartālu „puduri”, attīstās apkaimes, lai pilsētas iedzīvotāji savas dzīvesvietas tuvumā var saņemt gan dažādus pakalpojumus, gan atpūsties. Labs piemērs tam ir Skanstes apkaime. Cilvēki, kas izvēlas dzīvot centrā, ļoti novērtē apkārtējo vidi, lai tā būtu ne tikai ērta, bet arī droša.

Bieži uz dzīvi centrā atgriežas vai arī izvēlas centra dzīvokli kā otro mājokli ģimenes, kuras iepriekš dzīvojušas piepilsētā vai tālāk, jo, bērniem sākot skolas gaitas, ir ļoti svarīgi, lai viss būtu ērti pieejamā attālumā un nebūtu jāpavada ilgs laiks, atvases vedot uz skolu un ārpusskolas nodarbībām.

2018. gada SKDS pētījumā Rīgas centru iedzīvotāji (19,6% respondentu) atzinuši par otru pievilcīgāko apkaimi, ko apsteidza tikai Mežaparks.

Pirms vairākiem gadiem Rīgas centrs bija vieta, kuru kā savu mājokli varēja atļauties izvēlēties tikai augstākās luksusa klases sabiedrības daļa: tas bija diezgan ierobežots loks. Lielu lomu spēlēja ārvalstu investoru naudas ieplūde pilsētas centrā. Vietējais pircējs tad vairāk skatījās uz mikrorajoniem, kur tapa jaunie dzīvokļu projekti, vai arī uz tuvējo piepilsētu, jo par tiem pašiem līdzekļiem varēja nopirkt lielāku platību dzīvošanai, nevis mazu dzīvoklīti Rīgas centrā. Tādēļ liela daļa iedzīvotāju aizplūda no pilsētas centra.

Pēdējo pāris gadu laikā mainās tirgus tendences un mainās arī cenas, galvaspilsētā atgriežas dzīvība, jo nu nopirkt dzīvokli vai arī to īrēt Rīgas centrā ir kļuvis iespējams arī tam vietējam iedzīvotājam, kuram iepriekš šādas iespējas varbūt nebija.

Uz pieaugošo pieprasījumu reaģē arī tirgus. Ļoti aktīvi tiek renovēti senie, skaistie centra nami, brīvajos zemes gabalos top jaunie dzīvokļu ēku projekti, un pašlaik ne tikai luksusa premium klases, bet arī arī t.s. pieejamā premium segementā (dzīvokļa īpašumi cenā 150 000 – 300 000 eiro) vietējais klients var izvēlēties no plašā piedāvājuma, atbilstoši savai izpratnei par kvalitāti, gaumi un pieejamā finansējuma.  Jaunās ģimenes un jaunie speciālisti labprātāk izvēlas jauno, moderno projektu dzīvokļus, bet pusmūža vecuma iedzīvotāji priekšroku dod vēsturiskajām, renovētajām ēkām, kurās ir savs, īpašais šarms. Pēdējo piecu gadu laikā šajā tirgus apkaimē aktivitāte ir bijusi ļoti liela un tik plašs piedāvājums ar jaunām dzīvojām platībām iepriekš nav bijis.

Lai gan ārvalstu klientu – dzīvokļu pircēju Rīgas centrā ir kļuvis jūtami mazāk nekā to bija pirms vairākiem gadiem, tomēr citvalstu pircēji no Rīgas centra nav pilnībā pazuduši. Joprojām ir interese ieguldīt centra īpašumos, jo investīcija Eiropas metropoļu centrā allaž ir bijusi ne tikai izdevīga (investīcija ar labu atdevi), bet dažiem pircējiem arī prestiža vai ērtības jautājums. Šādi klienti dzīvokli centrā dažkārt iegādājas arī kā otru dzīvesvietu, lai, kārtojot darīšanas centrā vai baudot kultūras piedāvājumu, nebūtu jābrauc uz mājokli ārpus pilsētas. Tagad tiek novērota izteikta tendence iegādāties un renovēt gan namīpašumus, gan atsevišķus dzīvokļus turpmākai izīrēšanai, jo tas reizēm ir pat izdevīgāks bizness nekā īpašuma pārdošana, nodrošinot stabilus ienākumus no īres un sniedzot atdevi ilgtermiņā („pensiju fonds vecumdienām”).

Teju puse dzīvokļu darījumu notiek Rīgas centrā

„Baltic Sotheby’s International Realty” ik gadu apkopo datus par aktivitāti premium īpašumu tirgū, un ir novērots, ka gandrīz puse (45-50%) no visiem Rīgā iegādātajiem premium dzīvokļiem allaž ir bijuši galvaspilsētas centrā. Tā, piemēram, Rīgā pērn kopumā tika iegādāti 350 dzīvokļu īpašumi 88,4 milj. eiro kopsummā, un gandrīz 50% šo darījumu aktivitātes tikusi Rīgas centram.

Turklāt „Baltic Sotheby’s International Realty” speciālisti novērojuši, ka darījumos ar īpašumiem Rīgas centrā galvenokārt tiek izmantots banku finansējums, kas liecina, ka arī bankas ieguldījumu īpašumos galvaspilsētas centrā atzīst par drošu un pievilcīgu.

Rīgas centrs – apkaime ir lielu potenciālu

Centrs savu aktualitāti dzīvokļu pircēju un īrētāju vidū nezaudēs arī turpmāk. Nule tirgū ienācis jauns piedāvājums: ekspluatācijā nodota 28 dzīvokļu māja A. Briāna ielā 4, Lāčplēša ielā 13, aktīvi tiek piedāvāti arī dzīvokļi jaunajā Parker projektā (Melnsila un Kr.Valdemāra ielas rajonā), kādreizējā Nacionālās bibliotēkas ēka pārveidota par 57 dzīvokļu namu, šā gada beigās tiks pabeigts arī eklektisma stila nams „Blaumaņa rezidence” ar 56 dzīvokļiem u.c.

Arī t.s. klusajā centrā patlaban vērojama aktivitāte – tiek renovēti un būvēti vairāki nami. Visi šie projekti ir pietiekami atšķirīgi, lai apmierinātu dažādas gaumes gan cenu kategorijas, gan kvalitātes ziņā, un ikviens: pats prasīgākais, gan mazāku ambīciju klients noteikti varēs atrast sev piemērotu mājokli.

Arī nesen notikušajā „Swedbank Mājokļu salidojumā” eksperti uzsvēra, ka tik plaša un liela dzīvokļu piedāvājuma, no kā klientiem izvēlēties, iepriekšējos gados nav bijis. Bankas eksperti, prezentējot jauno dzīvokļu projektu tirgus tendences, informēja, ka  pašlaik Rīgā būvniecības stadijā ir ap 800 jaunu t.s. biznesa klases (cenā 1700-2500 EUR/m²) dzīvokļu, bet tieši centrā tuvāko gadu laikā no tiem būs pieejami 30% jeb 245 dzīvokļi. Tas ir vislielākais skaits no visām Rīgas apkaimēm, ko apsteidz tikai tuvējā Mārupe, apliecinot Rīgas centra pievilcību pircēju vidū.  „Swedbank” eksperti novērojuši, ka pieprasītākie projekti tiek ātri pārdoti, pieaug rezervāciju skaits, projektam vēl esot būvniecības stadijā.

Runājot par Rīgas centra potenciālu nākotnē, arī Rīgas pilsētas arhitektu biroja direktors Gvido Princis medijiem atzinis, ka Rīgas centram ir visas iespējas kļūt par daudz piemērotāku dzīves vidi. Cilvēku vēlme dzīvot Rīgas centrā varētu pieaugt, jo dzīvē arvien pieaugošāks ir tāds koncepts, ka cilvēkiem vairāk rūp savs laiks, tādēļ viņi izvērtē, vai to pavadīt nejēdzīgā sastrēgumā, tērējot laiku, sēžot mašīnā un braucot tālus gabalus. Aizvien vairāk cilvēku gribētu dzīvot vietā, kur vairāk laika var veltīt ģimenei, hobijiem un darbam.

 

Autore ir nekustamo īpašumu uzņēmuma „Baltic Sotheby’s International Realty” pārdošanas konsultante

Komentāri (2)

zhilkin.jame22 01.05.2019. 13.18

Jūs varat maksāt par 40% mazāk par elektroenerģiju, nekādā veidā maldinot vai pārkāpjot likumu! Es iesaku visiem izlasīt šo rakstu – http://bit.ly/electrolv Es to esmu izmantojis kopš decembra, un rēķins patiešām ir kļuvis mazāks!z

0
0
Atbildēt

0

lindab456 01.05.2019. 12.04

“Rīgas centrā atgriežas dzīvība…”
Bet, ja atgriežas – vai ATGRIEŽAS vietējie iedzīvotāji? Pie tik izvērsta raksta, trūkst apkopojošu datu vai vērojumu par iedzīvotāju sastāvu, kas ir tie, kas pērk un īrē jaunajos un renovētajos projektos. Vai patiesībā nav tā, ka Rīgas centrā īsā laika periodā šobrīd nomainās iedzīvotāju sastāvs, vietējie tiek ekonomiski izdzīvoti. Vai tas ir mērķis un ar to būtu jālepojas? Vai mērķis tomēr būtu – ļaut ekonomiski attīstīties, uzlabot dzīves kvalitāti esošajiem vietējiem, iedzimtajiem, vēsturiskajiem centra un apkaimju iedzīvotājiem? Citādi raksts atgādina slavinošu, tendenciozu interešu aizstāvību.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu