Desmitgades stils. 1980—1989 • IR.lv

Desmitgades stils. 1980—1989

Čiekurkalna tirgus
Marija Leskavniece

Nākamajās trijās nedēļās — par dzīvi katrā no mūsu valsts desmitgadēm: ikdiena, kultūra, mode un paradumi. Pie varas PSRS nāk Mihails Gorbačovs un sākas slavenā pārbūve. Kas iecerēts kā impērijas restrukturizācija, kļūst par tās galu. Kad milzu naglu padomju zārkā iedzen atomelektrostacijas katastrofa Černobiļā, pārmaiņas ir nenovēršamas. Arī latvieši pulcējas demonstrācijās un kopā ar pārējiem baltiešiem sadodas rokās Baltijas ceļā.

Brīvā tirgus aizmetņi
Gorbačova būtiskākā ieviestā pārmaiņa PSRS tautsaimniecībā ir privātās uzņēmējdarbības legalizācija. 80. gadu vidū viena no populārākajām iepirkšanās vietām galvaspilsētā ir Čiekurkalna tirgus, kurā tirgojas mājražotāji un amatnieki, kas pašdarinātajiem apģērbiem nereti piešuvuši arī ārzemju firmas zīmes. Starp viņiem ir arī spekulanti, kas tirgo gan ārzemju džinsus, gan citas deficītas importa mantas. No 1987. gada sākuma tiek pieļauta arī sadzīves pakalpojumu, plaša patēriņa preču un sabiedriskās ēdināšanas kooperatīvu izveide. Latvijā togad reģistrēti 60 kooperatīvi ar 672 strādājošajiem.


Tukšie plaukti
80. gadu vidū Rīgā bez problēmām varēja iegādāties tikai maizi un olas, pat piens bieži vien bija deficīta prece, to slepenajās sarakstēs atzina vietējās amatpersonas. Daudzi joko, ka desu veikalā varēs dabūt tikai uz vēlēšanām. Veikalu plaukti kļūst aizvien tukšāki, līdz 1989. gadā tiek ieviesti taloni dažādu sadzīves un pārtikas preču iegādei. Ar tiem pērk ziepes, cukuru, alkoholu un vēlāk arī benzīnu. Pat ja konkrētā prece nav nepieciešama, praktiskais padomju pilsonis talonu vējā nelaiž, mājās tiek veidoti krājumi.


Latvijas Tautas fronte
1988. gada 1. un 2. jūnijā Rīgā notiek leģendārais Radošo savienību plēnums, kurā Mavriks Vulfsons pirmoreiz LPSR vēsturē no tribīnes netieši runā par okupāciju. Pārmaiņas, kas sākušās, ir neapturamas. Plēnumā tiek pieminēta arī domubiedru grupas virzītā ideja par Tautas frontes izveidošanu, kas tajā vēl negūst dzirdīgas ausis. Tomēr sabiedrības un vēlāk arī valdošās varas (kura spiesta atzīt neformālo organizāciju augošo ietekmi) atbalstam pieaugot, 8. un 9. oktobrī notiek Latvijas Tautas frontes dibināšanas kongress. Organizācija iestājas par Latvijas radikālu pārbūvi, pamatojoties uz demokrātiska sociālisma principiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu