Palmu eļļa – par un pret

  • Agnese Alksne
  • 01.02.2018
Strādnieks Malaizijas pilsētā Kualalumpurā apstrādā palmu augļus. Foto: AFP/LETA

Strādnieks Malaizijas pilsētā Kualalumpurā apstrādā palmu augļus. Foto: AFP/LETA

Latvijā uzņēmumi gadiem izvairījās runāt par palmu eļļas esamību produktos tās negatīvā priekštata dēļ par eļļas ietekmi uz veselību, bet pasaulē jau gadiem ir cita diskusija – cik ātri kopīgiem spēkiem iznīcināsim zemes “plaušas” – Indonēzijas un Malaizijas džungļus. Vai esam gatavi mainīt fokusu un skatīties plašāk?

Derīga un efektīva

Palmu eļļa ir pasaulē visvairāk izmantotākā augu eļļa – apmēram 65% no visa augu eļļas kopējā patēriņa. Tā ir atrodam ļoti daudzos produktos, kurus ikdienā lietojam, sākot no veļas pulvera, līdz brokastu pārslām. Ražošanas procesā izmantotās palmu eļļas daudzums pēdējo desmit gadu laikā ir dubultojies un tiek prognozēts, ka tās patēriņš līdz 2020.gadam turpinās pieaugt un sasniegs divreiz lielāku apjomu nekā tagad.

Jaunākajā žurnālā