"Mākslai vajag telpu" Vasaras mājā Heinrihsones personālizstāde "Lidojumā" • IR.lv

“Mākslai vajag telpu” Vasaras mājā Heinrihsones personālizstāde “Lidojumā”

33
Helēna Heinrihsone. Foto: Ieva Čīka, LETA

Fonda “Mākslai vajag telpu” (MVT) Vasaras mājā ceturtdien atklās gleznotājas Helēnas Heinrihsones personālizstādi “Lidojumā”.

Heinrihsone ir latviešu glezniecības klasiķe, kura pārstāv tā dēvēto “tīro krāsu priekšmetisko glezniecību”. Viņas mākslu raksturo lieli, košu krāsu laukumi, uzdrīkstēšanās un simbolu izmantojums. Heinrihsones gleznās sociāli aktuāla tēmas saspēlējas ar dziļi personiskām tēmām, skatītājam atklājot paralēlu hipnotiska valdzinājuma pasauli.

Sadarbība ar Andri Grinbergu māksliniecei izveidojusies 1988.gadā, kad Berlīnē norisinās mākslas izstāde “Rīga – latviešu avangards”. Izstādes ekspozīcijai speciāli radīta Heinrihsones glezna “Kazanova. Andra Grinberga portrets”. Lielformāta darbs, kas šobrīd atrodas Dinas un Jāņa Zuzāna mākslas kolekcijā, atspoguļo Grinberga personību, tieksmi pēc neatkarības, un veidots kā ironiska parafrāze par Francijas karaļa galmu.

Arī izstādē “Lidojumā” Heinrihsone turpina attīstīt ķermeniskās manifestācijas tēmu, kurai raksturīgs viegls erotisms, vasaras piesātinātais gaiss un mākslinieka brīvais kritiens.

MVT Vasaras mājā 17.augustā norisināsies tikšanās ar Heinrihsoni.

 

Komentāri (33)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu