EP nobalso par iestāšanās sarunu apturēšanu ar Turciju • IR.lv

EP nobalso par iestāšanās sarunu apturēšanu ar Turciju

26
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans. Foto: Adem Altan, AFP/ LETA

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans paziņojis, ka viņš nespējot saskatīt jēgu vēstījumam, kuru EP deputāti ar savu deklarāciju vēloties viņam nodot.

Eiropas Parlaments (EP) ceturtdien nobalsojis par Eiropas Savienības (ES) iestāšanās sarunu apturēšanu ar Turciju, ziņo LETA. 

Nesaistošajā rezolūcijā, kuru atbalstījuši EP deputāti, izteikts aicinājums Eiropas Komisijai un ES dalībvalstīm uz laiku “iesaldēt” iestāšanās sarunas ar Turciju. Tomēr vienlaikus dokumentā teikts, ka deputāti “paliek uzticīgi Turcijas piesaistei ES”. 

Par rezolūciju balsoja 479 deputāti, bet pret – 37, kamēr 107 atturējās. 

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans jau balsojuma priekšvakarā trešdien paziņoja, ka tam neatkarīgi no iznākuma neesot “nekādas vērtības”. Erdogans piebilda, ka viņš pat nespējot saskatīt nekādu jēgu vēstījumam, kuru EP deputāti ar savu deklarāciju vēloties viņam nodot. 

Lai gan EP balsojumam tiešu seku, domājams, nebūs, jo pagaidām neviena no dalībvalstīm, izņemot Austriju, nav paudusi nepārprotamu vēlmi apturēt ar Turciju sāktās iestāšanās sarunas, tas būs kārtējais trieciens bloka attiecībām ar Ankaru, kas vēl tikai pirms nedaudziem mēnešiem šķita uzņemam apgriezienus. 

Apmaiņā pret Turcijas solījumu darīt vairāk, lai apturētu nelegālās imigrācijas plūsmu uz Grieķijai piederošajām salām Egejas jūrā, Brisele martā apsolīja iestāšanās sarunu paātrināšanu un bezvīzu režīma ieviešanu Turcijas pilsoņiem.

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu