Slimnīcu reforma - tālāks ceļš, bet augstāka kvalitāte? • IR.lv

Slimnīcu reforma – tālāks ceļš, bet augstāka kvalitāte?

22
Foto: Edijs Pālēns, LETA
Evita Puriņa

Nobalso, vai jāmaina aprūpes klāsts mazajās slimnīcās.

Lielās slimnīcas jau tagad ir pārāk noslogotas, lai uz tām liktu braukt arī attālāku reģionu iedzīvotājiem, kuriem ceļā būtu jāpavada vairāk nekā stunda. Tas ir viens no Slimnīcu biedrības pretargumentiem Veselības ministrijas (VM) iecerei tuvākajos gados spēji samazināt pakalpojumu klāstu mazajās slimnīcās. “Ar šādu lēmumu var tikai pasliktināt reģionos dzīvojošo cilvēku veselības stāvokli,” uzskata biedrības vadītāja vietniece Egija Širova.

Savukārt VM, kas pagaidām par konkrētām slimnīcām nerunā, norāda, ka kvalitatīvs pakalpojums ietver gan ārstniecības personāla profesionālo kvalifikāciju un pieredzi, gan iestādes tehnisko aprīkojumu. Neatliekamā medicīniskā palīdzība tikšot saglabāta visās slimnīcās – visās diennakti dežurēšot terapeiti un ķirurgi.

“Ņemot vērā, ka visbiežāk un visvairāk nepieciešamie pakalpojumi iedzīvotājiem ir ambulatorie pakalpojumi (ārstu speciālistu konsultācijas, diagnostiskie izmeklējumi, manipulācijas, ko ir iespējams veikt, piemēram, dienas stacionārā), to nodrošināšana tiks turpināta un sekmēta,” debatēs raksta VM valsts sekretārs Kārlis Ketners.

Viņš min arī ekonomisko pamatotību, savukārt Slimnīcu biedrības pārstāve pauž viedokli, ka akūtu pacientu vešana uz lielajām slimnīcām var radīt vēl lielākas izmaksas arī pašai valstij. Abas puses ir krasi pretējos viedokļos par to, vai mazajās slimnīcās jāsamazina pakalpojumu klāsts, kā to iesaka Pasaules Banka nesen veiktajā pētījumā.

Kā domājat jūs? Balsojiet Ir.lv debašu sadaļā!

 

Komentāri (22)

Kamielis 27.10.2016. 17.54

Bet turpināsim ar to, ka ministrijas galvenais uzdevums ir izstrādāt politiku savā nozarē. Tas ir ierakstīts katras ministrijas Nolikumā. Un konsekventi 20+ gadus neviena ministrija ar to netiek galā. Tad nu nāk par mūsu galvām visādi Pasaules banku un citu ekspertu 5 minūšu pētījumi, kas sniedz pareizo virzienu, bet kur tad paliek mūsu politikas pretargumenti? Tādu vienkārši nav, jo neviena ministrija nenodarbojas ar savu pamatuzdevumu, bet vienkārši iekārtojas kā labāk pārdalīt iekasēto nodokļu naudu saviem pietuvinātajiem čomiem.

+1
0
Atbildēt

0

Anonīms 27.10.2016. 10.37

sāksim jau ar to, ka ieteicēji ir pasaules banka , nevis novada deputāti , pasvaldību un slimnīcu vadītaji, iedzivotāju aptaujas.

Nu labi – galu galā – ja valsts -Latvijas valsts politika ir iznīcināt latviešu nāciju, tad tur jau nav vērts stāties ceļā – tad tik uz priekšu – lai nu kas – bet tas izdodas – likvidēt, iznīcināt, padzit trimdā

vainīgais arī ir – Putina Krievija un Ušakovs

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu