Izmeklētāji noteikuši Malaizijas lidmašīnu notriekušās raķetes palaišanas vietu • IR.lv

Izmeklētāji noteikuši Malaizijas lidmašīnu notriekušās raķetes palaišanas vietu

7
Foto: Sputnik-LETA

Apvienotā izmeklēšanas grupa apstiprina Krievijas raķetes izmantošanu, izslēdz citas versijas

Malaizijas pasažieru lidmašīna virs Austrumukrainas tika notriekta ar raķeti “Buk”, kas Ukrainā ievesta no Krievijas un palaista no konkrētas vietas Maskavas atbalstīto teroristu bandu kontrolētajā teritorijā, trešdien paziņoja izmeklētāji, vēsta ziņu mediji LETA-DPA/Doždj.

Pēc pastrādātā nozieguma, kas prasīja 298 cilvēku dzīvības, raķešu palaidējs tika atkal aiztransportēts atpakaļ uz Krieviju, atzinusi Nīderlandes vadītā Apvienotā izmeklēšanas grupa (JIT). “Sistēma tika transportēta no Krievijas teritorijas uz Austrumukrainu un vēlāk transportēta atpakaļ baltā kravas mašīnā “Volvo”,” teikts JIT paziņojumā, kas publiskots Nīderlandes prokuratūras mājaslapā.

Cilvēkus, kuri konkrēti izšāvuši raķeti, JTI nav izdevies noskaidrot, taču izmeklētāju rīcībā ir simts aizdomās turēto saraksts. Viņu vidū ir personas, kas varētu būt organizējušas raķešu palaišanas iekārtas konvojēšanu un devušas pavēles, pavēstīja nīderlandiešu prokurors Freds Vesterbeke, kas vadīja izmeklēšanu.

Viņš paziņoja, ka izmeklētājiem izdevies savākt pietiekami daudz pierādījumu, lai iesūdzētu vainīgos tiesā. Kad un kur šāda tiesa varētu notikt, Vesterbeke neatklāja. Kā viņš uzsvēra, izmeklēšanas gaitā pilnībā atspēkotas versijas, ka reisa MH17 lidmašīnas katastrofu varētu būt izraisījušas tehniskas problēmas. Apgāzta arī versija, ka Malaizijas lidmašīnu būtu notriecis kāds cits lidaparāts.

Raķete tikusi izšauta no lauka, kas atrodas netālu no Sņižnes pie Pervomaiskas ciemata. Šo teritoriju 2014.gada 17.jūlijā, kad tika pastrādāts noziegums, kontrolēja Krievijas apbruņotās teroristu bandas jeb tā dēvētā Doņeckas tautas republika. JTI uzsver, ka par vietu, no kuras raķete izšauta, nav nekādu šaubu.

Izmeklēšanā piedalījās simts ekspertu, analizējot tūkstošiem lidmašīnas atlūzu gabalu un pusmiljonu video un fotogrāfiju, atklāja Vesterbeke. Izmeklētāji noklausījušies 150 000 pārtvertu telefona zvanu, no kuriem viens tika atskaņots preses konferencē.

Maskava ir vairākkārt noliegusi, ka aviokompānijas “Malaysia Airlines” lidmašīna, kas bija ceļā no Amsterdamas uz Kualalumpuru, būtu notriekta ar Krievijas “Buk” raķeti, un aicinājusi izmeklētājus ņemt vērā Krievijas atradumus, kas liecinot par Ukrainas atbildību lidmašīnas notriekšanā.

Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka Maskavai esot neapgāžami pierādījumi, ko starptautiskā izmeklētāju komanda esot ignorējusi. Maskava analizēja sākotnējos datus no lidmašīnas radara un neatrada nekādus pierādījumus tam, ka lidmašīna būtu notriekta ar raķeti, uzsvēra Peskovs. “Ja tur būtu bijusi kāda raķete, tad tā būtu palaista no citas teritorijas,” paziņoja Kremļa pārstāvis.

Kā britu raidsabiedrībai BBC atklāja kāds no MH17 katastrofā bojāgājušo radiniekiem, izmeklētāji kā pierādījumus upuru tuviniekiem rādījuši fotogrāfijas, videoierakstus un sarunu ierakstus, vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls lsm.lv. Tuvinieki pauduši, ka šī informācija esot izsmeļoša.

Starptautiskās izmeklēšanas grupas, kurā darbojas Nīderlandes, Austrijas, Malaizijas, Beļģijas un Ukrainas pārstāvji, darbība atbalstīta ar ANO Drošības padomes rezolūciju. Iepriekš arī Nīderlandē izveidota izmeklētāju komanda pavēstīja, ka MH17 lidmašīna ir notriekta ar Krievijā ražotu “BUK” raķeti. Tā trāpījusi pa lidmašīnas kreiso spārnu, lidaparāts vairs nevarēja turpināt ceļu un nokrita. Visticamāk, pasažieri trāpījuma brīdī zaudējuši samaņu.

Arī starptautisko pētnieku grupa ”Bellingcat”, kas nodarbojas ar dažādu militāro jautājumu izpēti, izmantojot brīvi pieejamus informācijas avotus, apgalvoja, ka Krievijas armijas vienības ir saistītas ar Malaizijas aviolīniju pasažieru lidmašīnas notriekšanu Ukrainas austrumos.

Lidmašīna tika notriekta 2014.gada vasarā virs teritorijas, ko kontrolēja prokremliskie kaujinieki. Katastrofā gāja bojā visi 298 cilvēki, kas atradās lidmašīnā.

Komentāri (7)

west 28.09.2016. 19.33

Pa lielam nav svarīgi, kas iznīcināja šo mierīgo pasažieru lidmašīnu. Jebkurā gadījuma tās ir Krievijas agresijas sekas. Nebūtu šī Kremļa idiotiskā kara pret brāļu tautu, nebūtu tūkstošiem upuru.

Nav svarīgi, kurus vainīgos tagad nosauks. Pats galvenais vienalga paliks netiesāts. Tā tagad ir “reālpolitika”.

Lai nepriecājas. Dievs viņu ātri un smagi sodīs pēc pilnas programmas.

+4
0
Atbildēt

3

    atrium > west 28.09.2016. 21.15

    west

    Nebūtu šī Kremļa idiotiskā kara pret brāļu tautu

    Slāvi un pravoslavnutizēti mongoloīdi nav brāļu tautas

    https://www.google.lv/search?client=opera&q=никогда+мы+не+будем+братьями&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8

    0
    0
    Atbildēt

    0

    atrium > west 29.09.2016. 07.53

    jupissb

    Ja nebūtu krimnaš noskaņas debilo agresīvo un tumsonīgo vergu masā, nekāc majors Ivanovs no 67 pulka, neko nebūtu notriecis. Vainīgie ir 86% Krievijas iedzīvotāju, Putina atbalstītāju, kas līdzinās 99% krievu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    jupissb > west 28.09.2016. 22.25

    West, domāju, ka ir gan svarīgi noskaidrot, kas izšāva, kad deva pavēli utt. Protams, ka Krievijas agresija, bet daudz vieglāk ignorēt realitāti ar “vienmēr Krievija vainīga”, nekā “majors Ivanovs no 67 pulka notrieca …”. Slēpties aiz kolektīvas atbildības ir viegli, raustīties par savu konkrēto ādu nepavisam.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

rinķī apkārt 28.09.2016. 19.28

Krieviem šī izmeklēšana ir pie kājas, viņiem sava patiesība, bet tiesāt patiesos vainīgos varēs tikai pēc Krievijas sabrukšanas. Līdz tam viņi būs varoņi, ar medaļām pie krūtīm, bet Rietumi šo krupi norīs tik pat nesatricināmi, kā visus pārējos. Jau šobrīd Nīderlandē ir politiskie spēki, kuri uzskata, ka sankcijas pret Krieviju ir jāatceļ.

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu