Vairākos sprādzienos Sīrijā vismaz 40 bojāgājušo • IR.lv

Vairākos sprādzienos Sīrijā vismaz 40 bojāgājušo

24
Foto: LETA - SANA - Reuters

ASV un Krievija nespēj vienoties par karadarbības mazināšanu Sīrijā

Sīrijā pirmdien vismaz 40 cilvēku gājuši bojā un vairāki desmiti ir ievainoti vairākos sprādzienos galvenokārt valdības kontrolētās teritorijās, vēstīja valsts plašsaziņas līdzekļi. Aģentūras LETA-AFP ziņo, ka sprādzieni nogranda Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdības spēku kontrolētajā Tartusā un Homsā, kā arī Hasakehā, ko pārsvarā kontrolē kurdu spēki, bet arī valdības spēki ir šajā pilsētā.

Valsts plašsaziņas līdzekļi vēstīja, ka vismaz 30 cilvēku gājuši bojā un 45 ievainoti divu bumbu eksplozijā pie pašas Tartusas pilsētas robežas. Tartusas province ir Asada valdības bastions. “Divi teroristu sarīkoti sprādzieni uz Arzunas tilta: pirmais bija automašīnā ievietota bumba un otrais – pašnāvnieks spridzinātājs, kurš savu sprāgstvielu jostu detonēja, kad cilvēki pulcējās palīdzēt ievainotajiem” pēc pirmās eksplozijas informēja Sīrijas valsts televīzija.

Valsts kontrolētie mediji vēstīja par pieciem bojāgājušajiem sprādzienā Hasakehas pilsētā valsts ziemeļaustrumos. Londonā bāzētā nevalstiskā organizācija “Sīrijas Cilvēktiesību observatorija” paziņoja, ka sprādziens nogranda kontrolpunktā, ko pārvalda kurdu drošības spēki “Asayesh”.

Automašīnā ievietota bumba eksplodējusi Homsas pilsētā pie Alzahras rajona robežas Sīrijas centrālajā daļā, ko kontrolē valdības spēki. Vēstīts, ka spridzināšanā gājuši bojā vismaz divi cilvēki un četri ir ievainoti. Pret Alzahru ir bijuši vērsti vairāki uzbrukumi, kas tiek saistīti ar to, ka lielākā daļa rajona iedzīvotāju ir alavīti. Pie šī šiītu musulmaņu atzara pieder arī Asads.

Sīrijas valsts plašsaziņas līdzekļi vēstīja, ka vēl viens sprādziens nograndis uz ceļa, kas atrodas uz rietumiem no galvaspilsētas Damaskas, bet par upuru skaitu šajā sprādzienā netiek ziņots. “Sīrijas Cilvēktiesību observatorija” norādīja, ka uzbrukuma mērķis bija kontrolpunkts un tajā gāja bojā trīs cilvēki.

ASV un Krievijas augstākie diplomāti pirmdien nav spējuši vienoties par karadarbības samazināšanu Sīrijā, abās pusēs valda domstarpības, paziņojusi augsta ranga ASV Valsts departamenta amatpersona. ASV valsts sekretāra Džona Kerija un Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova sarunas G20 samita laikā Ķīnas pilsētā Handžou beigušās bez vienošanās.

Kerijs pirms divām nedēļām paziņoja, ka ASV un Krievija ir «panākušas skaidrību» ceļā uz jaunu pamieru Sīrijā, bet vēl ir jāatrisina tehniskas detaļas. Kerijs saistīja iepriekšējā pamiera, par kuru šogad tika panākta vienošanās, gandrīz pilnīgo sabrukumu ar nereaģēšanu uz tā pārkāpšanu un ar Sīrijas režīma centieniem atgūt stratēģiski svarīgu teritoriju, tostarp Damaskas apkārtnē.

Svētdien Turcijas premjerministrs Binali Jildirims paziņoja, ka Turcijas bruņotie spēki un Sīrijas nemiernieki izspieduši teroristisko grupējumu «Islāma valsts» no pēdējām džihādistu sagrābtajām pierobežas teritorijām Sīrijā. «No Aazāzas līdz Džerābulusai mūsu 91 kilometru garā robeža ir pilnībā nodrošināta. Visas teroristu organizācijas ir padzītas,» pavēstīja premjerministrs.

Sīrijas Cilvēktiesību observatorija iepriekš bija paziņojusi, ka Turcijas spēki un Sīrijas nemiernieki svētdien padzinuši «Islāma valsts» kaujiniekus no pēdējā Sīrijas un Turcijas robežas posma, kuru tie kontrolēja Sīrijas pusē. Sīrijas un Turcijas pierobežas rajonu zaudēšana atņem «Islāma valstij» nozīmīgu tranzīta punktu jaunu kaujinieku pieplūdē un piegāžu saņemšanā.

Aģentūras BNS-AFP ziņo, ka Sīrijas režīma spēki svētdien ieņēmuši militāro akadēmiju dienvidos no Alepo, atjaunojot pilsētas nemiernieku kontrolēto rajonu aplenkumu. Kā vēsta Sīrijas Cilvēktiesību observatorija, režīma spēki ar Sīrijas un Krievijas militārās aviācijas atbalstu ir bloķējuši alternatīvo apgādes ceļu uz nemiernieku kontrolētajiem pilsētas austrumiem, kuru opozīcijas spēki atvēra augustā.

Sīrijas Cilvēktiesību observatorijas direktors Rami Abderrahmans teica, ka Turcijas spēki un Sīrijas nemiernieki svētdien padzinuši džihādistu grupējuma «Islāma valsts» kaujiniekus no pēdējā Sīrijas un Turcijas robežas posma, kuru tie kontrolēja Sīrijas pusē. ««Islāma valsts» ir zaudējusi kontaktu ar ārpasauli pēc tam, kad zaudēja pēdējos tās kontrolē esošos robežciemus,» sacīja Abderrahmans.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 280 000 cilvēku.

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu