Brazīlijas impīčmenta komisija iesaka atcelt Rusefu • IR.lv

Brazīlijas impīčmenta komisija iesaka atcelt Rusefu

23
Atstādinātā Brazīlijas prezidente Dilma Rusefa. Foto: Reuters/LETA

Rusefa tiek vainota, ka ir nelikumīgi aizņēmusies naudu, lai palielinātu valsts izdevumus un nomaskētu recesijas smagumu no vēlētājiem

Brazīlijas Senāta komisija, balsojot ceturtdien, ieteica parlamenta augšnamam impīčmenta tiesā no amata atcelt prezidenti Dilmu Rusefu, kura patlaban no pilnvaru pildīšanas ir uz laiku atstādināta. Lēmums, kas tika apstiprināts ar 14 balsīm “par” un piecām “pret”, nav saistošs, vēsta LETA/AFP.

9.augustā Senāts pilnā sastāvā balsos par to, vai turpināt procesu ar impīčmenta prāvu. Šā lēmuma pieņemšanai ir nepieciešams vienkāršs balsu vairākums, un tā nodrošināšanai, kā sagaidāms, problēmu nebūs.

Galīgā un izšķirošā Senāta sesija ir paredzēta 29.augustā, un tad būs nepieciešams divu trešdaļu vairākums, lai Rusefu no amata atceltu.

68 gadus vecā Rusefa 12.maijā ar Senāta balsojumu tika atstādināta no amata, lai viņu tiesātu impīčmenta prāvā saistībā ar apsūdzībām par budžeta noteikumu pārkāpšanu.

Rusefa atstādināta uz laika periodu līdz 180 dienām, kamēr notiek prāva, un viņas pilnvaras nodotas viceprezidentam Mišelam Temeram, kurš pārstāv centriski labējo Brazīlijas Demokrātiskās kustības partiju (PMDB) un tagad kļuvis par viņas ienaidnieku, izbeidzot Rusefas kreisās Strādnieku partijas 13 gadu varu.

Ja Senāts, kurā ir 81 senators, ar divu trešdaļu balsu vairākumu nobalsos par impīčmentu, Rusefa tiks atcelta no amata un par prezidentu kļūs Temers līdz prezidenta vēlēšanām 2018.gadā.

Rusefa tiek vainota, ka ir nelikumīgi aizņēmusies naudu, lai palielinātu valsts izdevumus un nomaskētu recesijas smagumu no vēlētājiem, kad viņa 2014.gadā balotējās uz jaunu prezidentūras termiņu. Prezidente noraidījusi viņai izvirzītās apsūdzības un nodēvējusi visu šo lietu par sazvērestību.

Daudzi brazīlieši uzskata, ka Rusefa ir atbildīga arī par valsts ekonomisko situāciju un plašo korupcijas skandālu, kura centrā ir valsts naftas kompānija “Petrobras”. Rusefa bija “Petrobras” valdes priekšsēdētāja no 2003.gada līdz 2010.gadam, kad šī krāpšana notikusi.

Brazīlija vēl pirms pāris gadiem bija viena no pasaules straujāk augošajām ekonomikām, bet tagad ieslīdējusi recesijā un valstī bez darba palikuši aptuveni 11 miljoni cilvēku.

Savus pretiniekus Rusefa apsūdz mēģinājumā īstenot labēju valsts apvērsumu, norādot, ka viņas veiktajiem līdzīgi grāmatvedības manevri ilgstoši ir bijusi ierasta prakse dažādās Brazīlijas valdībās.

Kopš Rusefas atstādināšanas Brazīlijas birža un valūta ir nostiprinājušās, bet Temers pagaidām ir izvairījies pieņemt tautā nepopulārus taupības pasākumus, kas nepieciešami ekonomikas stabilizēšanai.

Sabiedriskās domas izpētes kompānija “Arko Advice” izanalizējusi, ka 56 līdz 60 senatori atbalsta Rusefas atstādināšanu, jo uzskata, ka ekonomikai būs labāk, ja prezidenta amatu ieņems Temers.

 

Komentāri (23)

lno 06.08.2016. 16.20

Ja jau Putins var iecelt ASV prezidentu, tad jau atjaunos amatā savu draudzeni Rusefu:))))

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu