"Islāma valsts" uzņemas atbildību par uzbrukumu Vācijas vilcienā (papild.) • IR.lv

“Islāma valsts” uzņemas atbildību par uzbrukumu Vācijas vilcienā (papild.)

57
Policisti pie vilciena Vircburgā, kur noziedznieks uzbruka pasažieriem. Foto: EPA/LETA

Vācijā afgānis ar cirvi vilcienā ievaino četrus cilvēkus, tiek nošauts

“Islāma valsts” uzņēmusies atbildību par kāda afgāņu jaunieša uzbrukumu Vācijas vilcienā, ar nazi un cirvi savainojot četrus cilvēkus. 

Afgāņa personīgajās mantās atrasts ar roku zīmēts teroristiskā grupējuma “Islāma valsts” karogs, otrdien paziņojušas Vācijas varasiestādes. Karogs tika atrasts 17 gadus vecā afgāņu vīrieša mājās, Vācijas sabiedriskajai raidorganizācijai ZDF atklāja Bavārijas iekšlietu ministrs Joahims Hermans. 

Jau ziņots, ka Vācijā pirmdienas vakarā jauns afgāņu vīrietis ar cirvi un nazi uzbruka pasažieriem vilcienā, smagi ievainojot četrus cilvēkus, līdz viņu nošāva policija, ziņo mediji.

Trīs no šiem ievainotajiem cilvēkiem atrodas kritiskā stāvoklī. Viens pasažieris guvis vieglus ievainojumus, un vēl 14 saņēma medicīnisko palīdzību pēc šoka, vēsta LETA/AFP/BBC. 

Policija uzbrucēju nošāvusi, paziņoja varasiestādes.

Bavārijas federālās zemes iekšlietu ministrs Joahims Hermans teica, ka uzbrucējs bijis 17 gadus vecs afgānis. Viņam sākotnēji izdevies izbēgt no vilciena, bet policijas pakaļdzīšanās laikā viņš letāli ievainots.

Hermans vēlāk sacīja, ka jaunietis tika sašauts, kad viņš uzbruka policijai, mēģinot aizbēgt no notikuma vietas. Tuvumā atradās policijas specvienība, kas spēja ātri mobilizēties, piebilda Hermans.

Incidents noticis vilcienā netālu no Vircburgas pilsētas Vācijas dienvidos. Sākotnēji vairāki Vācijas mediji ziņoja, ka uzbrukumā ievainoti aptuveni 20 cilvēki.

Policija pagaidām atteikusies komentēt iespējamo uzbrukuma motīvu, bet kāda amatpersona jau izteikusies, ka tas, visticamāk, uzskatāms par islāmistu uzbrukumu.

Hermans paziņoja, ka uzbrucējs bija ieradies Vācijā kā nepilngadīgais, kuru nepavadīja radinieki, un vispirms dzīvojis patvēruma meklētāju mītnē, bet pēdējā laikā – pie audžuģimenes Oksenfurtes pilsētā netālu no Vircburgas.

“Ir ļoti iespējams, ka tas bija islāmistu uzbrukums,” sacīja Bavārijas Iekšlietu ministrijas preses sekretārs, piebilstot, ka uzbrucējs bija saucis “Allāhu akbar” (Allāhs ir dižs). Viņš gan uzsvēra, ka izmeklēšana turpinās un uzbrucējs, šķiet, rīkojies viens.

Maijā Vācijā psihiski nestabils 27 gadus vecs vīrietis uzbruka cilvēkiem ar nazi reģionālā vilcienā valsts dienvidos, vienu nogalinot un trīs ievainojot.

Sākotnēji bija ziņots, ka šis vīrietis saucis “Allāhu akbar”, bet policija vēlāk pavēstīja, ka nav nekādu pierādījumu par reliģisku motīvu. Uzbrucējs pašlaik ir ieslodzīts psihiatriskā slimnīcā.

(papildināta no sākuma)

 

Komentāri (57)

J.Biotops 19.07.2016. 08.22

Nu visiem humānistiem jāceļ liela brēka –

Policistu formās ģērbti vācu neonacisti pārņēmuši amerikāņu rasistu paradumus – šauj nost pat bēgošus nepilngadīgos. Rupjš bērnu tiesību pārkāpums, puisītis taču nevienu nenogalināja, tikai, izmisumā novests, pavicināja cirvīti. Ja kāds nomirs slimnīcā, tā būs ārstu, nevis nabaga bēgļa vaina.

Nopietni izmeklējama audžuvecāku loma – vai tik aiz žēlsirdības un līdzjūtības maskas nav slēpta nepietiekoša ieinteresētība nabadziņa vajadzību apzināšanā un ievērošanā. Vieta pārdomām katram, kurš bez pietiekošas izpratnes iedomājies audzināt bērniņus ar tik īpašām vajadzībām.

Ka tik nu kāds neiedomātos notikušo saistīt ar islamu, trakā suņa Akbara piesaukšana vēl neko nepierāda.

+14
-2
Atbildēt

19

    Anonīms > J.Biotops 19.07.2016. 14.34

    Inguna – jums ir priekšstats , kādu partiju un kādus partijas sponsorus pārstāv Frau Merkele? Un cik aktīvi pret šo politiku iebilst vācu socdemokrāti SPD?

    Par problēmām , kādas radīsies , kad pie varas nāks galēji labējie – kā Polijā, Ungārijā – ir dzirdēts?

    +2
    -13
    Atbildēt

    0

    Anonīms > J.Biotops 19.07.2016. 14.49

    atsauces meklē pati, nav mans lauciņs, vai izsauc edge-indran. Gan jau, ka būs beidzis raudāt par NATO ģenerāļiem un steigsies tev palīgā , bet populārā valodā izsakoties- poļu valdība ir ierobežojusi Tiesu un Mediju brīvību un neatkarību. Ko tas nozīmē – gan jau, ka zini pati.

    +2
    -12
    Atbildēt

    0

    Anonīms > J.Biotops 19.07.2016. 15.00

    fretka – nu beidz – man nav interesanti peistoties – ņem un lasi pati – kaut vai špīgelī, cik daudz par to rakstīts

    Sorge um Demokratie: Polnisches Fernsehen manipuliert Obama-Aussage

    http://www.spiegel.de/politik/ausland/polnisches-fernsehen-manipuliert-aussage-von-barack-obama-a-1102320.html

    US-Präsident Barack Obama hat sich beim Nato-Gipfel in Warschau kritisch und besorgt über die Lage der Demokratie in Polen geäußert. Doch die Zuschauer vor den polnischen Fernsehern sahen am Abend im öffentlich-rechtlichen Sender TVP eine völlig andere Version von Obamas Auftritt: Dort wurde nämlich behauptet, der US-Präsident habe das genaue Gegenteil gesagt.

    In dem echten Statement mahnte Obam

    +1
    -9
    Atbildēt

    0

    Anonīms > J.Biotops 19.07.2016. 16.16

    Un par tiem curikiem es kaut ko esmu palaidusi garām, īsti nesaprotu, ko te viens otrs ar to domā

    +2
    -9
    Atbildēt

    0

    Anonīms > J.Biotops 19.07.2016. 16.14

    FRETKA – man nepatīk ko tu man te pūt , pati lasi – Obama loti uzmanīgi un diplomātiski saka par problēmām ar Konstitucionālajai tiesai atņemto suverenitāti

    Un par poļu kā vecāko konstitūciju Eiropā Obama glaimo – ne gluži patiesība tā ir un to tu atkal pati labi zini

    vārdu sakot – nepūt man miglu

    +2
    -9
    Atbildēt

    0

    Anonīms > J.Biotops 19.07.2016. 15.25

    Paga – špīgeļa rakstā taču ir pretējais tam, ko tu apgalvo – tur teikts, ka OBAMA izteicis bažas par demokrātiju Polijā, bet tv iztulkots, ka OBAMA sajūsminājies par demokrātju Polijā. Slavinot to it kā par vienīgo pareizo – ko tu mīļā te dūmojies?

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    Anonīms > J.Biotops 19.07.2016. 15.52

    Nē – manās ticības lietās tev nav jājaucas, tas ir pareizi. Man ne viss patīk, ko raksta spiegel, bet es ticu tam, ko tur raksta un nekad nav nācies vilties.

    Zini -es tiešām nepārvaldu poļu valodu labā līmenī -bet tā arī neatradu tavā tekstā vietu,kur Obama loti slavē poļu demokrātiju. Un ASV vēstniecības mājas lapā pilnīgi visi teksti ir 2 valodās – gan poļu, gan amerikāņu – tad par ko ir runa?

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    andrejs > J.Biotops 19.07.2016. 16.24

    Vācijas zaļo partijas politiķe pilnīgi nopietni Tviterī jau izsaka pārmetumus policijai par uzbrucēja nošaušanu

    ————-

    nāk prātā curiku vaimanas par ASV nošauto 21 gadu veco un 120 kg smago tumšādaino (bet joprojām kid`a statusā esošo) “jaunieti”…

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    Inguna Vārtiņa > J.Biotops 19.07.2016. 14.26

    Eiropa netiks vaļā no teroristiem, kamēr netiks vaļā no sociķiem un vācu zaļajiem.

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    TanteSidra > J.Biotops 19.07.2016. 18.03

    http://www.tvnet.lv/zinas/arvalstis/617508-ticigais_francijas_dienvidos_truciga_apgerba_del_sadur_mati_un_tris_vinas_mazas_meitinas

    “…Kādā atpūtas vietā Francijas dienvidos kāds vīrietis ar nazi sadūris kādu sievieti un trīs viņas 8-14 gadus vecās meitas, ziņo BBC.

    Visas četras cietušās nogādātas slimnīcā, un viena no mazajām meitenēm ir kritiskā stāvoklī.

    37 gadus vecais uzbrucējs tika arestēts, kad mēģināja bēgt no notikuma vietas.

    Varasiestādes, atklājot uzbrukuma motīvus, pagaidām ir ļoti piesardzīgas. Tomēr vairāki Francijas mediji vēsta, ka uzbrukums noticis reliģisku motīvu dēļ – islāmticīgajam uzbrucējam neesot paticis sievietes un viņas meitu «trūcīgais apģērbs»…”

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    fretka > J.Biotops 19.07.2016. 16.05

    Patiesībā strīds ir par divām runas rindkopām.

    Šeit tās no Baltā nama publikācijas:

    https://www.whitehouse.gov/the-press-office/2016/07/08/remarks-president-obama-and-president-duda-poland-after-bilateral

    And finally, I want to congratulate Poland on recently celebrating the 225th anniversary of its constitution — the oldest written constitution in Europe. And this speaks to the long yearning of the Polish people for freedom and independence. Indeed, after the Cold War, the rebirth of Polish democracy was an inspiration to people across Europe and around the world, including in American. Because Poland’s progress shows that democracy and pluralism are not unique to any one of our cultures or countries — they are describing universal values. And a central tenet of American foreign policy is that we speak up for these values around the world, even with our closest allies.

    And it’s in that spirit that I expressed to President Duda our concerns over certain actions and the impasse around the Poland’s Constitutional Tribunal. I insisted that we are very respectful of Poland’s sovereignty, and I recognize that Parliament is working on legislation to take some important steps, but more work needs to be done. And as your friend and ally, we’ve urged all parties to work together to sustain Poland’s democratic institutions. That’s what make us democracies — not just by the words written in constitutions, or in the fact that we vote in elections — but the institutions we depend upon every day, such as rule of law, independent judiciaries, and a free press. These are, I know, values that the President cares about. These are values that are at the heart of our alliance, which was founded, in the words of the North Atlantic Treaty, “on the principles of democracy, individual liberty, and the rule of law.”

    Un tagad pamēģini oriģinālā atrast, piemēram, šo frāzi, ko Špīgels (un poļu curiki) piedēvē Obamam kā precīzu citātu:

    “Eigentlich aber sagte Obama: “Polen ist ein Beispiel und sollte ein Beispiel bleiben für demokratische Verfahren, die es auf der ganzen Welt gibt.”

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    fretka > J.Biotops 19.07.2016. 15.37

    Nu, ja tu tici tikai savam Špīgelim, tad es tur neko nevaru darīt. Es lasu arī poļu avīzes.

    Ja vēlies, tad te PDF failā ir ASV vēstniecības publicētais Obamas runas tulkojums poliski. Pārbaudi pati, kam taisnība.

    https://pl.usembassy.gov/wp-content/uploads/sites/23/2016/07/remarks_polish.pdf

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > J.Biotops 19.07.2016. 08.49

    AK – paldies, kaut nu tas paliktu tikai sarkasms, nevis realitāte :(

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > J.Biotops 19.07.2016. 09.52

    fretka – par to, ka policisti būs vainīgi, jau sākumā bija maz šaubu. Zaļo, humānistu un sociķu domas viegli paredzamas.

    Vēl jāgaida pārmetumi cietušajiem – kas lika kāpt vilcienā, kur brauc nervozs puisītis ar cirvi. Pēc jaungada notikumiem Ķelnes mērene jau mācīja, kā jāizturas sievietēm, lai netraumētu musulmaņus, nu jāmāca arī vilcienu pasažieri.

    Un vispār – kas tiem vāciešiem liek dzīvot tur, kur piedzimuši un maisīties iebraucējiem pa cirtienam?

    +10
    -4
    Atbildēt

    0

    fretka > J.Biotops 19.07.2016. 09.37

    Nepaliks vis tikai sarkasms. Vācijas zaļo partijas politiķe pilnīgi nopietni Tviterī jau izsaka pārmetumus policijai par uzbrucēja nošaušanu:

    Tragisch und wir hoffen für die Verletzten. Wieso konnte der Angreifer nicht angriffsunfähig geschossen werden???? Fragen!

    https://twitter.com/RenateKuenast/status/755165764060078081

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

    Austras koks > J.Biotops 19.07.2016. 08.32

    Labs sarkasms :)

    Bet par virsakstu gan brīnos – beidzot lakonisks un precīzs.

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

    fretka > J.Biotops 19.07.2016. 14.42

    kad pie varas nāks galēji labējie – kā Polijā

    ——

    Skaisle, pastāstiet, lūdzu, ko Polijā dara pie varas nākušie galēji labējie.

    Ja iespējams, ar atsaucēm.

    Paldies.

    +12
    -3
    Atbildēt

    0

    fretka > J.Biotops 19.07.2016. 15.17

    Jā, ar Obamas steitmentu bija foršs gadījums :)

    Privātā televīzija TVN24, kas atbalsta agrāko valdību (tagadējo opozīciju), nomanipulēja viņa paziņojumu tā, lai izklausītos, it kā viņš atbalsta opozīciju.

    Pēc tam ASV vēstniecība Varšavā bija spiesta publicēt oficiālu runas tulkojumu poļu valodā, kas jauki atšķīrās no opozīcijas curiku rupora izplatītās versijas. Sabiedriskā televīzija neko nebija izkropļojusi, btw.

    +12
    -3
    Atbildēt

    0

    fretka > J.Biotops 19.07.2016. 14.56

    Kuru tiesu, kuru mediju un kādā veidā?

    Paldies.

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

rinķī apkārt 19.07.2016. 09.59

Ik nedēļas jauns “incidents”. Bet, cik vēl šādām traģēdijām ir jānotiek, lai ” eiropeisko vērtību” sludinātāji beidzot atzītu kļūdu savas ” mācības” pašos pamatos?

Cik Rietumeiropas morāle un tā tad arī valstis bija stipras ” aukstā kara” laikā, tik šī sabiedrība ir kļuvusi gļēva un bezspēcīga šodien. Es nespēju iedomāties piemēram to, ka piecdesmitajos gados pāri demokrātiskajai Rietumeiropai veltos “nelegālo migrantu” miljoni ar visu savu islamu, kuru eiropieši šodien ir spiesti pieņemt, jo viņu galvās kāds ir ievisis domu par neierobežotu izteiksmes, apziņas utt brīvībām, bet tas ir tas pats, kas ik dienas pīpēt zāli un sapņot par kaut kādu nirvanu, kas patiesībā ir droša bojā eja.

Ja Āfrikā uc ir pašu vietējo izraisīta katastrofa, kuras dēļ tur iet bojā cilvēki, tad Eiropai ir jāpalīdz, bet ir jāpalīdz ļaužiem ar līdzīgu domāšanu, mums līdzīgu vērtību sistēmu, tā tad kristiešiem. Lai muslimi paši tiek galā ar sevi un ar saviem savstarpējiem reliģiskajiem strīdiem. Tādai būtu jābūt uz veselu saprātu balstītai politikai. Tā vietā Eiropa plaši atver durvis vaļā ” džihādistiem” :)

+15
-3
Atbildēt

3

    edge_indran > rinķī apkārt 19.07.2016. 10.56

    ———-

    “Suņi rej – karavāna dodas tālāk!”

    http://www.endtime.com/wp-content/uploads/migrants_in_balkans-640×480.jpg

    Pasūdzies vēl NATO ģenerāļiem, kuri pēc Varšavas līguma organizācijas likvidācijas arī nespēj aizdomāties par mūsdienu karadarbības jaunajām formām. Par ģenerāļu kļūdām Irakā, Afganistānā un Sīrijā tagad būs jāmaksā R-Eiropas civiliedzīvotājiem.

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    moonlight > rinķī apkārt 19.07.2016. 11.17

    edge_indran ———-

    Par ģenerāļu kļūdām Irakā, Afganistānā un Sīrijā

    Nekādu ģenerāļu kļūdu nebija. Bija tikai politiķu idiotisms, vai kremļa nopirkto politmauku noziegumi. Ja idiots Bušs pēc Puķina sarīkotā terora akta – provokācijas, 9/11, nebūtu iebrucis Afganistānā, bet nekavējoši izbeidzis Irākas un Sīrijas sadistiskos prokremliskos režīmus, krievu fašistisko izdzimteņu vienīgās rūpes šodien būtu ne terora aktu rīkošana, vai karš Ukrainā, bet Taliban Kaukāzā, Centrālāzijā, Tatarstānā un Baškartostānā, bet, visticamākais, tos jau nekas vairs neuztrauktu, jo tie jau būtu atpakaļ pie sava melnīgsnējā astainā un ragainā “dieviņa”. To pašu turpināja, nu jau apzināti, Puķina melnā makaka, Baraks Huseinovičs, kurš izveda karaspēku no Irākas, atstājot varu šīītu rokās, koķetēja ar Asadu un turpina bezjēdzīgo Afganistānas okupāciju, tā noskaņojot musulmaņu pasauli pret Rietumiem.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Ivars > rinķī apkārt 19.07.2016. 12.53

    @rinķī apkārt

    Tevis pieminētajai sabiedrības bezspēcībai ir dziļi cēloņi, un to līdzsvarota novēršana var ilgt desmitgades, kas nepieciešamas, lai izaugtu jaunas ar citu ideoloģiju izskolotas paaudzes, kas piepildītu visus varas slāņus. Pašlaik Eiropā un ASV universitātēs un intelektuālajā elitē toni nosaka zāli un poststrukturālisma filozofiju salietojusies hipiju paaudze, kas dekonstruēs jebkuru no taviem it kā pašsaprotamiem jēdzieniem – eiropieši, Rietumi utt., “pierādot”, ka tas viss ir ilūzija, un morālo vērtību skalas virsotnē ir nevis ģimene, tauta, valsts, bet savas identitātes noliegšana, beznosacījuma tolerance pret citādību utt. Vārdi ģimene, valsts un tauta joprojām paliek, bet tie ir piepildīti ar “progresīvāku” saturu.

    Dumpošanās pret orvelisko pasaules kārtību, ko ASV vislabāk demonstrē D.Trampa panākumi, rāda, ka tautā ir izveidojies milzīgs neapmierināts pieprasījums pēc kultūrmarksisko vērtību nolieguma politikā. Ideoloģiju nomaiņa reti kad notiek pakāpeniski un nemanāmi. Domājot par iespējamajiem scenārijiem un riskiem, vērts atcerēties 1968. gada notikumus un saskatīt bīstamu atšķirību – tolaik nemieri bija studentu nemieri, un tie notika salīdzinoši viendabīgā un saliedētā sabiedrībā.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

Ivars 19.07.2016. 09.35

DP skaidro, ka Latvijā šādu draudu līmenis ir zems, jo visi cirvji ir aizņemti politikā.

(avots: TVNet, komentētājs mruncis)

+12
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu