Valdība palielina uzturnaudu patvēruma meklētājiem • IR.lv

Valdība palielina uzturnaudu patvēruma meklētājiem

22
Patvēruma meklētāji Mucenieku centrā. Foto: Evija Trifanova, LETA

Jaunie noteikumi stājas spēkā no šā gada 20.jūlija

Valdība atbalstīja iepriekš plašas diskusijas raisījušos grozījumus noteikumos, kas paredz patvēruma meklētājiem par 85 centiem palielināt naudas līdzekļus, kuri nepieciešami uzturam un dienasnaudas izdevumu segšanai, ziņo LETA.

Iekšlietu ministrija paredzējusi, ka jaunie noteikumi stātos spēkā no šī gada 20.jūlija.

Valdības sēdē minētais jautājums plašas diskusijas vairs neraisīja. Tika uzklausīts tikai iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (V) skaidrojums par līdzekļiem un tieslietu ministra Dzintara Rasnača (VL-TB/LNNK) paustais īpašais viedoklis, ka Nacionālā apvienība pret noteikumu grozījumiem neiebilst, tikai vērš uzmanību, ka Latvijā ir vesela virkne sabiedrības grupu, kurām pabalsta apmērs ir daudz mazāks.

Tagad patvēruma meklētājam, kurš izmitināts Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā, dienā tiek maksāti 2,15 eiro uztura, higiēnas un pirmās nepieciešamības preču iegādei. Jaunais regulējums paredz, ka turpmāk patvēruma meklētājam dienā tiks izmaksāti trīs eiro uzturam un dienasnaudas izdevumu segšanai.

IeM norāda, ka Valsts kontroles (VK) revīzijā IeM uzdots nodrošināt izmaksu ziņā līdzvērtīgu apstākļu sniegšanu Latvijā izmitinātajiem patvēruma meklētājiem neatkarīgi no tā, kura iestāde tos izmitina. VK secinājusi, ka Valsts robežsardze organizē patvēruma meklētāju ēdināšanu, piegādājot gatavas porcijas, kas vidēji izmaksā 5,15 eiro dienā, savukārt PMLP patvēruma meklētājam izmaksā naudas līdzekļus 2,15 eiro apmērā dienā, kas paredzēti ne tikai uzturam, bet arī higiēnas un pirmās nepieciešamības preču iegādei. Tāpat revīzijas ziņojumā uzsvērts, ka šo līdzekļu apmērs nav mainījies kopš 2002.gada un tas nav pamatots ar konkrētiem apstākļiem.

IeM pērn februārī saņēma ANO bēgļu lietās komisāra vēstuli, kurā cita starpā norādīts, ka tagad normatīvajos aktos noteiktais uztura, pirmās nepieciešamības un higiēnas preču iegādei paredzētais finanšu līdzekļu apmērs, kuru saņem patvēruma meklētājs, nav uzskatāms par pietiekamu, lai nodrošinātu patvēruma meklētāju centrā izmitinātajiem cilvēkiem atbilstošu dzīves līmeni.

Patlaban detalizētu aprēķinu par to, cik personu no iepriekš minētās personu grupas skars jaunais regulējums un kāda būs tā ietekme uz valsts budžetu, Iekšlietu ministrija neprognozē.

 

Komentāri (22)

rinķī apkārt 12.07.2016. 15.38

Ne jau tie pārdesmit centi, kurus pielika ir tas būtiskākais bēgļu problēmu risināšanā. Integrācijas procesā būtu jāiesaista baznīcas, kuras varētu bēgļus – kristiešus “iedzīvot” draudzēs. Bet pār muslimiem valstij būtu jāuzņemas īpašas rūpes un uzraudzība, lai Latvijā nesāktu veidoties kaut kādas noslēgtas bēgļu ” sabiedrības šūniņas”, ar savu ietekmi LR sabiedrībā.

Vēl nevajadzētu aizmirst faktu, ka Bijušais Latvijas islāma kultūras centra vadītājs Oļegs Petrovs internetā jūsmoja par teroristu pastrādātajiem ” varoņdarbiem” Parīzē.

+5
-4
Atbildēt

9

    Anonīms > rinķī apkārt 12.07.2016. 16.03

    nu biotop – nebūs tev vairs alu sareibinātam pa ielām klaiņot, ka alu nedzer – tas viens liels plus musulmaniem, mūsējie šai ziņā tomēr par daudz izlaidušies

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Anonīms > rinķī apkārt 12.07.2016. 16.00

    tu jau gan ra – mirdzi savā asprātības krāšņumā un tik sirsnīgs žēlotājs, bet nu sapriecājies par daudz – spogulī tomēr ar ‘ paskaties , lūk.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Anonīms > rinķī apkārt 12.07.2016. 15.41

    kā mācītājs no kanceles – vai precīzāk – kā partorgs no tribīnes komunistu un čekistu mītiņā

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Anonīms > rinķī apkārt 12.07.2016. 16.38

    saki jau kā ir, ērikiņ – esi pieteicies, lai arī tevi parausta aiz krēpēm, paspārda un visādi citādi tev pievērš uzmanību.

    Man nāk miegs. Vakar vēlu biju mežā – tur kā paradīzē , tad peldējos , “medīju” sudraba mākoņus – tie esot tikai 2 mēnešus gadā – jūnijā un jūlijā un tikai naktī – kaut kādi mākoņi bija, bet vai īstie sudraba – nezinu. Tomēr skaisti bija tik un tā.

    Starp citu, ezerā viens čekists peldējās – no sākuma es domāju – pīle peld,vēlāk izrādījās – čekists

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Ēriks > rinķī apkārt 12.07.2016. 16.46

    Nu redz,jau personības dubultošanās!Vakars uz ezera.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Anonīms > rinķī apkārt 13.07.2016. 09.22

    būt čekistam, naciķim un nelietim – tā ir brīva izvēle, personības dubultošanās vai šizofrēnija ir smaga slimība , par kuru adekvāti cilvēki nejoko.

    Skolas biedrenei jūnijā Pierīgas dīķī – ezerā noslīka 20 – gadīgs dēls. Saliga ar draugiem , ka ūdenstilpni pārpeldēs – ezera vidū sāka slīkt, sauca palīgā – nebija , kas palīdz un puiša līķi atrada tikai pēc divām dienām. Tā kā vakari uz ezera un ezerā mēdz būt visādi , patiešām arī skumji …

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ēriks > rinķī apkārt 12.07.2016. 16.21

    Čekistiene ar saviem ģipša pupiem sākusi tēlot baigo čekistu apkarotāju,interesanti,kurš naivais tam varētu noticēt.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > rinķī apkārt 12.07.2016. 15.45

    Skaisle. Tu esi kļuvusi garlaicīga, žēl :)

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > rinķī apkārt 12.07.2016. 15.59

    Latvijas islāma kultūras centra vadītājs Oļegs Petrovs izrādījās nepietiekoši nobriedis musulmanis, jo savas zvērības ieteica pielietot pret kādu neticīgo par viņa konkrētu rīcību. Sīkumains puisis.

    Daudz augstāku stāvokli Latvijas musulmaņu (un ne tikai viņu) sabiedrībā ieņemošais Zainuļins jau sen izskaidrojis, ka patvēruma devējus viņu zemē musulmanim pienākas slepkavot bez liekas šķirošanas (Londonas vilcienu spridzināšana bija pamatota un taisnīga pretošanās forma). Par šiem islamticīgo kopienas vadītāja paziņojumiem neviens Rīgas musulmanis neprotestēja, sludinātājs savus titulus nezaudēja, tātad viņa teiktais jāuzskata par kopienas oficiālo viedokli.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

moonlight 12.07.2016. 12.57

Atceros, kad radio stāstīja par sīriešu izcelsmes krievu, poliglotu, kurš 8 mēnešus Muceniekos rijot latviešu maizi, tā arī nav uzskatījis par vajadzību kaut nedaudz apgūt latviešu valodu. Kāpēc jāparedz uzturnauda, ja pabalstu migrantiem varētu piegādāt pārtiku, cūkgaļu trīs reizes nedēļā, ieskaitot?

+6
-5
Atbildēt

3

    moonlight > moonlight 12.07.2016. 13.13

    Skaisle

    Kā tevi, krievu garnizonos nodzīto prokrievisko kuci, latviešu zeme vēl nes? Čekisti jau tie paši krievu prapori, kurus tu apkalpoji, vien ir, tikai ar daudz augstāku intelektu (es ar to nedomāju tavējos, Vienotības čekas ziņu pienesējus, jo tam noder jebkurš).

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    Anonīms > moonlight 12.07.2016. 13.04

    tāpēc, ka Latvijā valda tavi draugi čekisti, kuru uzdevums ir nīcināt latviešus , netelo nezinīti, kas nokritis no Mēness, tev nesanāk

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    Anonīms > moonlight 12.07.2016. 15.08

    mūnlaitiņ – man pret šitādiem čekas kaprāļiem kā tu ir imunitāte – tā kā – netērējies velti

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

fretka 12.07.2016. 13.47

tieslietu ministra Dzintara Rasnača (VL-TB/LNNK) paustais īpašais viedoklis, ka Nacionālā apvienība pret noteikumu grozījumiem neiebilst, tikai vērš uzmanību

—–

Puķina-Sorosa bandas curiku kampaņa pret tieslietu ministru Rasnaču ir bijusi efektīva. Tagad viņš vairs neuzdrošinās iebilst, bet tikai kautrīgi “vērš uzmanību”.

+6
-9
Atbildēt

1

    Anonīms > fretka 12.07.2016. 15.13

    nabaga Rasnačs, kampaņa viņu tā nomocījusi ,ka šis knapi elš , tik vērš uzmanību – žēluma gals …

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu