Provizoriskie rezultāti: Grieķijas vēlēšanās vadībā ''Syriza'' • IR.lv

Provizoriskie rezultāti: Grieķijas vēlēšanās vadībā ”Syriza”

32
Grieķijas kreisās partijas "Syriza" līderis Aleksis Ciprs saņem apsveikumus. Foto: AFP/LETA

„Syriza” valdību veidošot kopā ar labējiem populistiem, nevis „Jauno demokrātiju”

Grieķijas kreisās partijas ”Syriza” līderis Aleksis Ciprs svētdienas vakarā vēl pirms galīgo rezultātu saskaitīšanas paziņoja par uzvaru parlamenta ārkārtas vēlēšanās.

Pēc Cipra teiktā, „Syriza” ieguvusi tiesības jaunam četru gadu termiņam, lai vadītu valsti. Viņš arī teica, ka gatavojas valdošo koalīciju veidot kopā ar labējo populistu partiju „Neatkarīgie grieķi”, ziņo „Reuters”.

“Syriza” vēlēšanās saņēmusi 35%, bet labēji centriskā partija “Jaunā demokrātija” – 28%, liecina Iekšlietu ministrijas dati, kas iegūti pēc 99% balsu apkopošanas. Līderiem seko labējo radikāļu partija “Zelta rītausma” ar 7% balsu un sociālistu partija “Pasok” ar 6,4%.

Saskaņā ar Grieķijas likumiem 250 no 300 deputātu vietām tiek sadalītas starp partijām proporcionāli to iegūtajam balsu skaitam, taču atlikušās 50 vietas automātiski tiek tai partijai, kas ieguvusi visvairāk balsu. Atbilstoši provizoriskajiem datiem “Syriza” parlamentā būs 145 deputāti, “Jaunajai demokrātijai” – 75, “Zelta rītausmai” – 19, bet “Pasok” – 17 deputāti. Pārējos mandātus iegūs četras mazākās partijas. “Neatkarīgie grieķi”, iespējams, saņems 10 vietas parlamentā, un tas dos “Syriza” nepieciešamo balsu vairākumu parlamentā.

Partijas „Neatkarīgie grieķi” līderis Panoss Kamenoss jau paziņojis, ka ir gatavs kopā ar „Syriza” veidot jauno valdību ar Cipru priekšgalā. Pēc viņa teiktā, kreiso un labējo spēku tandēms ļaus izvest valsti cauri sāpīgajām ekonomiskajām reformām. „Syriza” līderis jau paziņojis, ka jauno valdību var izveidot triju dienu laikā.

Savukārt otrā labākā rezultāta ieguvējas partijas “Jaunā demokrātija” līderis Vangelis Meimarakis atzinis sakāvi vēlēšanās un apsveicis Cipru ar uzvaru.

Parādoties ziņām par “Syriza” uzvaru, Ciprs tviterī paziņoja, ka viņa valdībai un valstij “priekšā ir smags darbs”.

 

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu