FOTO: LU atklāj Dabaszinību akadēmisko centru • IR.lv

FOTO: LU atklāj Dabaszinību akadēmisko centru

36
Latvijas Universitātes (LU) Dabaszinību akadēmiskā centra atklāšana Pārdaugavā. Foto: Edijs Pālens, LETA

Atklājot akadēmisko centru, prezidents studentiem un pasniedzējiem novēl “nehaltūrēt”

Valsts prezidents Raimonds Vējonis pirmdien, atklājot jauno Latvijas Universitātes (LU) Dabaszinību akadēmisko centru, pasniedzējiem un studentiem novēlēja “nehaltūrēt”, vēsta LETA.

Norādot, ka pa jaunā centra logiem labi redzama vecpilsēta, Vējonis aicināja studentus pievērsties studijām, bet pasniedzējus – izmantojot jaunākās laboratorijas un iekārtas, sniegt labas zināšanas.

Prezidents sacīja, ka viņam “kā biologam radās skaudība, ka būs iespēja izmantot jaunas laboratorijas, kur taps jauni atklājumi”. Vējonis ir pārliecināts, ka jaunajā centrā būs iespēja radīt jaunu Latvijas “Nokia”, jo dabaszinātnēs vēl ir daudz nezināmā.

Atskatoties uz savām studiju gaitām, Vējonis sacīja, ka savulaik “Ķīmijas “faķī” galdi bija tādi, ka bailes kaut ko pārvietot”, tomēr tagad prezidents pārliecināts, ka jaunajās vietās veidosies cilvēki, kuri radīs jaunas un paliekošas vērtības.

LU Dabaszinātņu akadēmiskais centrs Torņakalnā ir pirmais šāda mēroga centrs un ir pirmā LU ēka, kas uzcelta kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas. Šogad uzbūvētais centrs ir LU jaunā zinātnes kompleksa pirmā celtne, kas nākamo gadu laikā tiks izveidots Torņakalnā.

Vienuviet te mājos aptuveni 1500 studenti, pārstāvot piecas fakultātes – Bioloģijas, Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu, Ķīmijas un Medicīnas fakultāti, kā arī Fizikas un matemātikas fakultātes Optometrijas un redzes zinātņu nodaļu.

LU DAC celtniecība tika sākta 2014.gada 28.februārī, kad saņemta būvatļauja ēkas celtniecības sākšanai. Kopš tā brīža, teju sprinta disciplīnām atbilstošā tempā, tika uzsākta ēkas būvniecība – jau martā Torņakalnā darbojās būvtehnika, bet maijā iecementēta kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm. Pērnā gada oktobrī tika svinēti spāru svētki, bet pirmdien, nedaudz vairāk kā pēc pusotra gada kopš būvdarbu uzsākšanas, ēka ir nodota dabaszinātņu studentu rīcībā.

LU DAC būvniecība iespējama, pateicoties Latvijas valsts un LU finansējumam 5 miljonu eiro apmērā, kam izdevies piesaistīt 30 miljonus eiro lielu līdzfinansējumu no Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) pārvaldītajām Eiropas Savienības Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) apakšaktivitātēm, realizējot līdz šim vērienīgāko izglītības infrastruktūras projektu Latvijā.

LU DAC ir pirmā ēka 4,5 hektārus plašajā teritorijā, kur laika posmā līdz 2023. gadam paredzēts izveidot jaunu, modernu un harmonisku studentu pilsētiņu.

Komentāri (36)

Viedoklis_lv 07.09.2015. 19.49

Super! Prieks par Latviju :)

+3
0
Atbildēt

0

Ilze 07.09.2015. 21.09

Kādēļ gan nacionāli nozīmīgās celtnes latvieši ceļ tik drūmas?

+1
0
Atbildēt

1

    Valdis Eiserts > Ilze 07.09.2015. 21.54

    Ilzīt, esi mēģinājusi sakārtot savu kategorisko psihi !? Kaķi atdod labiem ļaudīm – iegūsi vīru !

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

Yan LEE 08.09.2015. 07.25

Paldies, Eiropa!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu