Lipkes memoriālā apskatāma Diānas Dimzas-Dimmes izstāde "Mirjama no Mangaļsalas" • IR.lv

Lipkes memoriālā apskatāma Diānas Dimzas-Dimmes izstāde “Mirjama no Mangaļsalas”

32
Foto Ieva Čīka, LETA

Izstādes pamatā ir Dimzas-Dimmes mātes – ebreju meitenes Mirjamas stāsts

Žaņa Lipkes memoriālā atklāta Diānas Dimzas-Dimmes personālizstāde “Mirjama no Mangaļsalas”, raksta aģentūra LETA. Reiz, stāstot par savu vecvectēvu Kristapu, marcipāna meistaru, kurš 92 gadu vecumā atmeta smēķēšanu, Dimza-Dimme secināja, ka viņas dzimtas cilvēkus raksturo izteikta vēlme dzīvot. Arī mākslinieces jaunā izstāde Lipkes memoriālā ir šīs dzīvotvēlmes rezultāts. 

Kā vēsta kāds mākslas darbs izstādē, Dimza-Dimme mēģina izstāstīt stāstu, kura vairs nav, lasot kopā pa priekšmetiskiem un tekstuāliem fragmentiem neskaidras atmiņas par šo stāstu. Par dzimtas vēsturi padomju laikā runāja maz. Pārāk daudziem bija “nepareizas”, “sliktas” biogrāfijas, tādēļ piederība savām saknēm nereti šķita tik nenozīmīga, ka ģimenes noslēpumi, noklusētas dzimtas vēstures lappuses krājās cita uz citas. Pagātne nekad netika noskaidrota. 

Izstādes “Mirjama no Mangaļsalas” pamatā ir Dimzas-Dimmes mātes – blondas ebreju meitenes Mirjamas – dzīvesstāsts, kura, kara laikā Mangaļsalas latviešu zvejnieku ģimenes pasargāta, visu mūžu nodzīvoja kā latviete. Izstādes galvenā tēma ir mākslinieces atmiņa, kas neticamā veidā ir savijusies ar Latvijas vēsturi. Vienojošais ikoniskais motīvs izstādē ir burts “M” jeb senebreju “mem”, kas savieno centrālos izstādes konceptus: atmiņa jeb latīniski – memoria -, māte, mājas, Mangaļsala, Marija, Mirjama, kas senebreju valodā nozīmē “stiprie ūdeņi” u.c. Protams, arī mīlestība – saņemta no svešiniekiem, kuri glābjot citus, riskē ar savas ģimenes dzīvību. 

Izstādē būs apskatāmi kā jauni, īpaši šai izstādei radīti Dimzas-Dimmes darbi, tā arī izstāžu apmeklētājiem pazīstami – tekstilā, fotogrāfijās, objektu instalācijās un tekstos ietvertas atmiņas par savu ģimeni. Izstāde būs apskatāma līdz 10.septembrim.

Vairāk informācijas memoriāla mājas lapā


Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu