Pāvests aicina Putinu pūlēties panākt mieru Ukrainā • IR.lv

Pāvests aicina Putinu pūlēties panākt mieru Ukrainā

36
Krievijas prezidents Vladimirs Putins (no kreisās) sarunā ar pāvestu Francisku. Foto: EPA/LETA

Krievijas prezidents jau otrreiz stipri kavē tikšanos ar Francisku

Pāvests Francisks trešdien aicināja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un visas pārējās konflikta puses pielikt patiesus pūliņus miera panākšanai Ukrainai.

“Svētais tēvs uzsver, kas ir jābūt svarīgiem un patiesiem centieniem panākt mieru Ukrainā. Bija vienprātība, ka ir svarīgi atjaunot dialoga atmosfēru un ka visas puses apņemas īstenot Minskas vienošanās,” teikts Vatikāna paziņojumā.

Pāvesta un Putina sarunas notika aiz slēgtām durvīm un ilga aptuveni 50 minūtes, ziņo BBC. Pāvests un Krievijas prezidents esot vienisprātis, ka Donbasa situācijas stabilizācijas dēļ nepieciešams atjaunot dialogu starp konfliktējošām pusēm.

Kā izteicies pāvesta preses dienesta vadītājs Federiko Lombardi, Romas pāvests un Putins apsprieduši arī situāciju Tuvajos Austrumos un izteikuši bažas par kristiešu likteņiem šajā reģionā.

Pāvests Putinam, kurš bija ieradies jau uz otro vizīti pie katoļu baznīcas augstākā virsvadītāja, uzdāvināja medaljonu ar miera eņģeļa attēlu. „Šis eņģelis uzvar visus karus un pasaules ļaudis aicina būt vienotiem,” teica Francisks.

Tikšanās iniciators bijis Putins, kurš šajā laikā atradās Itālijā oficiālā vizītē. Kā vēsta mediji, Putins tikšanos ar Francisku nokavējis vairāk nekā stundu.

Putins Vatikānā jau pazīstams ar savu tikšanos kavēšanu. Tā Putins aptuveni stundu nokavējās arī savā pirmajā tikšanās reizē ar pāvestu Francisku 2013.gada novembrī. Tad pāvestam Krievijas prezidentu bija jāgaida 50 minūtes.

 

Komentāri (36)

J.Biotops 11.06.2015. 11.20

Jo tālāk, jo trakāk.

Puķins ar Francisku esot runājuši arī par Krievijas un Vatikāna attiecību padziļināšanu (vai solidarizējoties ar RPC, katoļi atcels grēksūdzes noslēpumu un ieviesīs simfoniju?) un „vispārcilvēciskām vērtībām”(!) – īstās tēmas, ko pārrunāt ar karojošu agresoru.

Diemžēl sāk izskatīties, ka pāvesta tiāra maina krāsu. Krievija sajūsmā.

+6
-1
Atbildēt

0

Edgars Avotiņš 11.06.2015. 12.44

iekš Strelkova lapas viens pro-krieviskais analītiķis nopublicējis Marinkas kaujas analīzi.

Atgādināšu, ka līdz šim jaunais PR dižgars Pjatnaško komandieris un DNR propagandas runasvīrs Basurins aktīvi stāstīja, ka:

1) nezinkādā veidā, bet Marinka bija teroristu kontrolē (vai vismaz daļa no miesta)

2) Ukraiņi uzbruka (pārkāpjot pamieru utt)

3) teroristi guva milzu uzvaru un apturēja Ukraiņu uzbrukumu

4) Ukraiņio cieta milzīgus … (lielāko redzēju 400 bojāgajušie) upurus

Šis analītiķis nofiltrējis propagandu un daudzmaz reālistiski novērtējis

1) Marinka ir Ukraiņu rokās, apkārt labi nocietinātas armijas daļu pozīcijas

2) DNR neliela vienība veikusi uzbrukumu/vai izlūkošanu ar kauju un guvusi negaidītus sākotnējos panakumus – Ukraiņu NG vienība (tā nav armija, drīzāk pastiprināta policija) atkāpusies

3) Ukraiņi pievilka papildspēkus un kaujā iesaistījās 28. brigādes vienības, sāka aplenkt teroristu vienības un tās daudzmaz sekmīgi atkāpās

4) Zaudējumus viņš novērtēja kā apmēram līdzīgus – nedaudz lielākus Ukraiņiem

Pašu Ukraiņu ziņotais bojāgājušo skaits ir ievērojami mazāks. Ņemot vērā, ka kaujas lauks palika Ukraiņu rokās, tad reāli Ukraiņiem bija labākas iespējas gūt precīzus skaitļus – tādējādi Ukrainas cipari varētu būt ticamāki.

Grūti novērtēt – teroristu motīvus – vai tas bija lielāka uzbrukuma neizdevies sākums, vai tas bija atsevišķs gadījuma uzbrukums.

Viennozīmīgi skaidrs, ka Ukraiņiem ir izdevies gūt uzvaru vidēji lielā kaujā, tādējādi pierādot, ka spēj labi aizstāvēties un ka Doņeckas tuvumā Ukraiņu pozīcijas pārraut nebūs iespējams, neiesaistot milzīgu pārspeku un Krievijas armijas regulārās vienības.

+1
0
Atbildēt

0

Edgars Avotiņš 11.06.2015. 13.14

Atjaunot tiešu dialogu ar Plotņicki un Zaharčenko? Kriminālnoziedziniekiem, Kremļa ielikteņiem, kam nav reālas iespējas pašiem kautko nozīmīgu lemt – tikai reproducēt Kremļa uzstādījumus.

Dialogs jau izklausās jauki – tikai šajā konkrētajā situācijā Ukraiņu pozīcija ir pareiza – ja jau runāt, tad pa tiešo ar agresoru, nevis viņa lemtnespējīgajām marionetēm.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu