Veselīga ēdiena pagatavošanai skolās nepieciešamas jaunas ēdināšanas iekārtas • IR.lv

Veselīga ēdiena pagatavošanai skolās nepieciešamas jaunas ēdināšanas iekārtas

35
Šefpavārs Arts Smits no ASV piedalās ēdiena degustēšanā, kas tika pagatavots viņa vadītās meistarklases laikā skolu un pirmsskolas iestāžu ēdnīcu pavāriem Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas izglītības tehnoloģiju centrā. Foto: Ieva Lūka, LETA
Ieva Circene

Šovasar atjaunos desmit skolu virtuves

“Vieglāk ir pabarot prezidentu nekā bērnus,” otrdien notikušajā meistarklasē par garšīga un veselīga ēdiena gatavošanu skolas budžeta ietvaros teica amerikāņu šefpavārs Arts Smits. Kāpēc šādu ēdienu nevar pagatavot Latvijā? Iemesli tam ir finanšu un jaunu ēdināšanas iekārtu trūkums.

Meistarklases mērķis bija dalīties pieredzē par to, kā gatavot ne tikai garšīgu, bet arī ar uzturvielām bagātu ēdienu ar mazām izmaksām, radoši izmantojot pieejamās sastāvdaļas un garšvielas.

“Pagatavotās maltītes izmaksas uz cilvēku bija 1,50 eiro,” Ir.lv teica šefpavārs Hektors Guerero. Meistarklasē tika pasniegti trīs ēdieni – jauno lapu salāti, paniņās cepta vista un firziķu drumstalmaize, kurus vērtēja astoņi sākumskolas skolēni.

11 gadus vecais Valters teica, ka viņam vislabāk garšoja saldais ēdiens – firziķu drumstalmaize, jo šajā ēdienā bija viss nepieciešamais. Viņam gan likās, ka vaniļas jogurta vietā labāks būtu zemeņu. Pirmais ēdiens bērniem raisīja dažādas sejas izteiksmes – Valters atzina, ka tas bijis par skābu. “Par daudz citronu sulas,” piebilda Valters, taču uzsvēra, ka šādu ēdienu labprāt gatavotu mājās.

Astoņgadīgā Polīna par visgaršīgāko uzskatīja paniņās ceptu vistu. “Ēdienā bija viss, kas man garšo, kā arī bija minimāls sāls daudzums,” teica Polīna.

Lauksaimniecības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta direktora vietniece Dace Ugare atzīst, ka bijis sagaidāms, ka bērniem pirmais ēdiens liksies par skābu un stipru. “Man pirmais ēdiens patika, taču vislabāk garšoja paniņās cepta vista, kas bija pagatavota tieši tā, kā tai vajag būt pagatavotai – tā nebija pārcepta, ” Ir.lv teic Ugare.

Studiju programmas „Uzturs” vadītāja Lolita Neimane uzsvēra, ka tagad ne tikai ASV, bet arī Latvijā ir problēmas ar veselīgu uzturu. “Pēc 2010.gada aptaujas rezultātiem, tikai 15,9% no 15 gadus veciem puišiem uzturā lieto dārzeņus, taču meitenes – 26,3%,” piebilda Neimane.

Diskusijā noskaidroja, ka galvenie iemesli, kas traucē skolās pagatavot garšīgu un veselīgu ēdienu ir jaunu ēdināšanas iekārtu un finansiālo līdzekļu trūkums, kā arī recepšu paraugu trūkums.

Klātesošā pavāre pamatoja, ka daudzās skolās nav tādu ēdināšanas iekārtu kā konvekcijas krāsnis, tāpēc ir neiespējami pagatavot ēdienu, kas nav piesūcināts ar taukiem.

Viespavārs Arts Smits teica – lai bērni ēstu veselīgi, nepieciešams ne tikai skolās gatavot veselīgu maltīti, bet arī mājās. “Tā ir mīlestība, nevis darbs,” sacīja šefpavārs par ēdiena gatavošanu bērniem.

Lai uzlabotu situāciju bērnudārzos un skolās, Veselības ministrijas pārstāve Lāsma Ļaksa teica, ka tiks papildināti ēdiena kvalitātes rādītāji. Šovasar arī tiks atjaunotas desmit skolu virtuves.

Arts Smits, kas bija ieradies Latvijā, lai ar savu pieredzi iepazīstinātu kolēģus te, ir četru restorānu šefpavārs un līdzīpašnieks, kā arī četru godalgotu pavārgrāmatu autors. Viņa specialitāte ir ASV dienvidu reģionu ēdieni. Smits ir nevalstiskās organizācijas „Kopīgie pavedieni” (Common Threads) dibinātājs, no 2003.gada maznodrošinātiem bērniem mācot gatavot veselīgu un lētu ēdienu. No 1997. līdz 2007.gadam Smits strādāja par Opras Vinfrijas personīgo šefpavāru un pašlaik koordinē un gatavo maltītes īpašiem notikumiem visā pasaulē. Smits regulāri piedalās tādās TV programmās kā Iron Chef America, The Today Show, Good Morning America un The Oprah Winfrey Show.

 

Komentāri (35)

Ciniķis 10.06.2015. 13.30

“paniņās cepta vista” – ha, ha, ha! Vista, savas īsās dzīves laikā pieštaukāta ar antibiotikām, dažādiem ātrāku augšanu veicionošām ķimikālijām un pārējiem mēsliem esot veselīgs, bērniem piemērots ēdiens!

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu