Bloomberg: Putins pēdējos gados divkāršojis militāros izdevumus • IR.lv

Bloomberg: Putins pēdējos gados divkāršojis militāros izdevumus

38
Krievijas armijas karavīri parādē. Foto: ITAR-TASS/LETA

Krievija palielinājusi arī savu karavīru skaitu

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pēdējos gados no noslepenotiem fondiem piešķīris milzīgus līdzekļus valsts militāro spēju palielināšanai, vēsta aģentūra „Bloomberg”. Šie ir lielākie līdzekļi kopš aukstā kara gadiem.

„Bloomberg” arī atsaucas uz Maskavas Gaidara institūta datiem par to, ka tā saucamā budžeta „melnā” daļa (atbalstīta, bet neatklāta) kopš 2010.gada ir divkāršojusies līdz pat 21% un patlaban sastāda 3,2 triljonus rubļu (ap 60 miljardu dolāru).

Krievija aizsardzībai tagad tērē 34% sava budžeta līdzekļu – tas ir vairāk nekā 2010.gadā. Salīdzinājumam – ASV šim mērķim tērē tikai 18% sava budžeta naudas.

Lai segtu militāros izdevumus, Putins ir krietni samazinājis valsts naudas piešķīrumu citās jomās, piemēram, no tā cieš veselības aizsardzība, vēsta „Bloomberg”.

„Valdībai ir divi neatliekami uzdevumi: drošības stiprināšana visos līmeņos un atbalsts inovācijām, lai pārvarētu makroekonomisko stagnāciju. Abu problēmu atrisināšana var līdzēt stiprināt militārās rūpniecības kompleksa attīstību,” paziņojis Aizsardzības ministrijas padomnieks Ruslans Puhovs.

„Bloomberg” piezīmē, ka pēc tam, kad Krievija pirms 15 gadiem teju nebankrotēja, Putins aizsardzības izdevumus palielinājis 20 reizes.

Savukārt Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas pētnieki secinājuši, ka pēc Krimas okupācijas Krievijas galvenais mērķis ir pāreja uz „permanentu kara stāvokli kā nācijas dzīves ikdienas sastāvdaļu”.

Londonas Karaliskā pētniecības institūta vecākais pētnieks Igors Sutjagins savukārt norāda, ka tajā laikā, kad visas rietumvalstis kopš 2011.gada samazina savu karavīru skaitu, Krievijas karavīru skaits palielinājies par 25% – līdz 850 tūkstošiem. Tiesa, tas ir nedaudz mazāk nekā 2010.gadā bijušais miljons karavīru.

Krievijai, kurā dzīvo 143 miljoni iedzīvotāju, ir arī vairāk nekā 2,5 miljoni aktīvu rezervistu, tāpēc šajā jomā Krievija pasaulē ir otrā pēc ASV.

 

Komentāri (38)

Pelēkais Vilks 03.06.2015. 19.18

Latvijas Prezidents plāno: palielināt par ~10% katru gadu, līdz pat 201X gadam.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu