Čehija un Slovākija protestē par 1968.gada notikumu attaisnošanu Krievijas filmā • IR.lv

Čehija un Slovākija protestē par 1968.gada notikumu attaisnošanu Krievijas filmā

35
"Prāgas pavasara" asiņainā apspiešana 1968.gadā ar padomju tankiem. Foto: BBC

Kremļa propagandas filma sagroza pagātnes notikumus

Čehijas un Slovākijas valdības paudušas sašutumu par Krievijas televīzijas dokumentālo filmu, kurā attaisnots 1968.gada PSRS un tās sabiedroto marionešu režīmu karaspēka iebrukums toreizējā Čehoslovākijā, lai apspiestu tā dēvēto Prāgas pavasari.

Abu valstu valdības pārmetušas Krievijai mēģinājumu pārrakstīt vēsturi ar 23.maijā pārraidīto filmu, kurā apgalvots, ka padomju spēku invāzija bijusi nepieciešama, lai novērstu Rietumu atbalstītu apvērsumu, ziņo LETA/BBC.

Liberālās reformas Čehoslovākijā notika no 1968.gada janvāra līdz augustam, tās notika toreizējā valsts komunistiskās partijas līdera Aleksandra Dubčeka vadībā un tautā tika sauktas par “Prāgas pavasari”. Padomju savienības un Varšavas pakta dalībvalstu karavīru invāzija toreizējā Čehoslovākijā 1968.gada 21.augustā apspieda demokrātisko reformu kustību. Padomju savienība uz Čehoslovākiju nosūtīja divus tūkstošus tanku un 500 000 karavīru no Varšavas līguma valstīm (izņemot Rumāniju). Notika sadursmes ar iedzīvotājiem, gāja bojā vairāk nekā 100 civiliedzīvotāju.

Padomju armija Čehoslovākijā palika līdz 1989.gadam, kad beidzot tika gāzts PSRS uzspiestais komunistiskais režīms. Vēl četrus gadus vēlāk valsts mierīgā ceļā sadalījās Čehijas Republikā un Slovākijā.

Taču Kremļa pilnībā kontrolētā telekanāla “Rossija 1” pārraidītajā dokumentālajā filmā apgalvots, ka Padomju Savienības vadītā alianse esot bijusi vienīgi aizsardzības organizācija pret agresīvo NATO. Filmas autori apgalvo, ka Čehoslovākijā ticis plānots NATO atbalstīts militārs apvērsums, kas maskēts aiz “leģendas par miermīlīgu civilo sacelšanos ar romantisko vārdu “Prāgas pavasaris””.

Lai protestētu pret šo filmu, Čehijas ārlietu ministrs izsaucis uz sarunu Krievijas vēstnieku Prāgā. Vēstniekam izteikts arī protests par vairāku Čehijas pilsoņu iekļaušanu Krievijas “melnajā sarakstā”, kurā ietvertas 89 personas no Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, kam liegts ieceļot Krievijā.

Savukārt Slovākijas Ārlietu ministrija raksturoja Krievijas telekanāla pārraidīto dokumentālo filmu kā “nepatiesu un patiesību izkropļojošu darbu”, kurā izmantotas vecas ideoloģiskas klišejas un sagrozīti fakti.

Ministrija norādīja, ka Krievija agrāk ir oficiāli atvainojusies par invāziju un tai sekojošo okupāciju. Bratislava paziņoja, ka filmas pārraidīšana kaitējusi tradicionāli labajām attiecībām starp Slovākiju un Krieviju.

 

Komentāri (35)

J.Biotops 02.06.2015. 16.29

Čehija protestē? Ka ta nu uznācis, Zemans nav no rīta salāpīties dabūjis vai?

Nekas, tas pāries, ja jau 1968.gada mācība nav gājusi labumā, tad nav. Un nebūs.

+7
-1
Atbildēt

0

Ebenemezers-3 02.06.2015. 19.26

vikipēdijaa mineeti citi dati par krievu invaaziju čehoslovākijaa.

http://lv.wikipedia.org/wiki/Pr%C4%81gas_pavasaris

krievi prasti šo invaaziju pieliidzina Kijevas maidanam ,ar nepacietiibu gaidu Globas pareģoto maidanu maskavaa,

0
0
Atbildēt

0

Pelēkais Vilks 02.06.2015. 16.21

Filma? Krievu? Kaut kā nesader..

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu