Pazudušās lietuviešu lidmašīnas meklēšana beigusies bez rezultātiem • IR.lv

Pazudušās lietuviešu lidmašīnas meklēšana beigusies bez rezultātiem

1
Foto: EPA/LETA

Piloti, kas vadījuši lidmašīnu, bijuši vieni no pieredzējušākajiem šīs klases lidmašīnu vadītājiem

Virs Baltijas jūras pazudušās Lietuvas civilās aviācijas lidmašīnas AN-2 meklēšanas operācija svētdienas vakarā beigusies bez rezultātiem, meklēšana ir pārtraukta, paziņojis Lietuvas Jūras spēku preses sekretārs Antans Brencs.

„Nav atrastas nekādas iespējamās lidmašīnas katastrofas pēdas,” teica Brencs. „Netika atrastas lidmašīnas atlūzas, glābšanas līdzekļi, kas atradās uz borta.” Pēc viņa teiktā, glābēji pārmeklēja iespējamo avārijas vietu gan jūrā, gan no gaisa. „Tika pieņemts lēmums pārtraukt meklēšanas darbus,” teica Brencs.

Arī Latvijas atbildīgie dienesti tika iesaistīti virs Baltijas jūras pazudušās Lietuvas civilās lidmašīnas meklēšanā, informē Nacionālie bruņotie spēki.

Svētdien plkst.10.12 Latvijas Krasta apsardzes dienesta Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas dienests saņēma palīdzības pieprasījumu no kolēģiem Klaipēda, lai veiktu ceļā no Zviedrijas uz Lietuvu pazudušas lidmašīnas meklēšanā. Pāris minūtes vēlāk Latvijas glābēji deva rīkojumu Gaisa spēku aviācijas bāzes helikopteram doties uz meklēšanas un glābšanas rajonu Baltijas jūrā, raksta LETA.

Pēc glābēju veiktajiem aprēķiniem pazudusī civilā lidmašīna AN-2, kurā lidojuši divi cilvēki, varēja atrasties Latvijas atbildības rajonā. Bruņoto spēku helikopters Mi-17, kas speciāli aprīkots meklēšanas un glābšanas darbu veikšanai, sāka operāciju norādītajā rajonā.

Brencs „Delfi.lt” stāstījis, ka “patiesībā mēs pat nezinām, vai lidmašīna ir iegāzusies jūrā. Mēs tomēr ar nepacietību gaidām laimīgas beigas”.

Lauksaimniecības aviācijas uzņēmuma “Klaipedos Avialinijos” lidmašīna bija ceļā no Zviedrijas pilsētas Gēteborgas, medijam sacīja Lietuvas civilās aviācijas administrācijas direktora vietnieks Alvids Šumsks. Lidmašīnā bijuši divi piloti, pasažieru tajā nav bijis. Šīs aviokompānijas lidmašīnas veic ķimikāliju izkaisīšanu virs lauksaimniecības zemēm.

Piloti, kas vadījuši lidmašīnu, bijuši vieni no pieredzējušākajiem šīs klases lidmašīnu vadītājiem, norādīja Šumsks. Lidmašīna sestdien jau atradusies Lietuvas gaisa telpā, kad ar to notikusi pēdējā sazināšanās. Pēc tam lidmašīna pazudusi. Laika apstākļi tobrīd bijuši normāli. Sakari ar lidmašīnu pazuduši, kad tā atradusies aptuveni 97 jūras jūdžu attālumā no Palangas.

Uzņēmums šo 1981.gadā Krievijā ražoto lidmašīnu iegādājies Zviedrijā, un pilotiem tā bija jānogādā Lietuvā.

Pilotiem Ādolfam Mačulim un Alvidam Selmistraitim bijusi 40 gadu darba pieredze, apliecināja lidsabiedrības “Klaipedos Avialinijos” direktors Viktors Šišņauskis.

“Es nezinu, vai lidmašīna nogāzās, vai veica nosēšanos. Es ticu, ka piloti ir dzīvi. Es uzskatu, ka viņi ar lidmašīnu nosēdās jūrā. Es saprotu, ka lidmašīnas grimst, bet ceru, ka piloti no tās izkļuva. Viņiem ir plosti, viņi ir profesionāļi. Glābēji strādā, tiem viņi ir jāatrod, jo ģimenes gaida savus vīriešus. Par sliktāko scenāriju pat negribu domāt,” atzina Šišņauskis.

“Zinu, ka viņi bija Lietuvas gaisa telpā, ka viņi sazinājās ar Palangas lidostu, bet pēc tam signāls pazuda. Varbūt lidmašīnu kāds notrieca, varbūt vēl kaut kas. Bet tehniski tā bija kārtībā. Pats galvenais, lai vīrieši būtu dzīvi,” uzsvēra lidsabiedrības direktors.

 

Komentāri (1)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu