Lietuvas galvaspilsētā jauns mērs – liberālis Šimašus • IR.lv

Lietuvas galvaspilsētā jauns mērs – liberālis Šimašus

11
Lietuvas galvaspilsētu Viļņu turpmāk vadīs Remigijs Šimašus no Liberāļu apvienības. Foto no "Delfi.lt"

Lietuvā pirmo reizi kopš Lietuvas neatkarības atjaunošanas pilsētu un rajonu mēri izraudzīti tiešā balsojumā

Lietuvas galvaspilsētā Viļņā pēc svētdien notikušo tiešo pilsētu vadītāju vēlēšanu otrās kārtas ar aptuveni 61% balsu uzvarējis Liberāļu kustības pārstāvis Remigijs Šimašus, aiz sevis atstājot kopš 2011.gada pilsētu vadījušo mēru Artūru Zuoku.

Vēlēšanas beigušās arī citās Lietuvas pilsētās. Tā Kauņā pilsētas saimniecību vadīs Visvaldis Matiošaitis no partijas „Vienotā Kauņa”, Klaipēdu vadīs Vītauts Grubļausks no Liberāļu kustības, Šauļus – Artūrs Visockis no vēlētāju apvienības bezpartijisko saraksta.

Tomēr ne visās vietās arī otrajā vēlēšanu kārtā noteikts uzvarētājs. Tā Šilaļu pilsētā mēru noteiks tikai pēc balsu otrreizējas pārskaitīšanas, ziņo „Delfi.lt”. Līdzīga situācija esot arī citviet. Savukārt Traķu rajonā vēlēšanu rezultāti anulēti daudzo pārkāpumu dēļ. Tur atkārtotas vēlēšanas notiks vasarā.

Svētdien Lietuvā notika pašvaldību mēru vēlēšanu otrā kārta, kurā jauni vadītāji bija jāizraugās divās trešdaļās pašvaldību, tai skaitā visās lielākajās Lietuvas pilsētās.

Šajās vēlēšanās pirmo reizi kopš Lietuvas neatkarības atjaunošanas pilsētu un rajonu mēri tiek izraudzīti tiešā balsojumā. 1.martā notikušajā vēlēšanu pirmajā kārtā mēri tika ievēlēti 19 no 60 Lietuvas pašvaldībām.

Otrajā kārtā pie vēlēšanu urnām sagaidīja ierodamies 1,96 miljonus balsstiesīgo Lietuvas iedzīvotāju. Pirmajā kārtā varēja piedalīties 2,54 miljoni vēlētāju.

Īpaša uzmanība bija pievērsta Viļņai, kur par mēra krēslu sacentās Liberāļu kustības kandidāts Remigijs Šimašus un līdzšinējais mērs, Lietuvas brīvības savienības kandidāts Artūrs Zuoks, kuri pirmajā kārtā ieguva attiecīgi 34% un 18% vēlētāju atbalstu.

 

Komentāri (11)

andrejs 16.03.2015. 11.38

LNO beidzot ir kārtīgs saimnieks…

Prezidenta kancelejai un valdībai turpmāk būs jāmaksā par ložām operā.

”Ņemot vērā to, ka visā manas darbības laikā kopš es esmu operā, ložas, gan tā, kas saucamā prezidenta loža, gan tā saucamā Ministru prezidenta loža, ir stāvējušas tukšas un es tikai divas reizes esmu tās redzējis aizņemtas no divsimt izrādēm, opera un valde ir nolēmusi šīs vietas komercializēt,” tā lēmumu skaidrojis LNO valdes priekšsēdētājs Zigmārs Liepiņš.

+1
0
Atbildēt

0

andrejs 16.03.2015. 10.56

Pareizi jau te vairākums saka – visas tautas vēlēts prezidents Latvijai ir bīstams… :)

+2
-1
Atbildēt

0

dzeris49 16.03.2015. 10.31

Viļņā pie varass liberālis, Igaunijā pie varas liberāļi, Latvijā “liberalās” V līdere Āboltiņa vienotā ekstāzē ar Ušakovu, Lembergu un Kremli lamā “sorosītus”, tātad, Rietumu liberālismu.

Manuprāt, katram skaidrs, ka Latvijas virzības vektors stipri atšķiras no Lietuvas un Igaunijas vektora, toties, daudz kur, identisks Kremlim.

Valsts pārvaldes kvalitāte, ekonomika, kuru Latvijā raksturo pilnīgākā atkarība no Krievijas energoresursiem un absolūtā nevēlēšanās šeit kaut ko mainīt, vispārējais tiesiskais nihilisms, milzīga visa līmeņa korupcija, sākot no polituiskās, tas viss arī vairāk līdzinās NVS valstij, nekā Eiropai.

Kā sekas – arvien zemāka ticība saviem politiķiem, kas Latvijā nokritusies līdz katastrofālam līmenim, toties Igaunijā un Lietuvā aug.

Un viss tas, lielā mērā, milzīgas politiskās korupcijas un politiķu bezatbildības un bezprincipialitātes sekas Latvijā, tāpat, kā prezidents Bērziņš, utt., te mums hrestomātiskais piemērs ir Lembergs, kuram pilnībā pakļauta vesela partija – ZZS, un viss tas noved ne tikai pie ekonomskas “valsts nozagšanas”, bet, var novest arī pie valsts faktiskās neatkarības zaudēšanas.

+2
-1
Atbildēt

3

    aivarsk > dzeris49 17.03.2015. 00.47

    Džeri, lamā “sorosītus”, tātad, Rietumu liberālismu.

    __________

    Nu nestāsti nu pekstiņus!

    Tie, kas pie mums tiek saukti par sorosiešiem ir tik tālu no Rietumu vērtībām un to aizstāvjiem, piemēram, ASV republikāņiem, vai Lielbritānijas konservatīvajiem, kā cūkas no Jupitera!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Neticis > dzeris49 16.03.2015. 22.46

    Džeri, Latvijas politikā daudz kas nav ideāls, tomēr pielīdzināt Krievijai gan nevajadzētu.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    aivarsk > dzeris49 17.03.2015. 01.08

    Džeri, tu tā jūsmo, bet vai esi izlasījis Lietuvas Republikas Liberāļu Sajudis programmu? Nu, tad lūk – izlasi un tad tavai sajūsmai vajadzētu noplakt, jo tā ir laba programma, piemēram – “Lietuvas dalība starptautiskajā sabiedrībā ir jābalstās uz principiāli aizstāvot nacionālās intereses. Mums jābūt cienīgiem Eiropā un pasaulē, saglabājot savu pasaules uzskatu un kultūras identitāti.”

    Un NEVIENA vārda par kaut kādām speciālām tiesībām kādai sabiedrības grupai un pienākuma visiem dancot pēc 2% pūstās stabules… palasi, palasi!

    Tuva zināmā mērā NA programmai :)

    http://www.liberalai.lt/lt/partija/programa-laisve-kurti

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu