Nacionālajā bibliotēkā atklāta izstāde „Literatūrai un Mākslai 70. Škapara laiks" • IR.lv

Nacionālajā bibliotēkā atklāta izstāde „Literatūrai un Mākslai 70. Škapara laiks”

25
Jānis Škapars. Foto - Edmunds Brencis, F64

Laikraksts „Literatūra un Māksla” ieņēma īpašu vietu Latvijas mediju telpā 20. gs. 80. gados 

Trešdien, 11. februārī Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) 3. stāvā notika izstādes „Literatūrai un Mākslai 70. Škapara laiks” atklāšana. Iznākusi arī grāmata “Barjerskrējiens II”.

Laikraksts „Literatūra un Māksla” (1945-1994) ieņēma īpašu vietu Latvijas domāšanas telpā. 20. gs. 80. gadu plašajās diskusijās par mūsdienu cilvēku, dabu, Dziesmusvētkiem un citiem sabiedrībai aktuāliem tematiem izdevums iesaistīja tā laika Latvijas spilgtākos domātājus – rakstniekus, māksliniekus, filozofus, zinātniekus. „Literatūras un Mākslas” iespaidīgā 80 000 lielā tirāža liecināja par laikraksta ietekmi un nozīmi sabiedrībā.

Izstāde „Literatūrai un Mākslai 70. Škapara laiks” veltīta laikraksta „Literatūra un Māksla” 70. gadskārtai un vienam no tā aktīvākajiem redaktoriem, lielo diskusiju un publicistiskā asuma rosinātājam – Jānim Škaparam (redaktora amatā no 1969. līdz 1985. gadam). Tieši viņa pārliecība, ka laikraksta uzdevums ir vērtēt laikmetu, ne vien publicēt mākslu, kritiku, prozu un dzeju, noteica izdevuma „seju” 80. gados. Ekspozīcijā izmantotas J. Škapara tā laika dienasgrāmatas un apceres, kas publicētas paša autora grāmatā „Barjerskrējiens II”. Tās dod nepastarpinātu un godīgu ieskatu redaktora ikdienas uzvarās un sakāvēs, konfrontācijā un kompromisos ar padomju varu un cenzūru.

 Ekspozīcija būs skatāma līdz šī gada jūlijam. Ieeja bez maksas.

Veidojot tematisku un saturisku sasaisti ar izstādi, LNB korē notika J. Škapara grāmatas „Barjerskrējiens II” atvēršana.  Sarmīte Ēlerte: „Dienasgrāmatas un apceres grāmatā „Barjerskrējiens II” ir nekoriģēts un godīgs iekšskats „Literatūras un Mākslas” redaktora 80. gadu ikdienā, konfrontācijā un kompromisos ar varu un cenzūru. 80. gados kultūras laikraksts „Literatūra un Māksla” kļuva par svarīgu Latvijas garīgo centru – inteliģences pašapzināšanās platformu, trešās Atmodas kristalizētāju. J. Škapara atmiņu piezīmes un apceres ir aizraujošas un nepastarpinātas liecinieces laikam, no kura mēs nākam.”

J. Škapara grāmatā „Barjerskrējiens II” „darbojas un sarunājas” Imants Ziedonis, Ojārs Vācietis, Džemma Skulme, Gunārs Priede, Regīna Ezera, Pēteris Pētersons, Pauls Putniņš, Jānis Peters un daudzi citi. 

Ieeja grāmatas atvēršanas svētku pasākumā tikai ar ielūgumiem.

 

 

 

 

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu