Rinkēvičs: “Krievu pasaules” koncepcija ir bīstama • IR.lv

Rinkēvičs: “Krievu pasaules” koncepcija ir bīstama

130
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Foto: Edijs Pālens, LETA

Ministrs: Latvijas krievvalodīgie iedzīvotāji ir „kategoriski pret Austrumukrainas un Krimas scenārija atkārtošanos”

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība) uzskata, ka gan NATO, gan Eiropas Savienībai ir visā nopietnībā jānovērtē tā bīstamība, ko sevī ietver Krievijas prezidenta Vladimira Putina pasludinātā koncepcija par „krievu pasauli”. „Putins cenšas atjaunot Krievijas spožumu un slavu kādā lielkrievijas impērijas formā. Vienlaikus viņš met izaicinājumu NATO,” uzskata ministrs intervijā vācu „Deutsche Welle”.

Medijs intervijā Rinkēviču tincina gan par Latvijas plāniem kā ES prezidējošai valstij turpmāko pusgadu, gan par ES attiecībām ar Krieviju.

Rinkēvičs uzskata, ka patlaban ES vērojama kopīgā noskaņojuma maiņa pret Krieviju. Tomēr no ES puses, pēc viņa domām, joprojām pret Krieviju nepieciešama stingrāka reakcija un pārliecinošāka stratēģija. Par to būtu jārunā gan ES, gan NATO.

Rinkēvičs pieļauj, ka tas, ko patlaban dara ES un NATO politikā pret Krieviju, ir pareizi. „Eiropas Savienība vadās no tā, ka pašreizējā situācijā pat neliela spiediena politika ar sankcijām kombinācijā ar turpmāku diplomātisko dialogu ir pareizāk,” saka Latvijas ārlietu ministrs, norādot, ka šāda vienprātība uzskatos bijis pārsteigums Krievijas vadībai. „Pat ja mums nākas daudz diskutēt, ja ministriem un pat dažādu valstu premjerministriem ir atšķirīgi viedokļi, pats galvenais ir izstrādāt kopīgu pieeju. Vienlaikus mums, iespējams, jāsāk izstrādāt jaunu ES stratēģiju, ņemot vērā Krievijas agresīvā spēka pozīciju,” teica Rinkēvičs.

Uz jautājumu, vai viņš runā par sankcijām, Rinkēvičs atbild, ka domājis dažādus sankciju veidus. NATO līmenī, viņaprāt, pirmajā vietā ir drošības saglabāšana Baltijas valstu reģionā, un tas nozīmē te izvietot vairāk karaspēka, karakuģu un lidmašīnu, tai skaitā arī Polijā un Rumānijā.

„NATO jābūt gatavai piedalīties tā saucamajā „jaukta tipa karā”. Mūsdienās tas ir cieši saistīts ar internetu – tā ir tīklu drošība, Krievijas propagandas apturēšana ar stratēģiskās komunikācijas līdzekļiem – visiem šiem aspektiem jākļūst par alianses jaunās stratēģijas daļu,” teic Rinkēvičs.

Vaicāts, vai Latvijas situācijā, kur dzīvo daudz krievvalodīgo iedzīvotāju, pastāv bažas par viņu vēlmi atbalstīt Krieviju, līdz pat separātiskām izpausmēm, Rinkēvičs teic, ka jau kopš 2014.gada sākuma ārvalstu žurnālistiem bijusi iespēja pārliecināties, ka Latvijas krievvalodīgie iedzīvotāji ir „kategoriski pret Austrumukrainas un Krimas scenārija atkārtošanos te”.

Tiesa, Rinkēvičs atzīst, ka krievvalodīgo iedzīvotāju viedokļi patlaban par notikumiem Ukrainā ir atšķirīgi. „Ir tādi, kuri pilnībā atbalsta Krievijas propagandas traktējumu un Krievijas rīcību uzskata par pareizu. Vienlaikus ir arī tādi krievvalodīgie Latvijas iedzīvotāji, turklāt ne tikai krievi, bet arī prokrieviski noskaņoti ukraiņi, kuri uzskata, ka patlaban Krievija nedarbojas viņu interesēs. Tādējādi varam teikt, ka šo iedzīvotāju vidū jūtama lielāka piederība ES, nevis Krievijai,” saka Rinkēvičs.

Runājot par ES prezidentūras mērķiem, Rinkēvičs ir pārliecināts, ka sešu mēnešu laikā, kad ES Padomi vadīs Latvija, ES attīstīsies vēl vairāk. „Mums ir trīs galvenās prioritātes. Piemēram, konkurētspēja – mēs piedalīsimies 315 miljardu eiro investīciju paketes programmu izstrādē, ko ierosinājusi Eiropas Komisija. Mūsu prezidentūrai jāsakrīt arī ar patiesas enerģētiskās savienības izveidi. (..) Citu prioritāro virzienu skaitā ir Eiropas digitalizācija un tās lomas nostiprināšana pasaulē. (..) Pie tā pieskaitāma arī datu aizsardzība un interneta drošības nostiprināšana,” teic ministrs.

Viņš gan nedomā, ka Latvijas prezidentūras laikā ES tiks pieņemti atbilstoši likumi, taču „mēs gribētu izstrādāt stratēģiju un ceram, ka Eiropas Komisija ierosinās savus priekšlikumus”.

 

Komentāri (130)

andrejs_gr 03.01.2015. 16.24

Rinkēvičs ir vienīgais no augstākajām LV amatpersonām, kurš reāli apzinās to situāciju, kur mēs, Latvija, Eiropa un arī pasaule, atrodamies. Un attiecīgi adekvāti to spēj arī pasniegt sabiedrībai. Citādi vispār būtu katastrofa…

+31
-9
Atbildēt

2

    edge_indran > andrejs_gr 03.01.2015. 17.31

    ——

    Rinkēvičs: “Krievu pasaules” koncepcija ir bīstama.

    ===============================================================================

    Rinkēvičs ir vienīgais no augstākajām LV amatpersonām, kurš neapjēdz situāciju. Paskat’, pat varen runīgie “Rietumu pasaules” koncepcijas propagandisti – K.Kļaviņš,D.Beitnere-LaGalla, U.Neiburgs u.c. ījabiešis – neko īpašu 2014.g. nespēja paveikt. Kaut kāda Krievijas TV kanālu aizliegšana un “izlīšana no skapja” vispār bija smieklīgi pasākumi.

    0
    -17
    Atbildēt

    0

    edge_indran > andrejs_gr 04.01.2015. 13.24

    ——–

    Sveiciens cepurīšiem un rinkēvičusišiem:

    “Rietumu pasaules koncepcija ir pūpēdis,” – ar tādu tikai “krūmos sēdēt” un/vai savas apakšbikses publiskai apskatei izlikt – ar tādu “Krievu pasaules” izplešanos neapturēt.

    https://www.youtube.com/watch?v=GkgJL-fi0bc

    “White flags were hanging out of windows…”

    http://www.eyewitnesstohistory.com/germanydefeat.htm

    0
    -4
    Atbildēt

    0

Ebenemezers-3 03.01.2015. 14.37

man iznaak daudz saskarties ar krievvalodiigajiem , juutu ka praktiski visus nozombeejis kremļa propagandas rupors , inteliģentaaks krievs apiet šos jautaajumus ar liikjumu , bet nojaust ko viņš domaa jau var,jaunie kuriem politika vispaar neinteresee , vairaak sliecas domaat ka puķina darbiiba Ukrainaa ir kreizii , es viņiem saku , te kara nebuus ja ir veeklme krist par teevzemi un ķeizaru , tad pa taisno uz donbasu , nee too negrib

+20
-2
Atbildēt

3

    edge_indran > 03.01.2015. 17.08

    ——-

    Auseklīšu veterāniem jau tā interese par krieviem nav nejauša – “muļķa laišana” 4.maija režīma 25. jubilejas gadadienu gaidot ir viegli izprotama:

    “Manai paaudzei ir nostāja: ja būs kariņš, brauks prom. Esmu intervējis cilvēkus uz ielas, un jauniešu nostāja pārsvarā ir tāda. Mani vecāki viņus nosoda, es nenosodu. Ļoti labi saprotu, ka viņos vienkārši nav ieaudzināts patriotisms. Mūsu valsts vara ir ļoti pie vainas, ka tas nav izdarīts. Lielākajai daļai cilvēku ir sajūta, ka katru dienu kāds aiziet uz Saeimu un nodod mūsu valsti.” Ralfs Eilands: jauniešos nav ieaudzināts patriotisms

    http://www.diena.lv/dienas-zurnali/sestdiena/ralfs-eilands-jauniesos-nav-ieaudzinats-patriotisms-14080704

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    edge_indran > 05.01.2015. 00.41

    ——

    “Un pret savas tautas dziesmu / var tikai savējie

    Un pret savu tautas dziesmu / cits nevar it neviens ….”.(I.Ziedonis)

    ===============================================================================

    Uz savu “mašinēriju” vajag tā kritiskāk paskatīties – galu galā “savējie” pa 25 gadiem tādu propagandu saražojuši, ka lielākās jaunatnes daļas patriotisms bezmaz “0” līmenī. Tās “Rietumu pasaules” koncepcija ir kā pūpēdis zem Krievijas lāču ķepām. Kā saka – “paši pūta, paši dega!”

    https://www.youtube.com/watch?v=_nbszj26fJA

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Piligrims > 04.01.2015. 22.49

    Man gluži tāda pati pieredze. Viens piemērs. Bērnības draugs, perfekti runā latviski,bet kad parunājām par politiku, tad tik pat kā paklausīties putina propagandu. Bet nevajag jau nemaz krievu, tie latvieši, kas saprot krievu valodu un skatās tās propagandas pārraides, pēdējo gadu filmas, seriālus, humora šovus arī pūš tajā pašā stabulē.

    Esmu intereses pēc paskatījies visu to naida mašinēriju darbībā, patiesībā baisi paliek, jo skaidri redzu kā ļaužus tin ap pirkstu un zombē. Protams, tas nav tik smalki kā rietumos, jo krievs jau tikai ar cirvi prot strādāt, bet rezultāts diemžēl ir. :(

    +6
    0
    Atbildēt

    0

Fikseris 03.01.2015. 18.54

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu