Merkele Jaungada uzrunā sola stingru stāju pret Krieviju (papild.) • IR.lv

Merkele Jaungada uzrunā sola stingru stāju pret Krieviju (papild.)

9
Vācijas kanclere Angela Merkele Jaungada uzrunas ierakstā. Foto: AFP/LETA

Vācijas kanclere nosoda tā saucamos „naida gājienus”, raksta „Spiegel.de”

Vācijas kanclere Angela Merkele savā Jaungada uzrunā solīs saglabāt līdzšinējo stingro nostāju pret Krieviju, kas sākusi agresiju pret Ukrainu, un paudīs pārliecību, ka Eiropa saglabās vienotību, aizstāvot savas vērtības, raksta mediji.

“Nav šaubu, ka Eiropa nevar pieņemt un nepieņems stipro šķietamās tiesības pārkāpt starptautiskās tiesības,” liecina atklātībā nonākušais trešdienas vakara uzrunas teksts.

Merkele savā runā atgādinās, ka 2014.gads parādījis, ko nozīmē “Eiropas miermīlīgās kārtības pamatu” un tautu pašnoteikšanās tiesību apšaubīšana. “Tieši to Krievija dara Ukrainā,” uzsvērts kancleres uzrunas tekstā.

“Eiropa izšķīrusies nebūt sašķelta, bet vēl vairāk nekā jebkad iepriekš rīkoties kā vienots veselums, lai aizstāvētu savu miermīlīgo kārtību un savas vērtības,” uzrunājot vāciešus Jaungada priekšvakarā, iecerējusi sacīt Merkele.

Neparasti asi kanclere runā iecerējusi kritizēt arī pēdējā laikā Vācijā notiekošos pretislamizācijas gājienus. Merkele runā skaidri iecerējusi norādīt, ka „mēs, protams, uzņemsim pie sevis cilvēkus, kuri pie mums meklē patvērumu”.

Vācu „Spiegel.de” no Merkeles Jaungada nakts uzrunas uzsvēris tieši kancleres vēršanos pret ksenofobiju un rasismu, uzsverot Merkeles teikto, ka valstij nevar būt lielāks kompliments kā tas, ka bēgļu bērniem ir iespēja uzaugt te bez bailēm un briesmām.

Tādējādi, uzsver „Spiegel.de” žurnālists, Merkele ir pilnīgā saskaņā ar Vācijas prezidentu Joahimi Gauku, kurš savā Ziemassvētku uzrunā aicināja vāciešus nenorobežoties.

“Šodien daudzi ļaudis pirmdienās atkal skandē: “Mēs esam tauta” (“Wir sind das Volk”). Taču patiesībā viņi domā: “Jūs tai nepiederat” jūsu ādas krāsas vai jūsu reliģijas dēļ,” teikts Merkeles runas tekstā. “Tāpēc es saku ikvienam, kas iet uz šādām demonstrācijām – nesekojiet tiem, kas jūs aicina, jo pārāk bieži viņu sirdīs ir aizspriedumi, cietsirdība, pat naids.”

Tajā pašā laikā aptaujas liecina, ka trešdaļa vāciešu atzīst, ka pilnībā atbalsta PEGIDA mērķus. Vēl daudz lielāks skaits, atklāti neizsakot atbalstu jaunajai kustībai, tomēr pauž tās dalībniekiem līdzīgus noskaņojumus.

Desmit nedēļas pēc kārtas Vācijas pilsētā Drēzdenē notiek protesti pret Vācijas islamizāciju. Kustības “Patriotiskie eiropieši pret Rietumu islamizāciju” (“Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes” – PEGIDA) atbalstītāji uzsver savu nolūku nepieļaut svešu kultūru uzspiešanu Vācijai.

PEGIDA rīkoto demonstrāciju dalībnieku skaits kopš oktobra ir strauji audzis, un decembrī ielās izgāja jau 15 000 drēzdeniešu.

Līdzīgas demonstrācijas notiek arī citās pilsētās – Minhenē, Kaselē un Bonnā, atspoguļojot arvien lielāko neapmierinātību Vācijas sabiedrībā ar strauji pieaugošo patvēruma meklētāju pieplūdumu.

Visu Merkeles runu varat noklausīties šeit.

(papildināta ar saiti uz Merkeles runu)

Komentāri (9)

koals 31.12.2014. 15.24

100% meli seene.Rakstit vajg taa:Merkele ir Vacijas patriote,kura kopa ar visu demokratisko pasauli aizstav Eiropu no “cekistu mafijas”.Taa ir labak muhamor:)

+10
0
Atbildēt

0

Ēriks 31.12.2014. 18.00

Neuztraucies,sēne,krievi ir sev atraduši labākus sabiedrotos – Irānu,Pakistānu,Ziemeļkoreju,viņiem ir labi Kadirova čečenu karotāji ,pobeda za nami,Allah akbar!

+9
0
Atbildēt

0

koals 31.12.2014. 18.43

piektdalja? Kada tam nozime,ja IKP attieciba rietumiem pret Krieviju 20:1.Un nevajg tik ieskaitit ari Kinu ,Indiju,Braziliju u.c. savos atbalstitajos-neviena no sim nekad neatzis agresiju ar izrietosu no tas aneksiju.Ta kaa Tev lidzigi domajosu nemaz tik daudz nav,ja vel izslegtu”melu dzirnavas”informativaja telpaa-moska tada nieka cupinja no Jums paliktu.Tris menesu zombokastes propaganda par tadu Navaljniju vai Kasjanovu un bus Jums jauns lideris ar 85% atbalstu.

+8
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu