Merkele: NATO Baltijas valstīm sniegs militāru palīdzību konflikta gadījumā ar Krieviju • IR.lv

Merkele: NATO Baltijas valstīm sniegs militāru palīdzību konflikta gadījumā ar Krieviju

22
Vācijas kanclere Angela Merkele. Foto: AFP/LETA

Vācijas kanclere: Francijas un Itālijas veiktās reformas nav pietiekamas

Krievijas bruņota konflikta gadījumā ar Igauniju, Latviju un Lietuvu NATO sniegs šīm valstīm militāro palīdzību, svētdien intervijā izdevumam „Welt am Sonntag” saka Vācijas kanclere Angela Merkele. Viņa paziņojusi, ka Krievija turpina apdraudēt kaimiņvalstu teritoriālo vienotību.

Merkele vaino Krieviju Austrumeiropas situācijas destabilizācijā, turpinot apdraudēt kaimiņvalstu teritoriālo vienotību. „Moldovā, Gruzijā un Ukrainā nolēma parakstīt asociācijas līgumu ar Eiropas Savienību, un tagad Krievija šīm valstīm rada grūtības,” paziņoja Merkele intervijā.

Moldova, pēc viņas teiktā, jau daudzus gadus cieš no Piedņestras konflikta, Gruzija – no „iesaldētajiem” Dienvidosetijas un Abhāzijas konfliktiem, Ukrainai atņemta Krimas pussala. Turklāt „Krievija mēģina dažas Balkānu rietumdaļas valstis padarīt ekonomiski un politiski atkarīgas no sevis”.

Vācijas kanclere sola, ka bruņota konflikta gadījumā ar Krieviju Igaunijai, Latvijai un Lietuvai NATO sniegs militāro atbalstu, kā to paredz Ziemeļatlantijas alianses līgums.

Merkele, atzīstot, ka „jautājums par karu Baltijas valstīs nepastāv”, atgādināja, ka NATO jau sniedz šīm valstīm gaisa telpas aizsardzību, veido ātrās reaģēšanas spēkus un īsteno militāro sadarbību ar Poliju un Dāniju kopīgā komandcentrā Polijas pilsētā Ščecinā.

Par bijušo Vācijas kancleru Helmuta Šmita, Helmuta Kola un Gerharda Šrēdera aicinājumiem uz daudz iecietīgāku attiecību veidošanu ar Krieviju Merkele teica, ka ir pārliecināta – Eiropas kopīgā atbilde uz Krievijas rīcību ir pareiza, raksta Dw.de.

„Tas fakts, ka Krievija ir pārkāpusi Ukrainas teritoriālo vienotību un suverenitāti, ko juridiski nostiprināja Budapeštas memorands 1994.gadā, nevar palikt bez sekām,” teica Merkele.

Savukārt Francijas un Itālijas veiktās reformas nav pietiekamas valstu budžeta sakārtošanai, intervijā laikrakstam “Die Welt” sacīja Merkele. Eiropas Komisija (EK) ir sastādījusi grafiku, kādā Francijai un Itālijai ir jāizstrādā papildus pasākumi valsts finanšu reformām.

“Tas ir pamatoti, jo abas valstis pašlaik veic reformas. Bet komisija arī skaidri paudusi, ka līdz šim paveiktais ir nepietiekams. Tam es piekrītu,” sacīja Vācijas kanclere.

Eiropas Savienība (ES) pagājušā mēnesī brīdināja Franciju, Itāliju un Beļģiju, ka tām trīs mēnešu laikā jāsakārto budžets. Ja noteiktajā lakā budžeta izdevumi netiks samazināt, valstīm tiks piemērota soda nauda, raksta LETA/AFP.

EK īpaši kritizēja Franciju, norādot, ka tā maz centusies ierobežot budžeta izdevumus. Sagaidāms, ka 2015.gadā Francijas budžeta deficīts pārsniegs 4% no IKP.

Briselē nav vienprātības, kā reaģēt uz Parīzes un Romas nespēju realizēt efektīvas finanšu reformas, Berlīnei iestājoties par stingras budžeta disciplīnas ievērošanu.

 

Komentāri (22)

v_rostins 08.12.2014. 12.36

Militāru palīdzību!!!! Vai NATO 5. pants neparedz iznīcinošu triecienu fašistisko izdzimteņu Krievijai un visai smirdīgai krievu pasaulei? Militāra palīdzība ir nepieciešama Ukrainai.

+1
0
Atbildēt

0

kristaps_freimanis 07.12.2014. 19.01

Ir OK, bet jaukāk, protams, būtu konkrētāk, piem., “Vācija ZAL ietvaros sniegs palīdzību, ja vajadzēs”.

+1
0
Atbildēt

1

    agrunte > kristaps_freimanis 07.12.2014. 20.48

    Tur mazliet neveiksmīgi iztulkots vārds “beistehen” kā “palīdzība”. Tad tiešām var rasties jautājums – kāda veida palīdzība? Varbūt atstūtīs mūsu zaldatiem tūkstoti zabaku no savām noliktavām? Patiesībā vārds “beistehen” nozīmē “stāvēt līdzās”, tas izklausās daudz cerīgāk.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

uldis_sene 08.12.2014. 20.57

Un jūs tiešām cerat, ka vācu tauta atbalstīs savu tautiešu neizbēgamu bojāeju kaut kādās Baltijas valstīs tikai tādēļ, ka vienas lietuviešu aitas un dažu latvju bāliņu bravūrīgas lēkāšanas dēļ ASV pavadā, izraisīsies militārs konflikts ar Krieviju? – Nesmīdiniet.

Un vispār – tāda sajūta, ka dzīvoju viduslaikos, kur par karu, pie pusdienu galda, spriedelē visapdalbītākie no aristokrātiem, kuri līdzīgi Pēterim III, maršē pa pagalmu, skaļi bļaujot militāra rakstura komandas. Esat jau aizmirsuši, ko reallitātē nodara karš, aunu bars, vai!? – Palūkojieties uz Ukrainas Dienvidaustrumiem, brašie nelgas! Sagraut un sapostīt var viens un divi. Bet uzcelt…! Taču, kā noprotams, jūs neesat cēlēji, bet gan prastākie parazīti, kas parazitē uz tautas rēķina, ja reiz tik ļoti fanojat par militārismu. Te jums būs redzama īstā militārisma seja. Tas jebkurā gadījumā sagaida Latviju – latvijas sievietes un bērnus, protams, ja vien tūdaļ pat netiks pārtraukta bieži vien neadekvātā un pat izcili nelietīgā, tikai lecīgiem huligāneļiem, kas slēpjas aiz Lielā Brāļa muguras, Krievijas raustīšana aiz ūsāma, kā arī vērienīgas ntimiltārisma kampaņas.

Visu cieņu. Noskatieties šo video, un, iespējams, sagribēsit, lai nekad vairs šajā valstī un jebkur citur, nekarotu.

http://youtu.be/Qu9Q__6SxBU

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu