Saeimas spīkere aicina policistus nenocietināties un neļaut triumfēt cinismam • IR.lv

Saeimas spīkere aicina policistus nenocietināties un neļaut triumfēt cinismam

18
Foto: Evija Trifanova, LETA

Šis gads ir pirmais kopš 2007.gada, kad VP ir atnākuši vairāk strādāt, nekā dienestu pametuši

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) šodien Valsts policijas 96.gadadienai veltītajā svinīgajā sanāksmē aicināja policistus nenocietināties un neļaut triumfēt cinismam, vēsta LETA.

Viņa savā uzrunā uzsvēra, ka policistiem ir visciešākā saikne ar tautu, valsts iedzīvotājiem un viņi ik dienu lūkojas sabiedrības spogulī. “Jums bieži nākas saskarties ar dzīves negācijām, un tādos apstākļos nav viegli saglabāt ticību labajam. Tāpēc novēlu jums nenocietināties un neļaut triumfēt cinismam un vienaldzībai,” uzsvēra Mūrniece.

Savukārt VP priekšnieks Ints Ķuzis savā uzrunā uzsvēra, ka VP turpina pārvarēt krīzes sekas un tuneļa galā ir redzama gaisma.

Pagājušajā gadā 95.gadadienā VP bija vairāki ļoti būtiski izaicinājumi – Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas sākšana, “ārprāts” ar jaunajām psihoaktīvajām vielām un neziņa, kā veiksies ar eiro ieviešanu.

“Šodien atskatoties es varu pilnīgi droši teikt, ka mēs esam ar šīm lietām tikuši galā,” uzsvēra Ķuzis un piebilda, ka šobrīd policiju gaida cits liels izaicinājums – Latvijas prezidentūra ES.

“Ja iepriekšējos gados runājām par to, ka mēs ejam cauri ellei, tad šodien es varu teikt, ka gaisma tuneļa galā redzama. Viss ir atkarīgs no mums – policistiem un politiķiem, jo ir vajadzīga spēcīga Valsts policija,” norādīja VP priekšnieks.

Šis gads ir pirmais kopš 2007.gada, kad VP ir atnākuši vairāk strādāt, nekā dienestu pametuši. Tas nozīmē, ka cilvēki ir noticējuši tam, ka piepildīsies plāni un stratēģiskie dokumenti policijas attīstībai, proti, VP attīstības koncepcija, atalgojuma sistēmas uzlabošana un izglītības koncepcija, norādīja Ķuzis.

VP priekšnieks saviem padotajiem novēlēja veselību, veiksmi un ticību. “Ir jātic. Ticība ir tas, kas mūs izglābs un aizvedīs pie daudz labākām lietām,” viņš uzsvēra. Svinīgajā sanāksmē vairākiem desmitiem policistu tika pasniegti dažāda veida apbalvojumi. Vairākiem tika pasniegts personīgais šaujamierocis.

Latvijas Valsts policija sāka darbu nepilnas trīs nedēļas pēc Latvijas proklamēšanas – 1918.gada 5.decembrī, pamatojoties uz Tautas padomes pieņemtajiem pagaidu noteikumiem.

Ņemot vērā nestabilo situāciju valstī, jaunizveidotās VP prefektiem un apriņķa priekšniekiem bija ļoti plašas pilnvaras. Policijas pamatuzdevumi bija sabiedriskās kārtības nodrošināšana, noziegumu izmeklēšana, robežapsardzība, kā arī iedzīvotāju uzskaite un reģistrācija. Lielu atbalstu policijas darbam sniedza arī aizsargu organizācija. Attīstoties līdz ar Latvijas valsti un izejot cauri dažādām varām, 1991.gada janvārī, lai aizstāvētu Latvijas neatkarību, barikāžu laikā aizsargāt svarīgākos valsts objektus devās kārtībsargājošo iestāžu darbinieki no visas Latvijas. Tā laika milicijas nostāšanās tautas pusē bija svarīgs atbalsts neatkarīgas valsts nosargāšanā. Arī šobrīd VP joprojām strādā 641 jeb nepilni 9% no visiem darbiniekiem, kuri dienestā bija arī vēsturiskajā 1991.gada pārmaiņu laikā. 1991.gada 4.jūnijā tika pieņemts likums “Par policiju”, kas joprojām ir policijas darbības pamatā. VP ir viena no lielākajām iestādēm Latvijā pēc darbinieku skaita, aptverot vairāk nekā 7000 darbinieku.

 

Komentāri (18)

lama 05.12.2014. 14.39

Saeimas priekšsēdētāja.

krūmu englenderi.

+12
0
Atbildēt

0

lno 05.12.2014. 13.24

Saeimas spīkere ir vienīgā valsts augstākā valsts amatpersona, ar kuru var saistīt cerības par valsts nākotni.

+15
-4
Atbildēt

8

    nomale > lno 05.12.2014. 13.28

    Mūrnirces klanīšanās K.Ulmanim par cerību uz gaišu nākotni neliecina!

    +5
    -13
    Atbildēt

    0

    uldis_sene > lno 05.12.2014. 15.55

    Jaunā saieimas spīkere ir tāda pati mērķtiecīgi šajā matā ielikta žurka, kā iepriekšējā rudmate, kurai jādara viss iespējamais, lai ASV specdienestiem un finanšu struktūrai nodrošinātu netraucētu valsts izlaupīšanu un iedzīvotāju pārvēršanu par vēl tipiskākiem bauriem, nekā tāpat jau ir.

    +2
    -9
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > lno 05.12.2014. 15.47

    “bez Ulmaņa Nomales vietā būtu paraugkomjaunietis”

    ==

    drīzāk jau Ulmanis sagatavoja latviešus Staļinam – “saimnieks”…

    +4
    -8
    Atbildēt

    0

    Anti Vatņiks > lno 05.12.2014. 17.56

    Kuru Putina ieteiktu Latvijas glābēju tu ieteiktu,Sēne?

    ——————–

    Gan jau Vduveiku ar putniem galvā.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    lama > lno 05.12.2014. 14.41

    bez Ulmaņa Nomales vietā būtu paraugkomjaunietis __

    Vai tad nav?

    +9
    -5
    Atbildēt

    0

    andrejs > lno 05.12.2014. 13.45

    bez Ulmaņa Nomales vietā būtu paraugkomjaunietis

    +10
    -5
    Atbildēt

    0

    morgenstern > lno 05.12.2014. 16.50

    Sēne gribētu Vaļku-polstakana;)

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    Ēriks > lno 05.12.2014. 16.02

    Kuru Putina ieteiktu Latvijas glābēju tu ieteiktu,Sēne?

    +8
    0
    Atbildēt

    0

Mantrausis 05.12.2014. 14.54

Viss atkarīgs no spriestspējas un izglītības. Domāju, soli pa solim policijā domāšana mainās (ir taču labs piemērs – ugunsdzēsēji), labi būtu, ja to papildinātu arī naudiņa un normālas telpas… (Šīs vasaras “izcilais” komentējums par to, ka policisti nav bērni un rāmu garu var “cepties vai sautēties” Gaujas ielas namā, ir piemērs citai problēmai…)

+6
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu