Krievija neturpinās gāzesvada projektu "South Stream" • IR.lv

Krievija neturpinās gāzesvada projektu “South Stream”

15
Krievijas prezidents Vladimirs Putins vizītes laikā Turcijā. Foto: AFP/LETA

Bulgārija vasarā apturēja visus darbus pie gāzesvada “South Stream” būvniecības savā teritorijā

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien paziņojis, ka pašreizējos apstākļos Krievija nevar turpināt projektu “South Stream”, vēsta LETA/AFP.

“Ņemot vērā faktu, ka mēs līdz šim brīdim neesam saņēmuši atļauju no Bulgārijas, uzskatām, ka pašreizējos apstākļos Krievija nevar turpināt šī projekta realizāciju,” vizītē Turcijā paziņoja Putins.

Dabasgāzes vadu “South Stream” paredzēts būvēt pa Melnās jūras gultni, apejot Ukrainu. Tas ir viens no galvenajiem Maskavas projektiem, kas tiek īstenots, lai samazinātu atkarību no Ukrainas teritorijā izvietotās gāzes transporta infrastruktūras, eksportējot Krievijas dabasgāzi uz Rietumeiropu.

Tomēr Bulgārija vasarā apturēja visus darbus pie gāzesvada “South Stream” būvniecības savā teritorijā, paziņojot, ka projekts neatbilst Eiropas Savienības tiesību aktiem.

Putins norādīja, ka būtu smieklīgi ieguldīt simtiem miljonu dolāru gāzesvadā, kas ietu cauri visai Melnajai jūrai un tad iznāk virspusē pie Bulgārijas krastiem.

Viņš pārmeta Eiropas Komisijai (EK), ka tā iedrošinājusi Bulgāriju nobloķēt “South Stream” projektu. “Ja Eiropa nevēlas, ka cauruļvads tiek realizēts, tad tas nozīmē, ka tas netiks realizēts,” paziņoja Putins, piebilstot, ka Krievija var apsvērt dabasgāzes piegādi citiem tirgiem.

Viņš uzsvēra, ka Krievija var samazināt gāzes piegādes Eiropai. “Mēs orientēsim mūsu enerģētikas resursus uz citiem pasaules reģioniem. Un Eiropa [vairs] nesaņems tos apjomus, ko saņēmusi no Krievijas,” norādīja prezidents. “Bet tā ir mūsu Eiropas draugu izvēle,” viņš piebilda.

Viesojoties Turcijā, Putins arī pavēstīja, ka Krievija ir piekritusi palielināt gāzes eksportu uz Turciju par trīs miljardiem kubikmetru un samazināt gāzes cenas Turcijai par 6%.

 

Komentāri (15)

dzeris49 02.12.2014. 07.44

Var jau muldēt, ko grib, reāli jau nav naudas, par ko būvēt, kredītus Krievijai vairs nedod, pat kompāniju parādus nevar pārfinansēt, kas ir milzīgi, ja jau “izcilais menedžeris” Sečins jau p[ieprasa naudu no rezerves fonda un atņem to pensionāriem.

Un, pie tādām gāzes cenām, gāzes vads uz Ķīnu nesīs tikai milzīgus zaudējumus, ķīnieši nav eiropieši, noplēsīs krieviem pēdējo kreklu un ar smaidu uz lūpām.

Bet, nebūvē jau, lai valsts ko pelnītu, bet, lai Putina draudziņi var “sazāģēt” pēdējā naudas paliekas, tā ir Putina Krievija.

+12
0
Atbildēt

0

J.Biotops 02.12.2014. 09.15

Puķins Turcijā lepni paziņoja, ka nu par spīti Geiropai pārdos gāzi turkiem ar 6% atlaidi (nez, no kā atlaidīs?) Par avansa lūgumiem ziņu vēl nav. Eiropā 3 dienu sēras.

Pēteris un Katrīna būtu sajūsmā, redzot, ka viņu kroplīgo veidojumu glābj turks. Ja vispār glābj, nevis paildzina agoniju.

+5
-1
Atbildēt

1

    Bet > J.Biotops 02.12.2014. 10.11

    cik dzirdēju tad cenu atlaist jau turkiem var, jo tā ir daudz augstāka nekā vāciešiem! tā kā iespējs šai virzienā ir.

    Bet, kā tad ar to gāzes vadu Nabuco?

    0
    0
    Atbildēt

    0

Kaspars 02.12.2014. 11.40

Interesanti fakti par Turciju.

Kādu laiku atpakaļ citā forumā izteicu viedokli, ka Eiropai ir lielāka interese gāzi ņemt no Irānas, nevis Krievijas, kam pašlaik traucē gan savienojuma trūkums, gan Gazprom ekskluzīvie līgumi. Kā arī izteicu prognozi, ka savienojumu izveidos, pie tam, visticamāk, ne ES valsts, bet kāda tuvākā ieeinteresētā puse, minot, kā reizi, Turciju.

Pāris dienas vēlāk jau lasu – Turcija un Irāna plāno veidot savstarpēju savienojumu (ar tekstu starp rindiņām par caurlaides spēju, kas būtiski pārsniedz Turcijas pieprasījumu).

Un tagad – Krievija piedāvā gāzi NATO dalībvalstij Turcijai, pie tam lētāk.

Interesanti, laikam jābeidz izteikt viedokļus un prognozes…

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu