Merkele brīdina pasauli par Kremļa radītajiem draudiem • IR.lv

Merkele brīdina pasauli par Kremļa radītajiem draudiem

11
Virsraksts vācu avīzē "Bild" intervijai ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko vēsta: Ukraina ir bīstamākā vieta pasaulē.

Porošenko – Ukraina patlaban ir bīstamākā vieta uz pasaules

Vācijas kanclere Angela Merkele pirmdien Sidnejā, apmeklējot Starptautiskās politikas institūtu, paziņoja par Kremļa politikas Ukrainā radītajiem riskiem, kas apdraud Eiropas valstis, ziņo Dw.de. Atgādinot par Austrumukrainā šovasar notriekto Malaizijas pasažieru lidmašīnu, viņa teica, ka Ukrainas krīze pārsniedz reģionālā konflikta robežas: „Šajā gadījumā mēs redzam, ka tā skar mūs visus.”

Vācijas valsts galva arī norādīja uz Krievijas politikas radītajiem īpašajiem riskiem Moldovai, Gruzijai, Serbijai un citām Balkānu valstīm, vēsta „Reuters”. Merkele uzsvēra, ka Krievija joprojām Ukrainu uztver kā savu ietekmes sfēru un rupji pārkāpj starptautiskās tiesības. Pēc viņas teiktā, Krievijas prezidents Vladimirs Putins nevēlas atrisināt Ukrainas konfliktu tā, lai tiktu ievērotas visu pušu intereses un tiesības. Merkele uzskata, ka Putins izmanto spēka likumu, neņemot vērā likuma spēku. Un tas sākās jau ar Krimas aneksiju, tagad turpinoties Austrumukrainā.

„Pēc diviem pasaules kariem un aukstā kara tas [Kremļa darbība] grib graut Eiropas kārtību,” teica kanclere. Viņa uzsvēra, ka nevēlas, lai atgrieztos VDR laiki, kad nekas nevarēja notikt bez Maskavas akcepta. Tas ir pretrunā Rietumu vērtībām, teica Merkele.

Viņa, tāpat kā iepriekšējā dienā Vācijas prezidents Joahims Gauks, aicināja Eiropas Savienību un ASV būt vienotām savā politikā pret Krieviju. ES turpinās savus centienus rast diplomātiskus Ukrainas krīzes risinājumus. Vienlaikus ES negrasās atteikties no sankcijām pret Krieviju, kamēr tas būs nepieciešams, vēsta AFP. Tomēr kanclere atzīmēja, ka jāņem vērā šādu sankciju negatīvā ietekme uz pašmāju ekonomiku.

Merkele arī brīdināja, ka negaida drīzu konflikta ar Krieviju risinājumu, un aicināja uz pacietību, lai sasniegtu noteiktu politisko efektu. Vācijas valsts galva noraidīja Ukrainas krīzes noregulējumu militārā ceļā.

Porošenko – Ukraina patlaban ir bīstamākā vieta uz pasaules

Tikmēr Ukrainas prezidents Petro Porošenko vācu avīzei „Bild” intervijā teicis, ka notikumi Ukrainā, kur patlaban atrodas tūkstoši Krievijas karavīru, simtiem tanku un smagā artilērija, ir daudz bīstamāki nekā „Islāma valsts” un viss tagad notiekošais Tuvajos Austrumos. Pēc viņa domām, Krievijas armija ir drauds ne tikai Ukrainai, bet visai Eiropai.

17.novembrī publicētajā intervijā Porošenko atkal norādījis, ka Austrumukrainas konfliktam nav militāra risinājuma un apstiprinājis gatavību kompromisiem. Pēc viņa teiktā, „Krievija rīkojas gluži otrādi – sola vienu, bet nākamajā dienā dara pilnīgi pretējo”.

Kā norāda Ukrainas prezidents, turklāt G20 samits Austrālijā parādīja, ka „visa pasaule beigu beigās saprata, kas dzen uz priekšu Krieviju”. „Krievija ir pilnībā izolēta,” teica Porošenko. Ja izdosies izvest Krievijas karaspēku un slēgt Ukrainas-Krievijas robežu, šis konflikts tiks atrisināts dažu dienu laikā, ir pārliecināts Porošenko.

Kad intervijā „Bild” korespondents Porošenko atgādināja Putina teikto vācu TV kanālam ARD, ka Krievija nesamierināsies ar separātistu militāru sakāvi, uz jautājumu, vai tad draud jauns karš, Porošenko teica: „Ja Putins atzina savu ietekmi [uz prokrieviskajiem separātistiem], viņam jāuzņemas atbildība arī par to, kas notiek paša valstī.” Porošenko teica, ka nespēs noticēt, ka Krievijas kareivju mātes, spēj saprast, kāpēc viņu dēliem ir jākaro un jāmirst Ukrainā.

Arvien aktuālāka ar katru dienu kļūst iespēja, ka Krievija Ukrainā gatavo jaunu plašu uzbrukumu. Par to ziņo „Bild” pirmdien, atsaucoties uz avotiem Briselē. Pēc avotu ziņām, separātisti gatavo uzbrukumu, kura mērķis ir izveidot kājnieku koridoru no Donbasa līdz Krimai, turklāt tam jānotiek vēl pirms ziemas iestāšanās.

Pirms dažām dienām, kā vēsta mediji, separātistu kontrolētajās vietās Ukrainā no Krievijas tika ievests karaspēks un smagā bruņutehnika.

 

Komentāri (11)

lno 17.11.2014. 14.41

    TanteSidra > lno 18.11.2014. 01.48

    Вован Питерский: Кого я вижу, что за люди!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    v_rostins > lno 17.11.2014. 15.44

    lno

    Līdz Musolini bidļjaķinai miljons evolūcijas gadu paietu. Varbūt vēl atradīsies līdzība arī ar Maķedonijas Aleksandru, Jūliju Cēzaru, vai Napoleonu?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    v_rostins > lno 19.11.2014. 10.13

    lno

    Neveiksmīgs vadītājs tomēr būtiski atšķirās no absolūtā ļaunuma iemiesojuma.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    lno > lno 17.11.2014. 17.08

    v_rostins. O jā, Musolini bija varens, tikai fīreram pastāvīgi viņu vajadzēja glābt no sakāves. Uzbūvēja varenu floti, kura baidījās izbraukt jūrā un neskatoties uz visu piesardzību, briti to nogremdēja bez lielām pūlēm:):):)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

lno 17.11.2014. 14.36

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu