Bosnijas policija aiztur iespējamos vaininiekus musulmaņu sieviešu un bērnu nogalināšanā 1992.gadā • IR.lv

Bosnijas policija aiztur iespējamos vaininiekus musulmaņu sieviešu un bērnu nogalināšanā 1992.gadā

13
Šogad jūlijā Bosnijas musulmaņi, ģimenes locekļi un 1995.gadā Srebrenicas slaktiņu pārcietušie upuru mirstīgo atlieku apbedīšanas ceremonijā kapsētā Potocarion netālu no Srebrenicas. Foto: AFP/LETA

Noziegumi veikti plašā organizētā armijas un policijas uzbrukumā musulmaņu ciemam

Bosnijas policija pirmdien apcietinājusi 12 cilvēkus, tai skaitā bijušos serbu policistus un karavīrus, kas tiek turēti aizdomās par 29 musulmaņu sieviešu un bērnu nogalināšanu plašāku slaktiņu laikā 1992.gada jūlijā Prijedoras reģionā, ziņo LETA/AFP.

Divi šai lietā aizdomās turētie jau atrodas apcietinājumā, bet vēl vismaz trīs tiek meklēti un Bosnijas varas iestādes vēlas izdot starptautiskos aresta orderus viņu aizturēšanai.

Kā norāda prokurori, šie noziegumi veikti plašā organizētā armijas un policijas uzbrukumā musulmaņu ciemam, kurā nogalināti vairāk nekā pusotra simta cilvēku. Izmeklētājiem ir pierādījumi, ka 29 sievietes un bērni aprakti masu kapā, bet viņu mirstīgās atliekas vēl nav izdevies atrast.

Pērn tiesu medicīnas eksperti kādās pamestās Prijedoras raktuvēs atraduši 450 upuru mirstīgās atliekas. Domājams, ka tur aprakti gan musulmaņi, gan horvāti, ko Bosnijas serbu spēki spīdzinājuši un nogalinājuši 1992.-1995.gada kara sākumā, pēc bijušās Dienvidslāvijas sabrukšanas. Lēsts, ka šis masu kaps varētu būt viens no lielākajiem un kopumā tajā varētu būt aprakti pat 900 upuri.

Bosnijas serbi pārņēma kontroli pār Prijedoru 1992.gada aprīlī, izdzenot visus neserbus no mājām un tās nopostot. Ģimenes viņi sadalīja un tūkstošiem cilvēku ieslodzīja trijās nometnēs Bosnijas ziemeļrietumos, kur daudzus no viņiem spīdzināja un nogalināja.

Jau 1992.gadā pasauli šokēja televīzijā pārraidīti attēli no Omarskas nometnes ar novārdzinātiem musulmaņiem aiz dzeloņstiepļu žoga, atsaucot atmiņā Otrā pasaules kara koncentrācijas nometņu ainas un izraisot aicinājumus iejaukties pret Bosnijas serbu īstenoto etnisko tīrīšanu.

ANO Hāgas tribunālā turpinās prāvas pret bijušo Bosnijas serbu kara laika līderi Radovanu Karadžiču un bijušo Bosnijas serbu armijas komandieri Ratko Mladiču, kuriem izvirzīto apsūdzību skaitā ir arī nežēlības Prijedoras reģionā.

 

Komentāri (13)

Viedoklis_lv 17.11.2014. 21.13

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu