Aizdomās par naudas atmazgāšanu ASV veic izmeklēšanu pret Putina līdzgaitnieku • IR.lv

Aizdomās par naudas atmazgāšanu ASV veic izmeklēšanu pret Putina līdzgaitnieku

23
Miljardieris Genādijs Timčenko. Foto: AFP/LETA

Prokuratūra pārbauda transakcijas, kurās Timčenko dibinātais uzņēmums “Gunvor Group” iegādājies naftu no Krievijas uzņēmuma “Rosņeft” un vēlāk pārdevis to trešajām pusēm

ASV varasiestādes aizdomās par naudas atmazgāšanu veic izmeklēšanu pret Krievijas miljardieri Genādiju Timčenko, vienu no prezidenta Vladimira Putina tuvākā loka cilvēkiem, trešdien vēsta laikraksts “The Wall Street Journal”.

Timčenko pārstāvji paziņojuši, ka drīzumā miljardieris sniegs savu paziņojumu par šo „Wall Street Journal” rakstu, ziņo BBC.

Tieslietu ministrija un Ņujorkas štata prokuratūra cenšas noskaidrot, vai Timčenko ar nelikumīgiem darījumiem Krievijā saistītos naudas līdzekļus ir pārskaitījis caur ASV finanšu sistēmu, atsaucies uz cilvēkiem, kas ir pazīstami ar šīs lietas apstākļiem, vēsta izdevums.

“Prokuratūra pārbauda transakcijas, kurās Timčenko dibinātais uzņēmums “Gunvor Group”, kas bāzējas Ženēvā, iegādājies naftu no Krievijas uzņēmuma “Rosņeft” un vēlāk pārdevis to trešajām pusēm,” vēsta laikraksts. “Izmeklētāji pēdējo mēnešu laikā ir pieprasījuši informāciju par “Gunvor” noteiktajām cenām.”

Kaut arī transakcijas notikušas pirms ASV sankciju noteikšanas Krievijai, tā varētu būt bijusi naudas atmazgāšana, ja finanšu izcelsme ir valsts aktīvu, arī naftas, pārdošana neatbilstoši standartiem, raksta LETA/AFP.

Jau ziņots, ka viens no naftas tirdzniecības uzņēmumiem „Gunvor”, kas savulaik piegādāja trešo daļu Krievijā iegūstamās jēlnaftas, nolēma pārdot savus aktīvus Krievijā. Lēmums tika pieņemts pēc ASV ieviestajām sankcijām pret uzņēmuma dibinātāju Timčenko.

Timčenko savus 43% daļu šajā uzņēmumā jau martā pārdeva šā uzņēmuma ģenerāldirektoram Zviedrijas pilsonim Turbjornam Tērnkvistam. Tas notika dienu pirms ASV ieviesa sankcijas pret Putina tuvākās apkārtnes ļaudīm. Tagad Tērnkvists nolēma diversificēt uzņēmuma tirgus, jaunus aktīvus iegūstot Dienvidamerikā, Āzijā, Eiropā un ASV.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Timčenko ir viens no Krievijas biznesa smagsvariem, pret kuriem Krimas aneksijas dēļ vērstas ASV sankcijas.

 

Komentāri (23)

v_rostins 06.11.2014. 12.33

Šveicē dzīvojošais Somijas pilsonis, Ķimčenko.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu