Uz visu banku • IR.lv

Uz visu banku

4
«Pelna saviem investoriem miljardus un ātri lēti uzpērk problēmās nonākušas kompānijas,» — tā amerikāņu presē raksturots Tims Kolinss, viens no Citadeles pircējiem.

Kāda cena par Citadeli ir adekvāta? Un kāpēc bankas pircēju Volstrītas finansistu Timu Kolinsu sauc vienlaikus par veiklu tirgoni un saulainu ideālistu

Jau kādu laiku pirms darījuma detaļu oficiālas atklāšanas medijos tika sauktas iespējamās summas, un vienmēr dažādas. Visaugstākā – 113 miljoni eiro – it kā apspriesta ar fonda Ripplewood pārstāvjiem augustā. Septembra sākumā tā pēkšņi nogāzās līdz 63 miljoniem – investori tik daudz it kā gatavi maksāt pēc bankas padziļinātas analīzes, atklājot nelikvīdus aktīvus. Kad premjerministre Laimdota Straujuma noraidīja abas summas kā nepatiesas, parādījās trešais minējums – 90 miljoni.

Lai vai kā, svarīgākais ir jautājums – kāda cena ir adekvāta par 75% akciju Citadelē, kuras tīrā peļņa šāgada pirmajā pusgadā strauji augusi (par 74%) un sasniedz 14,4 miljonus eiro?

Saskaņas līderis Nils Ušakovs jau pasludinājis, ka bankas pārdošana par 63 miljoniem būtu «brutāla zagšana». Partija aicina apturēt darījumu, tāpēc iesniegts pieteikums Ģenerālprokuratūrā un sākta parakstu vākšana Manabalss.lv. Profesionāli finansisti gan šiem skaļajiem secinājumiem nepievienojas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu