Krievijas sarīkotajās Krimas vēlēšanās "uzvar" Putina partija • IR.lv

Krievijas sarīkotajās Krimas vēlēšanās “uzvar” Putina partija

16
Sevastopolē balso karavīri. Foto: ITAR-TASS/LETA

Ukraina šīs okupētās teritorijas vēlēšanas uzskata par neleģitīmām

Krievijas okupētās Krimas vēlēšanās, kas notika svētdien, 14.septembrī, esot uzvarējusi Krievijas prezidentu atbalstošā partija „Vienotā Krievija”, kas saņēmusi 70,7% balsu, ziņo BBC. Ukraina šīs vēlēšanas uzskata par neleģitīmām un aicina starptautisko sabiedrību tās nosodīt. Arī Eiropas Savienība neatzīs šīs vēlēšanas, pirmdien paziņoja ES.

Svētdien 84 Krievijas reģionos notika vietējās varas vēlēšanas – 30 vietās izvēlējās gubernatorus, bet 14 – vietējās varas deputātus.

Pēc sniegtajām ziņām, Krimas vēlēšanās esot piedalījušies nedaudz vairāk nekā 45% vēlētāju. Daudzi vēlēšanu biļeteni bijuši aprakstīti un apzīmēti ar Ukrainas simboliku un Ukrainu slavinošiem saukļiem.

Okupācijas varas īstenotās vēlēšanas Krimā boikotēja ne tikai Krimas tatāri, bet arī citu tautību pārstāvji, paziņojis Krimas tatāru tautas padomes Medžlisa priekšsēdētājs Refats Čubarovs „Facebook”. „Saņemu no Krimas apsveikumus par to, ka šīs vēlēšanas Krimā de facto ir izgāzušās,” raksta Čubarovs.

Ukrainas Ārlietu ministrijas paziņojumā teikts, ka tā saucamās vēlēšanas, ko Krievija sarīkojusi Krimā, ir neleģitīmas, bet to rezultātiem no juridiski tiesiskā viedokļa nebūs nekāda iespaida uz pašreizējo Krimas un Sevastopoles statusu, ziņo „Ukrainskaja pravda”.

„Ukrainas Ārlietu ministrija nosoda Krievijas Federācijas 14.septembrī sarīkotās tā saucamās „Valsts padomes” vēlēšanas pagaidu okupētās Krimas Autonomās Republikas un Sevastopoles teritorijā,” teikts ministrijas paziņojumā.

Ministrija aicina starptautisko sabiedrību nosodīt šīs vēlēšanas, kā arī sagaida, ka pasaules valstis atbilstoši novērtēs Krievijas okupācijas varas prettiesiskās darbības Krimā, kas turpina Krimas tatāru, ukraiņu un citu tautību pārstāvju apspiešanu, diskrimināciju un represijas, jo viņi nav samierinājušies ar Krimas okupāciju.

Krimā visas lielākās partijas, kas startēja vēlēšanās, pauž atbalstu Ukrainai piederošās pussalas inkorporācijai Krievijas sastāvā. Vienīgā vērā ņemamā grupa, kas atklāti ir pret Krimas aneksiju, ir Krimas tatāri, kas veido tikai 12% no nepilnus divus miljonus lielā pussalas iedzīvotāju kopskaita.

Tatāru līderis Refats Čubarovs aicināja vēlēšanas boikotēt.

 

Komentāri (16)

Aivars Krauklis 15.09.2014. 10.57

Suverēnās “demokrātijas” ne mazāk suverēns triumfs.

+5
-1
Atbildēt

0

ligakalnina 15.09.2014. 09.36

Un kurš šaubījās.

Un otrajā vietā – Žirinovskis, absolūtais klauns, kas gan patreiz skaitās īstenā patriota paraugs.

Muļķuzeme paliek muļķuzeme, ne par velti Krimā dzīvo, pārsvarā, “sovoki” ( Kriemas tatāri nebalsoja).

+5
-1
Atbildēt

0

silvija_vitina 15.09.2014. 09.06

līdz Z/korejas līmenim vēl jāaug.

+5
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu