Pie Nacionālās operas translēs Ščedrina operu "Apburtais ceļinieks" • IR.lv

Pie Nacionālās operas translēs Ščedrina operu “Apburtais ceļinieks”

29
Skats no operas "Apburtais ceļinieks".

Sanktpēterburgas Marijas teātra mākslinieku viesizrādi varēs redzēt 17.jūlijā plkst. 19

Skvērā pie Latvijas Nacionālā operas (LNO) nākamnedēļ – 17.jūlijā, plkst.19 – notiks Sanktpēterburgas Marijas teātra mākslinieku viesizrādes, Rodiona Ščedrina operas “Apburtais ceļinieks” atklātā translācija, aģentūru LETA informē “Art Forte” sabiedrisko attiecību un mārketinga speciāliste Kristina Šemancova.

Viena no jaunākajām krievu komponista Ščedrina operām Latvijas skatītājiem tiks demonstrēta uz liela izmēra ekrāna pie Operas Jaunās zāles, parkā pie pilsētas kanāla. Šim nolūkam zem klajas debess tiks izvietoti ap 400 krēslu, un visi interesenti varēs bez maksas izbaudīt pasaulslavenā teātra mākslinieku sniegto muzikālo priekšnesumu.

Operas “Apburtais ceļinieks” pirmizrāde Rīgā notiks ar nodibinājuma “Rīga 2014”, Krievijas Kultūras ministrijas, Latvijas Kultūrkapitāla fonda, Rīgas domes un uzņēmuma “Uralhim” atbalstu.

Operas solisti būs Kristīna Kapustinska, Sergejs Aleksaškins, Andrejs Popovs, diriģents būs Valērijs Gergijevs.

Rietumu Bankas Labdarības fonda valdes priekšsēdētāja Inga Šīna atzīst, ka mūsdienās opera jau sen nav elitārs mākslas veids, kas interesē galvenokārt melomānus un augstāko sabiedrību. Viņa norāda, ka Latvijā ir liela interese par šo žanru, un laika gaitā tā tikai aug. Īpaši tas sakāms par Eiropas un pasaules labāko teātru, kuru vidū ir arī Marijas teātris, mākslinieku veidotajām muzikālajām izrādēm.

“Ļoti priecājamies, ka mums ir iespēja sarīkot Rīgā tik unikālu pasākumu, kas, esmu pārliecināta, kļūs par vēl vienu spožu krāsas triepienu šīs vasaras izcilajā Latvijas galvaspilsētas kultūras dzīves paletē,” uzskata Šīna.

Marijas teātra viesizrādes Rīgā notiek programmas “Eiropas kultūras galvaspilsēta – Rīga 2014” ietvaros un ir viens no nozīmīgākajiem šī gada muzikālajiem pasākumiem.

Pasākumu rīko Rietumu Bankas Labdarības fonds sadarbībā ar kompāniju “Art Forte” un Sanktpēterburgas Marijas teātri.

Operu pēc Nikolaja Ļeskova stāsta “Apburtais ceļinieks” Ščedrins sarakstījis pēc amerikāņu diriģenta Lorina Māzela pasūtījuma un viņam arī veltījis. Operas koncertizpildījuma pirmatskaņojums Māzela vadītā Ņujorkas Filharmonijas orķestra izpildījumā notika 2002.gada 19.oktobrī Ņujorkas Eiverija Fišera koncertzālē.

Pēc Gergijeva iniciatīvas “Apburtais ceļinieks” 2007.gadā pirmo reizi Krievijā tika izpildīts nesen atklātajā Marijas teātra koncertzālē. Pēc gada notika režisora Alekseja Stepaņuka un mākslinieka Aleksandra Orlova uzvestās skatuviskās versijas pirmizrāde.

Izrāde ir apbalvota ar Krievijas Nacionālo prēmiju “Zelta maska”, un kopš tā laika ar lieliem panākumiem tiek izrādīta Marijas teātrī.

 

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu