Nacionālajā operā baleta pirmizrāde "Romeo un Džuljeta" • IR.lv

Nacionālajā operā baleta pirmizrāde “Romeo un Džuljeta”

29
Publicitātes attēls

Iestudējuma koncepcijas autore, horeogrāfi Valentīna Turku un Leo Mujics

Latvijas Nacionālajā operā (LNO) piektdien, 24.oktobrī plkst.19 pirmizrādi piedzīvos Sergeja Prokofjeva baleta “Romeo un Džuljeta” jauniestudējums, raksta aģentūra LETA. 

To veido muzikālais vadītājs un diriģents Mārtiņš Ozoliņš, diriģents Jānis Liepiņš, iestudējuma koncepcijas autore, horeogrāfe Valentīna Turku, horeogrāfs Leo Mujics, scenogrāfs Marko Japels, kostīmu mākslinieks Leo Kulašs, gaismu mākslinieks Paskals Merats. Jauno mīlētāju lomās iejutīsies Evelīna Godunova, Sabīne Guravska, Jūlija Brauere un Viktors Seiko, Arturs Sokolovs, Aleksandrs Osadčijs.

Viens no populārākajiem 20. gadsimta baletiem tapis pēc Viljama Šekspīra traģēdijas motīviem. Horvātu horeogrāfe Valentīna Turku savā iestudējumā piedāvā jutekliska un brutāla laikmeta vīziju, kur dzīvības un nāves jautājumi bieži tiek risināti iracionālā veidā, kaislību piesātinātā atmosfērā. Iestudējuma vizuālajā noformējumā izmantotie renesanses glezniecības un arhitektūras elementi pastiprina arī mūsdienu cilvēkam tik būtiskās ilgas pēc mūžīgās mīlestības.

Ideja komponēt baletu „Romeo un Džuljeta” Sergejam Prokofjevam radās 1934. gadā. Sākotnēji viņš bija iecerējis mainīt visiem zināmā stāsta beigas un ļaut jaunajiem mīlētājiem laimīgi turpināt dzīvi, taču Staļina laika represiju atmosfēras iespaidā Prokofjevs nolēma pieturēties pie tradicionālā noslēguma. Triumfālo pirmizrādi balets „Romeo un Džuljeta” piedzīvoja 1938. gadā Brno. Latvijā līdz šim tas iestudēts trīs reizes – 1953., 1982. un 1999. gadā.

Valentīnas Turku veidotais iestudējums pasaules pirmizrādi piedzīvoja Slovēnijas Nacionālajā teātrī Mariborā 2012. gadā. „Mana interpretācija ir balstīta klasiskajā baletā, ko slīpējusi laikmetīga pieeja, integrējot dramatisku aktierdarbu, nekonvencionālu scenogrāfiju un minimālistisku, funkcionālu, renesanses iedvesmotu estētiku. Atšķirība starp šo un daudziem citiem baletiem ir tā, ka mēs ieraugām reālus cilvēkus, viņu attiecības, nevis fantāzijas radītas būtnes. Šis stāsts vēstī par kaislīgiem, ievainojamiem un drosmīgiem cilvēkiem, kuri rada gan mīlestību, gan arī haosu un elli,” iestudējumu raksturo Valentīna Turku.

Nākamās baleta „Romeo un Džuljeta” izrādes 25. oktobrī, 6. un 9. novembrī, 17. decembrī.

Vairāk informācijas operas mājas lapā

Biļetes cena 4 – 33 eiro. Biļetes nopērkamas www.bilesuparadize.lv

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu