Žurnālista Grestes ģimene Ēģiptē ieslodzītā atbalstam izveidojusi tīmekļa vietni • IR.lv

Žurnālista Grestes ģimene Ēģiptē ieslodzītā atbalstam izveidojusi tīmekļa vietni

29
Pēteris Greste. Foto no Grestes ģimenes izveidotās tīmekļa vietnes Pētera Grestes atbalstam

Šulca: Ēģiptes prezidenta izteikumi par Gresti apliecina valsts amatpersonu interesi par spriedumu

Lai izplatītu informāciju par Ēģiptē notiesātā žurnālista Pētera Grestes stāvokli un aicinātu sabiedrību aktīvāk nosodīt netaisno tiesas spriedumu “Al Jazeera” žurnālistiem, Grestes ģimene izveidojusi tīmekļa vietni “freepetergreste.org“, Ir.lv informē radinieks Ojārs Greste.

Viņš stāsta, ka Grestes ģimene nolēmusi pati saviems pēkiem pārsūdzēt tiesas spriedumu, ar kuru žurnālistam piespriests septiņu gadu cietumsods, bet šis process prasīs daudz līdzekļu, un caur tīmekļa vietni sabiedrībai ir iespēja tam ziedot naudu.

Grestes ģimene lūdz sabiedrībai prasīt savas valdības pārstāvjiem aktīvi darboties, lai panāktu Grestes atbrīvošanu.

Latvijas vēstniece Ēģiptē Iveta Šulca atzinusi, ka Ēģiptes prezidenta izteikumi par Kataras telekanāla “Al Jazeera” žurnālista Grestes izsūtīšanu no valsts apliecina Ēģiptes amatpersonu interesi par spriedumu, ziņo LETA. 

“Ikdienas saziņā ar Grestes ģimeni esmu nopratusi, ka patlaban notiek darbs pie advokātu izvēles, kurš turpinās darbu ar lietu un sagatavos pārsūdzības tekstu,” sacīja Šulca, piebilstot, ka tiesas lēmums par Grestes apcietināšanu bija pārsteigums. “Nākamais solis ir lēmuma pārsūdzēšana, kuru iespējams izdarīt apelācijas tiesā. Lai to panāktu, ģimenei 60 dienu laikā ir jāsagatavo jauna pārsūdzība, kas jāiesniedz apelācijas tiesā.”

Viņa arī atzina, ka darbs politiskajā līmenī norisinās nepārtraukti. “Latvija ir ES dalībvalsts, un mūsu partneri ir pārējās 27 dalībvalstis. Turklāt, Ārlietu ministrs [Edgars Rinkēvičs] panācis vienošanos, ka visas ES dalībvalstis atbalsta Latviju un vienotu pozīciju,” sacīja vēstniece.

Vaicāta par Ēģiptes prezidenta Abdelfataha as Sisi sacīto, ka Gresti un viņa “Al Jazeera” kolēģus būtu vajadzējis izsūtīt no valsts, nevis tiesāt Kairā, Šulca norādīja, ka tiesa Ēģiptē ir neatkarīga. “Būtiski ir tas, ka tas ir pirmā jaunievēlētā prezidenta publiskais viedoklis pēc sprieduma paziņošanas. Tas ir apliecinājums, ka Ēģiptes politiskajā līmenī amatpersonas ir informētas par notikušo, un viņi seko lietas virzībai.”

Savukārt uz jautājumu, vai pašlaik tiek strādāts, lai Gresti uzņemtu Latvija vai Austrālija, vēstniece atbildēja – “nav komentāru”.

Kataras telekanāla “Al Jazeera” žurnālista Grestes ģimene jau paudusi gandarījumu par Ēģiptes prezidenta izteikumiem, ka Gresti un viņa “Al Jazeera” kolēģus būtu vajadzējis izsūtīt no valsts, nevis tiesāt Kairā. [..] Sisi intervijā laikrakstam “Al-Masry Al-Youm” atzina, ka žurnālistu tiesāšanai ir “ļoti sliktas sekas. Es vēlos, kaut viņi būtu izsūtīti uzreiz pēc tam, kad viņi tika arestēti, nevis tiesāti”.

Grestem, kā arī Kanādas un Ēģiptes pilsonim Mohamedam Fadelam Fami piespriests septiņu gadu cietumsods, bet trešajam žurnālistam – Ēģiptes pilsonim Baheram Mohamedam – desmit gadu cietumsods. Kopā ar žurnālistiem tiesāti vēl seši ēģiptieši – divi tiesā attaisnoti, bet četriem piespriests septiņu gadu cietumsods.

Vēl 11 personas, trīs rietumvalstu žurnālisti, notiesāti aizmuguriski un viņiem piespriests desmit gadu cietumsods.

 

Komentāri (29)

imants-dacis_inbox_lv 08.07.2014. 17.20

… teica moskovītu propogandists Ločmelis :P

+2
-1
Atbildēt

0

Inese 08.07.2014. 16.35

7 gadi – humāns un samērīgs sods islāmistu propagandistam Grestem.

0
0
Atbildēt

2

    Þanis Bezmers > Inese 09.07.2014. 09.56

    Tu pat nezini par ko iet runa, pridurok, bet komentē tālas valsts tiesas lēmumus.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Inese > Inese 09.07.2014. 12.53

    Prokuratūra visus trīs apsūdzēja par “Musulmaņu brālības” atbalstīšanu, sniedzot tai “aprīkojumu, informāciju un ierakstus, kas veicina tās intereses”

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu