Latvijas autovadītāja apliecību atjauno tikai Latvijā deklarētajiem iedzīvotājiem • IR.lv

Latvijas autovadītāja apliecību atjauno tikai Latvijā deklarētajiem iedzīvotājiem

25
Jaunā parauga Latvijas autovadītāja apliecība. Foto: CSDD/LETA
Madara Rudzīte

Ārzemēs dzīvojošie šīs apliecības var saņemt tikai savās mītnes zemēs

“Tas ir atkarīgs no rindas garuma,” uz jautājumu, cik ilgs laiks nepieciešams, lai piekļūtu kādam no brīvajiem datoriem Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) ēkā Rīgā, atbild klientu apkalpošanas speciāliste Jūlija Piraka. Viņa ir tā, kas ārzemēs dzīvojošajiem Latvijas autovadītājiem paskaidro – lai atjaunotu tiesības Latvijā, ir jābūt šeit deklarētiem. Citādi autovadītāja apliecību no jauna neizsniedz.

Tiem, kuri dzīvo ārzemēs, CSDD ļauj izmantot brīvos datorus un pārdeklarēties portālā Latvija.lv, lai pēc tiesību atjaunošanas izdeklarētos atpakaļ. Lai arī rindā pirmdien ir astoņi cilvēki, man ļauj izmantot 4.istabiņu, lai ar CSDD personāla palīdzību deklarētu jaunu dzīvesvietu Latvijā, ko pēc apliecības atjaunošanas deklarēt atpakaļ uz veco.

CSDD apkalpošanas speciālistiem šī procedūra ir jāskaidro vismaz 2-3 reizes dienā, kad apmulsuši autovadītāji vēlas atjaunot vadītāja apliecību. Izrādās, ka tikai Latvijas teritorijā deklarētie iedzīvotāji ir tiesīgi atjaunot Latvijas autovadītāja tiesības, Ir.lv stāsta CSDD Kvalifikācijas daļas priekšnieks Juris Peteris. Tas attiecas gan uz Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, gan citu valstu pilsoņiem. Tie Latvijas pilsoņi un nepilsoņi, kas oficiāli deklarējušies citās ES valstīs, Norvēģijā, Islandē vai Šveicē un pastāvīgi dzīvo ārzemēs, vadītāja apliecības var atjaunot tikai savā mītnes zemē.

Tādējādi ārzemēs dzīvojošie latvieši apliecības nevar atjaunot Latvijā, bet šeit deklarējušies ārzemnieki autovadītāja tiesības var atjaunot tikai Latvijā.

Lai arī nepieciešamība deklarēties no jauna un izdeklarēties šķiet nevajadzīga birokrātija, Peteris šo ierobežojumu skaidro ar ES regulējumiem, kas paredz apliecību atjaunošanu tikai savā pastāvīgās mītnes zemē. Vienotie ES noteikumi paredz, ka, atjaunojot autovadītāja apliecību, atkārtots braukšanas eksāmens nav jāliek, bet apliecība, kas atjaunota jebkurā no ES valstīm, Norvēģijā, Islandē vai Šveicē, ir derīga visu minēto valstu teritorijās.

Apliecības Latvijā izsniedz tiem, kas Latvijā ir oficiāli deklarējušies un saņēmuši personas kodu. Trešo valstu pilsoņiem, kas vēlas iegūt tiesības Latvijā, ir jānokārto CSDD braukšanas eksāmens. Gadījumos, kad apliecības iegūšanai ārzemēs nepieciešama izziņa par braukšanas vēsturi, to angļu valodā ir iespējams iegūt no CSDD.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Laura Lauva pavēstīja, ka, uzturoties ārpus Latvijas vairāk nekā 6 mēnešus, personai ir pienākums paziņot par pastāvīgās dzīvesvietas maiņu. Tas atvieglo dažādu dokumentu pareizu piegādi, kā arī ļauj nemaksāt nodokļus par atkritumu apgādi un citiem komunālajiem pakalpojumiem iepriekšējā dzīvesvietā. Deklarēties jaunā adresē ir iespējams, aizpildot noteikta parauga iesniegumu vai elektronisku anketu PMLP mājaslapā, kā arī iesniedzot rakstisku iesniegumu brīvā formā.

CSDD nav informācijas par autovadītāja apliecību atjaunošanu tiem Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, kas dzīvo trešajās valstīs. Tas nozīmē, ka autovadītājiem pašiem ir jāvēršas pie mītnes zemes atbildīgajām institūcijām. Bet tiem, kas patiešām vēlas atgūt Latvijas autovadītāja tiesības, var joprojām nākties stāvēt rindā uz brīvajiem datoriem CSDD ēkā.

 

Komentāri (25)

armins pleika 01.07.2014. 12.29

Ja pareizi sapratu rakstu, tad var taču vienkārši aiziet un pagarināt savu vad.apliecību mītnes zemē. Par ko tad satraukums?

+2
0
Atbildēt

0

Ainārs 01.07.2014. 17.01

Un turklāt ir mītnes zemes, kurās autovadītāja apliecība ir beztermiņa! Līdz ar to daudz izdevīgāk, nekā Latvijas apliecība, kas jāatjauno ik pa 10 gadiem, ejot ārstu komisijas utt. un tērējot tam veselu nedēļu no savas dzīves. Beļģijā man neviens neprasīja nekādas ārsta izziņas, vispār neko, un apliecība man ir izdota uz visu mūžu!

+1
0
Atbildēt

0

Dāvids 25.08.2014. 10.44

es ta isti nesapratu. ja man Piemeram ir Baltkrievijas autovaditaja aplieciba tad es to nevaru apminiit pret latvijas tiesibam? Un vai es vispar pa LAtviju drisktu braukt ar tadam?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu