Porošenko piektdien izsludinās miera plānu (papild.) • IR.lv

Porošenko piektdien izsludinās miera plānu (papild.)

12
Ukrainas austrumpilsētiņa Kramatorska. Starplaikā starp apšaudēm. Foto: EPA/LETA

Krievijas spēki pie Ukrainas robežas ierīko uguns pozīcijas; to apstiprina arī NATO ģenerālsekretārs

Ukrainas prezidents Petro Porošenko piektdien oficiāli izsludinās savu miera plānu situācijas noregulēšanai Doņeckas un Luganskas apgabalos, ziņo LETA/UNN.

Porošenko pārstāve mierīgai konflikta noregulēšanai Doņeckas un Luganskas apgabalos Irina Geraščenko pavēstīja, ka prezidenta miera plānā ir 14 punkti.

“Pirmais punkts – mums nepieciešams nostiprināt robežas. Tām nedrīkst pārlidot pat ne muša, kur nu vēl pārbraukt krievu tanks. Otrs – prezidents ir gatavs izsludināt uz īsu laiku vienpusēju uguns pārtraukšanu, tikai tam, lai šajā laikā cilvēki noliktu ieročus, tiktu izsludināta amnestija,” sacīja Geraščenko, uzsverot, ka pamiers tiks izsludināts “uz ļoti īsu laiku”.

Porošenko pats jau iepriekš izteicās, ka uguns pārtraukšanas laiks būs ierobežots. “Būtu bezatbildīgi šobrīd iesaistīties ilgā sarunu procesā, jo mums nav vajadzīgas sarunas sarunu dēļ, mums šodien vajag, lai mēs pārietu uz režīmu, kad no vienas puses mēs varam garantēt drošību visiem, kas dzīvo Doņeckā un Luhanskā, mēs varam garantēt aizsardzību no marodierisma, mēs veicinām atbruņošanās procesu, kuram sekos lēmums par amnestiju vai aizsardzību no kriminālatbildības personām, kas nav pastrādājušas smagus noziegumus, uz kuru rokām nav asiņu,” pavēstīja Porošenko.

Jau ziņots, ka Krievijas armijas vienības pie Ukrainas robežas veido uguns pozīcijas un maskē bruņutehniku. Par to ceturtdien paziņoja Nacionālās drošības un aizsardzības padomes informatīvā centra pārstāvis Vladimirs Čepovojs.

“Uz robežas ar Ukrainu no Krievijas puses turpina ierasties Krievijas Federācijas Bruņoto spēku vienības. Valsts robežas tuvumā tās ierīko uguns pozīcijas un maskē kara tehniku,” sacīja Čepovojs.

Kā ziņo ukraiņu robežsargi, krievu karavīri to skaidrojot ar nepieciešamību nodrošināt robežas apsardzi sakarā ar it kā notikušajiem Ukrainas karavīru pārkāpumiem, ziņo LETA/Ukrinform.

Arī NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens apstiprina jaunu Krievijas militārā spēka savilk;sanu pie Ukrainas robežas un to uzskata par „ļoti sliktu soli atpakaļ”, ziņo „Ukrainskaja pravda”.

Ceturtdien uzstājoties Londonas Karaliskajā starptautisko attiecību institūtā, Rasmusens teica, ka var apstiprināt – „mēs patlaban redzam jaunu Krievijas militāro spēku pieaugumu pie Ukrainas robežas, vēl vairākus tūkstošus militārpersonu”.

Rasmusens arī atzīmēja, ka Krievija ar savām darbībām mēģina izmainīt starptautisko likumdošanu. „Krievijas agresija Ukrainas austrumu teritorijās – tas ir mēģinājums pārrakstīt starptautiskos noteikumus un atjaunot savu ietekmi reģionā,” teica NATO ģenerālsekretārs.

Kā ceturtdien ziņo organizācijas “Informatīvā pretestība” vadītājs Dmitro Timčuks, Ukrainas drošības spēki saskaras ar grūtībām noslēgt Ukrainas robežu ar Krieviju sakarā ar Krievijas nepārtraukti sniegto atbalstu kaujiniekiem.

“Diemžēl šie pasākumi netiek veikti tik efektīvi, kā gribētos – visupirms sakarā ar to, ka no Krievijas teritorijas pastāvīgi ar ieročiem un kaujiniekiem tiek stiprinātas pretimstāvošās teroristiskās grupas. Viņu apgādāšana ar pretgaisa aizsardzības ieročiem ievērojami mazina aviācijas pielietošanas efektivitāti,” paziņoja Timčuks.

Ukrainas drošības spēku pārstāvji pagājušajā nedēļā izteicās, ka robeža ar Krieviju tiks pilnībā noslēgta jau aizvadītajā nedēļas nogalē.

Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Andrijs Parubijs pirmdien paziņoja, ka Krievija atkal palielina sava karaspēka koncentrāciju Ukrainas robežas tuvumā, lai gan Krievijas prezidents Vladimirs Putins apgalvo pretējo.

Kā uzskata Parubijs, šāda karaspēka koncentrācija liecina par koordināciju starp Ukrainas separātistiem un Krievijas karavīriem. “Var teikt, ka darbības Ukrainas austrumdaļā tiek pilnībā koordinētas ar Krievijas vadību un teroristi Ukrainas austrumos darbojas Kremļa interesēs, pēc Kremļa norādījumiem un ar Kremļa finansējumu,” uzsvēris Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs.

Saskaņā ar Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes rīcībā esošo informāciju robežas tuvumā koncentrēti vairāk nekā 16 000 Krievijas karavīru. “Krimas teritorijā – līdz 22 000, Piedņestras teritorijā – līdz 3500 karavīru, kuri gatavi jebkurā brīdī pāriet uz aktīvāku un agresīvāku darbību,” piebildis Parubijs.

Pēc viņa teiktā, Krievija arī turpmāk plāno palielināt militāro klātbūtni rajonā gar Ukrainas robežu, nosūtot turp Ziemeļu flotes krasta apsardzes spēku bataljonu un taktisko grupu.

Kā ziņots, aizvadītajā nedēļas nogalē NATO publiskoja satelītattēlus, kas apliecina Krievijas tanku iebraukšanu Ukrainas teritorijā, un secināja, ka Krievijas amatpersonas “nemitīgi izplatījušas maldinošus un izvairīgus paziņojumus” par savas valsts lomu gan Krimā, gan Ukrainas austrumos.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (12)

Ansis Reinhards 19.06.2014. 16.26

Putlers grib karu. Viņam nav izejas, taisnība Akuņinam.

Rietumi, izskatās, no kļūdām nemācās… Hitleru izauklēja, nu auklē putleru…

+12
-4
Atbildēt

2

    Ligiña Doniña > Ansis Reinhards 19.06.2014. 17.37

    Viss liecina par Krievijas defaultu. Krievi gan domājams paši negrib globālo ieroču karu, jo tajā viņi nevar uzvarēt. Pilnīgi pietiktu ar Turcijas pieslēgšanos un puķinam ir cauri, nerunājot par pārējo pasauli+ekonomisko blokādi.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    janis17 > Ansis Reinhards 19.06.2014. 20.26

    beta Rietumi, izskatās, no kļūdām nemācās… Hitleru izauklēja, nu auklē putleru…

    _______________________

    Rietumi tiešām nemācās no kļūdām, izauklēja viņi stāļinu, nokāva mazo monstru, lai lielajam vieglāka dzīve.

    pļutkins ir staļina mazdēls.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Ligiña Doniña 19.06.2014. 16.26

Protams, ka vēsture atkārtojas. Sarkanā slepkavu armija iebruka Polijā 1939 g. 17. septembrī, cīņā pret poļu “fašistiem”. Tagad slepkavo ukraiņus ar tiem pašiem lozungiem…

+10
-4
Atbildēt

2

ligakalnina 19.06.2014. 18.10

Pa Krievijas TV no rīta līdz vakaram rāda absolūtus melus, kuriem grūti neticēt, jo jebkura normāla cilvēka smadzenēm grūti izprast, ka var tik klaji un nekaunīgi melot, tāpēc vairākums krievu ir absolūti nozombēti un vairs nespēj adekvāti uztvert realitāte, faktiski, 90% tautai smadzenes jau deformētas, Orvels un Gebelss, salīdzinot ar Putina propagandu, ir bērnudārzs.

Tāpēc Putins var darīt pilnīgi visu, un viņu atbalstīs, pēc tādas propagandas, ka ukraiņi izkauj veselus ciemus, ko raidīja viens tas propagandists, kurš saņēma, ko pelnīja, un līdzīgas, paši krievi pieprasa ievest Ukrainā karaspēku.

Tai pat laaikā, Francija turpina pārdod Mistraļus, Vācijā bļauj – nekādas ekonomiskas sankcijas, Kamerons dara to pašu, tāpēc Kremļa absolūti nocinošai attieksmei pret ES politiķiem ir pilnīgs pamats, tie nav politiķi, bet, grāmatveži, kas visu rēķina naudā, arī sankciju cenu, un viss tas tiešām var beigties ar lielu karu taisni ES politiķu netālredzīguma dēļ, kas tikai veicina Putina visatļautību.

Putinam daļēji izdevies sašķelt ES un ASV, pa Krievijas TV nemitīgi raida melīgu propasgandu par ASV, par ES, tikpat, kā neko.

Krievijā jau notiek vajāšanas par publisku viedokļa izteikšanu, kas nesakrīt ar Kremļa un tā lumpenizētu atbalstītāju viedokli, vispār, iestājies tāds staļinisms vieglā formā, pagaidām, tikai, daudz pretīgāks un glumāks, tur, vismaz, lietas sauca īstajos vārdos.

+6
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu