Krimas tatāri rezolūcijā pieprasa nacionāli teritoriālās autonomijas statusu • IR.lv

Krimas tatāri rezolūcijā pieprasa nacionāli teritoriālās autonomijas statusu

27
Solidaritātes demonstrācija svētdien Kijevā ar Krimas tatāriem. Foto: ITAR-TASS/LETA

Pēc Krimas aneksijas pussalu pametuši vairāk nekā septiņi tūkstoši tatāru

Krimas tatāri deportāciju atceres mītiņā Simferopolē svētdien pieņēmuši rezolūciju, kurā okupācijas varai Krimā pieprasīts pārtraukt diskrimināciju pret tatāriem un atzīt tatāru tiesības uz autonomiju un pašnoteikšanos, ziņo LETA/NBN.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst.

Rezolūcijā tatāri pieprasa nacionāli teritoriālās autonomijas statusu.

Nekavējoties pieprasīts pieņemt likumus, kas garantētu tatāru pārstāvniecību Krimas Republikas izpildvaras un likumdošanas varas orgānos un atzīt tatāru pārstāvniecības orgānu likumību.

Simferopolē svētdien notika mītiņš, pieminot lielinieku režīma veikto Krimas tatāru deportāciju 70.gadadienu. Mītiņā piedalījās vairāk nekā desmit tūkstoši cilvēku.

Pēc Krimas aneksijas pussalu pametuši vairāk nekā septiņi tūkstoši tatāru pret viņiem vērstā spiediena rezultātā, pavēstīja Ukrainas pārstāvis ANO Jurijs Sergejevs.

“Ukrainas varasiestādes ir satrauktas par situāciju Krimā, par iebiedēšanu, kratīšanām, Krimas tatāru iedzīvotāju apspiešanu,” pārstāvja teikto citā radio “Amerikas Balss”.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst. Sodot Krieviju par Krimas aneksiju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis jau noteikušas sankcijas vairākiem desmitiem Krievijas augstāko amatpersonu un Kremļa tuvākā loka cilvēku.

Medijos bieži parādās ziņas par represijām, kuras pret Krimas tatāriem sākušas okupācijas varasiestādes.

 

 

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu