Trešdien notiks pirmais Visukrainas apaļais galds • IR.lv

Trešdien notiks pirmais Visukrainas apaļais galds

32
Uzraksts vēsta: Luganska - krievu pilsēta. Foto: AFP/LETA

Merkele: separātistu uzaicināšana apaļā galda sarunās atkarīga no viņu gatavības atteikties no vardarbības

Trešdien Ukrainas Augstākajā radā notiks pirmais nacionālās vienotības Visukrainas apaļais galds, pavēstīja parlamenta preses dienests.

Apaļo galdu rīkošanas iniciatīva tika pieteikta Ukrainas pagaidu prezidenta Oleksandra Turčinova un premjerministra Arsēnija Jaceņuka paziņojumā.

Šo pasākumu mērķis ir “radīt nacionālo konsensu attiecībā uz Ukrainas sabiedrības svarīgākajām problēmām”, vēsta LETA/Ukrainskaja pravda.

“Ierosinājumus, kas tiks izstrādāti ar visu politisko spēku piedalīšanos, īstenos Ukrainas Augstākā rada, arī izmantojot mehānismus, kuri ļauj veikt izmaiņas Ukrainas konstitūcijā un likumdošanā,” teikts paziņojumā.

Dalībai apaļā galda sarunās uzaicināti Ukrainas eksprezidenti Leonīds Kravčuks un Leonīds Kučma, premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks un valdības amatpersonas, parlamenta deputāti, prezidenta amata kandidāti, apgabalu administrāciju vadītāji, apgabalu padomju priekšsēdētāji, vietējo pašpārvalžu pārstāvji, zinātnieki, reliģisko organizāciju, darījumu aprindu, sabiedrisko un starptautisko organizāciju pārstāvji, sabiedriskie darbinieki.

Kā zināms, apaļā galda sarunu formātu, arī ar Ukrainas eksprezidentu piedalīšanos, jau ir mēģināts izmantot centienos stabilizēt situāciju valstī.

Austrumukrainas separātisti uz apaļā galda sarunām nav uzaicināti. Ukrainas valdība Kijevā uzsvēra, ka sarunas ir iespējamas tikai ar spēkiem, kuriem ir “leģitīmi politiskie mērķi” un kuriem “nav asinis uz rokām”.

Ar šo valdības paziņojumu tiek noraidīts Maskavas aicinājums ļaut trešdienas sarunās piedalīties arī Doņeckas un Luganskas separātistiem.

Savukārt Vācijas kanclere Angela Merkele uzskata, ka Austrumukrainas separātistu pārstāvju uzaicināšana līdzdalībai apaļajā galdā atkarīga no viņu gatavības atteikties no vardarbības, vēsta UNIAN. Viņa tomēr pieļauj, ka EDSO organizētajā apaļajā galdā varētu piedalīties separātisti, ziņo Reuters.

Merkele norādījusi, ka pie sarunu galda vajadzētu sēsties tikai tiem, kuri gatavi savus mērķus sasniegt bez vardarbības. Viņa apsveic EDSO organizēto sanāksmi: „Jo reprezentatīvāk, jo labāk.”

Merkele arī paziņojusi, ka neatzīs tā saucamos Austrumukrainas pilsētu „referendumus”, kas notika 11.maijā.

Savukārt Ukrainas ekspremjere Jūlija Timošenko ierosinājusi trešdien Kijevā paredzētās apaļā galda sarunas pārcelt uz Doņecku, jo Doņeckas un Luganskas apgabalu pārstāvji nevarēšot atbraukt uz Kijevu un nebūšot pārstāvēt forumā.

Krievijas diversanti un vietējo separātistu kaujinieki kopš aprīļa vidus Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes sākušas pretterorisma operāciju.

Pagājušās nedēļas beigās Maskavas atbalstītie separātisti Doņeckas un Luganskas apgabalos sarīkoja “referendumus” par atdalīšanos no Ukrainas, un pirmdien tā dēvētās tautas republikas jau lūgušas tās uzņemt Krievijas sastāvā.

Pēc līdzīga scenārija martā Krievija jau realizēja Ukrainai piederošās Krimas aneksiju.

 

Komentāri (32)

dace_ampermane 14.05.2014. 09.44

kurmis atskrējis piepelnīties, par cik zināms ko viņš un viņa mentors ločmelis raksta tad lasīt nav nekādas jēgas

kāds vientiesis jau izlasīs :)

+8
0
Atbildēt

2

    dace_ampermane > dace_ampermane 14.05.2014. 19.16

    lno

    sveiks! razumno :)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    dro > dace_ampermane 14.05.2014. 10.59

    klejotājs. Sveiks. Krievijas un jaunkrievijas suverēno nākotni labi uzskicējis Zlobins: http://echo.msk.ru/programs/personalno/1316832-echo/

    Россия не является частью глобальной цивилизации в глазах Запада. А Китай является, арабские страны являются. Россия – нет. В этом смысле санкции смешны, конечно. Но их надо воспринимать, как первые признаки того, что будет. …Американцы очень последовательно, выработав свои национальные интересы, тупо, как танк, их реализуют, поколение за поколением, десятилетие за десятилетием. То же самое, кстати, сейчас делают китайцы. И это метание России от Востока к Западу, от Китая к Европе, потому обратно. Теперь ударились в ценности. Россия отличается от Европы ценностями. Еще два года назад об этом никто не говорил, ни о каких ценностях. Встала проблема интеграции. То там они без нашего газа не могут, а теперь, оказывается, они могут. Соответственно, надо искать замену, чем мы еще можем поставить на колени. Все это воспринимается, конечно, несерьезно в мировой политике. Россия – очень серьезная, большая страна. Ее метания приводят к тому, что все смотрят на Россию и при всей любви, которую Обама, Меркель, кто угодно могли испытывать к России, они говорят: ты знаешь, этот на друг так быстро прыгает с места на место, он так быстро скачет, то в одну, то в другую сторону, настолько непредсказуемый, что ну его нафиг, давайте держаться подальше. Непредсказуемый друг, как известно, во внешней политике гораздо опаснее предсказуемого врага. Советский Союз был предсказуемый враг, с ним можно было иметь дело. Россия демонстрирует постоянно себя как предсказуемый друг, даже непонятно, чей. И в этом смысле с ней стараются иметь дело как можно меньше.

    Когда вы живете в глобальной экономике, когда вы зависите от огромного количества фактов, когда вы хотите участвовать в принятии решений, влияющих на весь мир, то вы априори позволяете миру влиять на вас. Знаете, самая суверенная страна – Северная Корея. Вот она никому не нужна, и им никто не нужен. Или Куба, условно говоря. Америка, которая включена в миллиона глобальных процессов на конкурентных площадках мира, зависит от цен, от политики других государств, от трудовых ресурсов. Конечно, Обама, когда принимает то или иное решение, ему надо принимать такое количество факторов в расчет, которые к самой Америке никакого отношения не имеют, что можно поставить вопрос о суверенности США, безусловно. Это глобальная сила. То же самое Россия. Хотите жить без Запада – постройте вокруг себя купол, как в Чернобыле. Будет суверенная страна. и живите сами по себе, если вы этого хотите. Мир от этого не загнется. Это ваш выбор добровольный. Северная Корея построила вокруг себя купол, есть у нее несколько ракет, поэтому с ней никто связываться не хочет. Ну и пусть живут, мечтают о дополнительном килограмме риса на душу населения. Ради бога. Это их выбор. Если Россия хочет быть суверенной в самом классическом смысле – откажитесь от доллара, откажитесь от продажи на Запад своих газа и нефти, чтобы, не дай бог, не зависеть от покупателей. А то строите газовую колонку и говорите, что мы хотим не зависеть от покупателей. Продавец нефти зависит от покупателя. Русские пить что ли эту нефть будут? Куда они ее девают.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

ligakalnina 14.05.2014. 10.08

Principā, separatistiem, pareizāk sakot, to “vadoņiem”, dažādiem “tautas gubernatoriem”, utt., kas tur tagad nodibinājuši tīri kriminālo varu, nekādas sarunas nav vajadzīgas.

Nepaspēja notikt tas Doņeckas “referendums” par neatkarību, kad viņi jau paziņoja, ka aicina Krieviju uzņemt viņus tās satāvā.

Viņu mērķis ir ārkārtīgi vienkārš un skaidri izprotams, taisni tāds, kads ir to bijušo Krimas bandītu mērķis, kas tagad tur skaitās leģitīma vara – tikt pie naudas plūsmām, kas, tādā gadījumā, nāktu no Krievijas šo reģionu atbalstam, un kur tās naudas plūsmas, pārsvarā, nonāktu, visiem skaidrs.

Šie separātiskie reģioni, principā, nav dzīvotspējīgi, ogļu ieguve tur ir nerentabla, un, līdz šim, tos dotējusi Kijeva, kas tagad maksās algas un pensijas – nav skaidrs, acīmredzot, tomēr, dabūs maksāt Krievijas nodokļu maksātājs.

Tai pat laikā, arī Kijevas centrālās varas rīcība ir absolūti neadkvāta un nekompetenta, ko nozīmē vien pirmais lēmums, ko viņi pieņēma, nākot pie varas – atcelt īpašo statusu krievu valodai att. reģionos, ko tādu varēja izdarīt tikai plānprātiņi, kaut, to lēmumu ātri atcēla, tas, momentā, noskaņoja lielu Ukrainas daļu pret šo valdību.

UN tie draudi, kas no Kijevas izskan šo separatisko reģionu virzienā, izraisa tikai smieklus, Kijevai arī būtu jāsaprot, ka, beigu beigās, vajadzēs sarunāties, un vajadzēs kaut kur piekāpties, dodot šiem reģioniem zināmu patstāvību, jo citas izejas jau nav, ja, protams, Kijeva jau nav atmetusi šiem reģ. ar roku, uzskatot, ka tie, tik un tā zaudēti, iespējams, ka tā, faktiski, arī ir.

+4
-4
Atbildēt

5

    ingazilunska > ligakalnina 14.05.2014. 10.18

    Kriminalizēt politiku sāka rietumukrraiņi, tā saucamais Saša Belijs bija tak kriminālā autoritāte, bet cik austrumukraiņi kriminalizēti, domājams, ne vairāk par rietumu ukraiņiem, un viss tas stāsts, ja jūs sev nebūtu melojuši, ir par krieviem un nacionālistiem, un tā ka pats esat nacionālistiskas Latvijas piekritējs, tad dabiski, jums simpatizē ukru nacionālsti, un tāpat dabiski, ka Latv. krieviem ir pie sirds savējie, krievi, Ukrainā, un arī ir skaidrs, ka Latvijai tā Ukrainas vēsture arī rada augsni nākamajiem satricinājumiem, jo pseidolatviešiem būs jāatsakās vismaz no daļas savu privilēģiju, tas arī viss, paldies par šo te “latvisko” valsti, vairs tai nebūt.

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    Dina > ligakalnina 14.05.2014. 11.12

    >> dzeris

    Tu vispār pats tiešām tici tām muļķībām, ko raksti, jeb tev tiešām maksā par šo, sviestu? Man liekas, ka skaidrā un pie pilna saprašanas esot cilvēkam it kā nevarētu tamlīdzīgas stulbības producēt …

    Separāstisti esot nodibinājuši „kriminālu varu” ? A tev kaut viens pierādījums šiem murgiem ir? Kaut vienu kriminālo autoritāti vari nosaukt, kura būtu „pie varas” šobrīd separātistu aprindās Doņeckā vai Luganskā? Jeb tu ar to bijis domājis Kijevas nozīmētos „gubernatorus” – oligarhus un amatu savienošanās kārtībā – organizētās noziedzības krusttēvus Tarutu vai Kolomoiski? Kuri pat savas privātās bandas tagad legalizē un veido kaujinieku bataljonus ? Ta šitie nebūt nav separātisti. Ta tie ir kā reize Huntas galvenais balsts austrumos!

    „Krimas bandīti” arī kaut kā vairāku mēnešu laikā neivneu cilvēku nenožēva un nenožorgāja. To pašus 2 upuru, kurus nošāva snaiperis, autors par 90% bija no Kijevas atbraucis viesstrādnieks. Kamēr tavu mīļo pro-rietumniecisko fašistu upuru skaits jau simtos skaitāms …

    Kārtējā reizre, kad veļam no slimās galvas uz veselo un savējo noziegumus cenšamies oponentiem piedēvēt? Vēl varbūt padalīsies ar „atklāsmi”, ka arī Odesā „teroristi” paši sevu iespundēja, tad sadedzinā, tad ar rungām sev rokas, kājas salauza, ar gaļas cirvīti pirkstus nocirta un beigās vēl pa logu izleca? Mērglis tāds.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Dina > ligakalnina 14.05.2014. 12.54

    >> Derums

    Ha, ha, ha .. tu pats arī lasi, ko raksti?

    „buntojas … sakūdīts pūlis” … vairāki miljoni, vai ne?

    „mierīgie” iedzīvotāji ar raķetēm nogāž helikopterus, bruņijušies ar automātiem, …” – vispār jau ŠOS visi sauc par pašaizsardzības vienībām vai Zemessardzi nevis mierīgiem iedzīvotājiem. Mierīgie un neapbruņotie bija Odesā un Mariupolē. KO ar viņiem izdarīja Kijevas bandītu rokaspuiši, ir zināms.

    „Odesa? Kāpēc bija jāuzbrūk ukraiņu nacionālistu gājienam”… a kurš ta uzbruka? Paši arī labējie uzbruka. Un ne tikai uzbruka, bet arī šāva. Stāvot AIZ miliču kordona mugurām. Tā bija labi izplānota provokācija tipiski labējo neonacistu stilā. Pameklē Youtubā – tur ir pilns ar video liecībām. To neredzēt un mēģināt leģitimizēt vai attaisnot pāri par 100 MIERMĪLĪGU (nevis 38 vai 46 kā pučisti stāsta) cilvēku organizētu slepkavību var tikai fašists vai angažēts nelietis. Tu izskaties, ka arī pie tiem piederi. Līdzjūtību? To vajag izteikt tavai mātei, ka tai piedzimis tāds atsaldēts radījums dēla izskatā … Un novēlēt es tev labprāt gribētu „tuvāk” iepazīties ar maidana „varoņiem”. Personīgi. Ka dviēim ienāks prātā paizklaidēties ar kādu garāmgājēju …

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Amis > ligakalnina 14.05.2014. 11.03

    to 14.maijs 2014 10:18

    tā saucamais Saša Belijs bija tak kriminālā autoritāte.

    ===================

    Aleksandrs Muzičko bija ne vairāk krimināls, kā ikviens krievs, kas vairs nezīž mātes pupu.

    Причины уничтожить Россию

    Агрессия СССР и России против других государств:

    Ļoti nepilnīgs noziegumus saraksts, kaut arī ar vienu KoļanaII sarīkoto imperiālistisko WWI pilnīgi pietiktu tūkstots krieviju un visu tās atribūtu nesēju bezierunu izbeigšanu

    Украина 1918, Польша 1920, Азербайджан 1920, Грузия 1921, Китай 1929, Япония 1938, Польша 1939, Финляндия 1939, Япония 1945, Китай 1946, Северная Корея 1950, Китай 1950, Венгрия 1956, Лаос 1960, Вьетнам 1961, Алжир 1962, Египет (Объединенная Арабская Республика) 1962, Йемен 1962, Сирия 1967, Чехословакия 1968, Китай 1969, Камбоджа 1970, Бангладеш 1972, Ангола 1975, Эфиопия 1977, Ливан 1982, Афганистан 1979, Азербайджан 1988, Азербайджан 1990, Грузия 1991, Приднестровье 1992, Грузия 1992, Таджикистан 1992, Южная Осетия и Ингушетия 1992, Чечня 1994, Дагестан 1994, Чечня 1999, Дагестан 1999, Грузия 2008, Украина 2014. Но конец ли на этом? http://ipvnews.org/2nd_column/images/1674.jpg

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Talentor Latvia > ligakalnina 14.05.2014. 12.21

    Kurmīti! Vajag paskatīties arī Krievijas Tv un Baltkrievijas Tv. Krievu TV paši seve atmasko, runā, ka mierīgiem iedzīvotājiem uzbrūk armija, bet rāda, kā ;;mierīgie” iedzīvotāji ar raķetēm nogāž helikopterus, bruņijušies ar automātiem, iebrūk un demolē administratīvās ēkas. Putins Maskavā ar tādiem ”mierīgiem” iedzīvotājiem rīkotos enerģiskāk un bez žēlastības. Izskatās, ka liela daļa krievu impēristu un viņu līdzskrējēji, kā teicis Krievijas opozicionārs Ņemcovs ir cilvēki bez smadzenēm, kuri tic jebkuriem Putina meliem. Pat Baltkrievijas diktators Lukašenko neatbaalsta Krievijas agresiju pret Ukrainu un ukraiņu liderim Turčinovam viesojoties Minskā izteica līdzjūtība par Krievijas agresiju un piesolīja palīdzību.

    Austrumukrainā buntojas krievu iesūtīto militāristu un vietējo huļigānu sakūdīts pūlis. Ir cilvēku, kam lielu patiku sagāgā lauzt, postīt, to redzējām arī dažus gadus atpakaļ Rīgā.

    Odesa? Kāpēc bija jāuzbrūk ukraiņu nacionālistu gājienam ar Ukrainas karogiem? Ja arī cieta kāds nevainīgais, kas tajās sadursmēs starp nacionālistiem un prokrieviskiem teroristiem bija ko meklēt ierindas Ukrainas pilsoņiem? Kāpēc viņi tur vispār atradās, ko viņi tur meklēja? Skaidrs, ka vismaz lielākā daļa gribēja ieriebt ukraiņu nacionālistiem, kuri iedrošinājās iziet ielās ar Ukrainas un nevis Krievijas karogiem! UN šie it kā mierīgie iedzīvotāji citu neko neprot kā zem krievijas karogiem aurot Rssija, Rossija, fašizm ņeproiģot! Maskavas pielūdzēji jau apgalvo, ka arī Rīgā maršē esesieši un atdzimst fašisms! Kurmīti, izsaku Tev līdzjūtību, Tev jāarstējas!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Dina 14.05.2014. 09.35

Nu notiks. Neba nu pirmais. Tādu „galdu” ir bijis jau vismaz pārītis un visos šajos gadījumos tas ir beidzies ar to, ka noslēgtās vienošanās, pat, ja tādas tiek panāktas, pro-fašistiskā Kijevas hunta jau nākajā mirklī nolaiž klozetā.

Šajā, atšķirībā no iepriekšējiem „galdiem”, pat vienošanās nekādas netiks noslēgtas. Jo tur nepiedalās Austrumi. Un vairs arī nepiedalīsies, jo īpaši pēc vakardienas atentāta pret Doņecakas republikas līderi. Ar slepkavām nav par ko runāt. A Krievija nekādus lēmumus Austrumu vārdā nepieņems. Tā ka „galds” būs formāla papļurināšana ķeksīša pēc. Lai liekuļi Rietumos varētu pateikt pēcāk, ka esot „izdarījuši visu, ko varēja”… :)

Kas notiks tālāk? Terorisma akciju austrumos Kijeva turpinās. Austrumnieki savukārt sāks aktīvi bruņoties un jau pieprasīja huntai aizvākt savas salašņu bandas no neatkarīgajām teritorijām. Līdzko tiks izveidoti jaunās Doņeckas-Luganskas republikas varas orgāni, tiks veidota armija. Un tā banderu „nacionālo gvardi” kopā ar jeņķu Blackwater bandu aizslaucīs prom nedēļas laikā.

Automātiski – „vēlēšanas” 25. maijā, kurās nepiedalās ceturtā daļa valsts, būs tikpat leģitīmas, kā pučs. Un Rietumu aizdevumu Kijevai neredzēt kā savas ausis. Rietumu resnvēderainie „demokrātijas” aizstāvji ir apbrīnojami knauzerīgi brīžos, kad rodas kāds risks, ka demokrātijas aizstāvēšanai iedoto naudu parādnieks var arī neatdot … Bet huntas palikšana bez industriālajiem austrumiem, kuri faktiski arī veido lielāko tiesu Ukrainas budžeta un vēl mīnus Krima un vēl pastāv iespēja, ka pēc slaktiņiem Odesā un Mariupolē Doņeckas-Luganskas republikai pievienosies vēl kādi reģioni …. Vienu vārdu sakot – pigu Kiijeva dabus nevis naudu. Sekas – jūnijā tiks atslēgta gāze. Rezultāts – gaidām nākamo Maidanu … kurā pučisti močīs cits citu … Jūlija jau to ir pieteikusi … beidzot arī kaut kas labs no visa tā bardaka būs … :)))

+1
-10
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu