NATO ģenerālis: Krievija savus mērķus Austrumukrainā var sasniegt bez iebrukuma • IR.lv

NATO ģenerālis: Krievija savus mērķus Austrumukrainā var sasniegt bez iebrukuma

9
Ukrainas karavīri postenī pie Slavjanskas. Foto: AFP/LETA

Avakovs: Kaujās Slavjanskā nogalināti 30 teroristi, zaudējumi arī UKrainas pusē

Krievijas armijas karavīri, visticamāk, netiks ievesti Austrumukrainā, jo Maskava savus mērķus šajā reģionā varētu sasniegt, izmantojot prokrieviskos grupējumus, šādu viedokli paudis NATO spēku virspavēlnieks Eiropā ģenerālis Filips Brīdlovs.

Pēc viņa teiktā, Krievijas apgalvojumi, ka Ukrainas austrumu daļā plašos nemierus organizē ukraiņi, ir pilnīgi nepatiesi, vēsta LETA/Reuters.

Pēc Brīdlova rīcībā esošajām ziņām, līdzīgi, kā tas bija Krimā, arī Ukrainas austrumos izvietotas Krievijas specvienības.

“Atcerieties, ka [Krievijas prezidents Vladimirs] Putins noliedza viņu klātbūtni un tagad ir atzinis viņu klātbūtni Krimā. Tas pats notiks arī Ukrainā, kad būs pienācis laiks,” Otavā paziņoja NATO spēku virspavēlnieks. “Austrumukrainā atspoguļojas tieši tas, ko mēs pieredzējām Krimā.”

Krievija pie Ukrainas robežas koncentrējusi desmitiem tūkstošus karavīru, raisot bažas, ka Maskava varētu iesaistīt sauszemes spēkus, lai “aizsargātu” tā dēvēto krievvalodīgo intereses Ukrainas austrumos.

Kā norādīja Brīdlovs, vēl pirms nedēļas viņš uzskatījis, ka visticamākā Krievijas reakcija būtu karavīru nosūtīšana uz Ukrainas dienvidiem un “tilta” ieņemšana uz Krimu, tālāk virzoties uz Odesu un pēcāk uz rietumiem Moldovas virzienā.

“Šodien es neuzskatu, ka tas ir ticamākais rīcības modelis. Es uzskatu, ka Putins varētu sasniegt savus mērķus Austrumukrainā un nelikt spēkiem šķērsot robežu,” skaidroja militārpersona. “Tagad es uzskatu, ka, visticamāk, viņš turpinās darīt to, ko dara – diskreditēt valdību, radīt nemierus, censties sagatavot skatuvi separātistiem.”

Pēc Brīdlova teiktā, šāds scenārijs palīdzētu Maskavai nostiprināt savu militāro un ekonomisko ietekmi Austrumukrainā.

“Tādā gadījumā, manuprāt, tas būs ļoti apgrūtinoši NATO, jo, ja karavīri nešķērsos robežu, es uzskatu, ka daudzi vēlēsies ātri atgriezties pie ierastās kārtības, taču es nedomāju, ka Krimas aneksija būtu ierastā kārtība,” uzsvēra ģenerālis.

Runājot par NATO politiku, Brīdlovs sacīja, ka Krievijas rīcība Ukrainā apliecinājusi, ka tā nerīkojas kā partnere, un tam vajadzētu pamudināt NATO dalībvalstis palielināt aizsardzības budžeta apmēru, tuvojoties noteiktajam mērķim – 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

“Mēs esam izkļuvuši no perioda, kurā mēs Krieviju uzskatījām par partneri,” sacīja militārpersona. “Mēs šobrīd atrodamies ļoti, ļoti atšķirīgā laikā, un es uzskatu, ka atsevišķām valstīm tas ir jāņem vērā un jāizvērtē.”

Savukārt pēc asiņainajām sadursmēm pirmdien Ukrainas pilsētā Slavjanskā nogalināto teroristu skaits sasniedzis 30, desmitiem ievainoto, otrdien savā “Facebook” lapā paziņojis Ukrainas iekšlietu ministrs Arsēns Avakovs.

Ukrainas iekšlietu spēku zaudējumi sasnieguši četrus nogalinātos un 20 ievainotos. Dažādos avotos tiek ziņots par teroristu notriektiem diviem Ukrainas helikopteriem. Avakovs paziņojis, ka helikopters veicis „avārijas nosēšanos”.

 

Komentāri (9)

jmaklakovs 06.05.2014. 09.02

Uzpirkta milicija un ģenerāļi.

Robeža, kā caurstaigājamā sēta – kaut tankus “seperātistiem” piegādā.

Zeki par tautas gubernatoriem.

Ar korupciju un smadzeņu skalošanu var kalnus gāzt. Mums diemžēl šajās abās frontēs jau arī pamatīgas iespējas. Godīgie tiek izsmieti, zagļi celti godā. Delfi, Tvnet, Apollo latviešiem raksta vienu, krieviem galīgi citu. LatDelfos šodien ziņa, ka Krimā par pievienošanos Krievijai balsojuši tikai 15%. Varu saderēt, ka RuDelfos par to nerakstīs!

+9
0
Atbildēt

0

dro 06.05.2014. 11.24

“К сожалению, мы не можем рассмотреть ваше досье положительно, – пишет Фрейбургхаус, поясняя: – Наша философия не позволяет нанимать профессоров из страны:

– где правительство незаконно занимает территорию другого независимого и свободного государства;

– которая подстрекает и провоцирует гражданскую войну в других странах путем отправки и вооружения провокаторов;

– чей президент постоянно лжет и не уважает ни международное право, ни подписанные договоренности;

– и чей народ поддерживает своего президента с рейтингом одобрения 70%”.

“Это наши санкции и наш протест против политики и войны, развязанной Россией”, – добавляет директор колледжа, настаивая, что ничего личного в этом отказе нет. newsru

+4
0
Atbildēt

2

    Inese > dro 06.05.2014. 11.36

    Российское внешнеполитическое ведомство. разместившее этот шедевр на своей страничке в соцсети, метко прокомментировало инцидент. “Принимая во внимание категоричность ответа господина директора М.Фрейбургхауса, надо полагать, ни один из 140 преподавателей данного учебного заведения не является гражданином стран, бомбивших Югославию, незаконно вторгшихся в Ирак, развязавших ливийскую войну, в различных формах спонсировавших международный терроризм на Северном Кавказе и в Сирии”, – говорится в посте МИД РФ.

    Российские дипломаты с иронией спрашивают: “Кстати, а учиться российским гражданам там можно? Естественно, не бесплатно, а за “кровавые деньги”?”

    0
    -2
    Atbildēt

    0

dro 06.05.2014. 11.17

КРИМИНАЛЬНЫЕ ВОПРОСЫ

В понедельник глава государства подписал закон об уголовной ответственности за публичную реабилитацию нацизма.

В том числе, «…за распространение заведомо ложных сведений о деятельности СССР во время Второй мировой войны». http://echo.msk.ru/blog/boltyanskaya/1314418-echo/

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu